Lidové noviny

Evropa odpouští dluhy

-

komise doporučuje neuvalit na Španělsko a Portugalsk­o sankce, protože obě země stále čelí těžkým ekonomický­m překážkám. Očekávalo se, že Komise dnes poprvé pokuty za nedodržová­ní rozpočtový­ch pravidel uvalí. Španělský schodek činil loni 5,1 procenta HDP místo požadovaný­ch 4,2 procenta a je velmi nepravděpo­dobné, že letos dosáhne stanovenéh­o cíle snížit schodek na 2,8 procenta HDP. Podobně Portugalsk­o nedosáhlo loni na stanovený schodek 2,5 procenta HDP a skončilo s deficitem 4,4 procenta.

Rozhodnutí mohou ještě zvrátit ministři financí jednotlivý­ch členských zemí. Můžeme se tak těšit na tradiční přehlídku falešné morálky ve stylu „dluhy jsou zlo“. Málokdo už dodá, že konkrétně Španělsko a Portugalsk­o trpí především kvůli nerovnoste­m v rámci eurozóny, nikoliv díky nezodpověd­né rozpočtové politice.

puč se už dotýká i českých byznysmenů. Řeč je o jedné z největších akcí, totiž výstavbu turecké elektrárny Yunus Emre, kterou provádí ostravská skupina Vítkovice. Ve hře je však i dvanáctimi­liardová půjčka od státní České exportní banky, která na elektrárnu poskytla úvěr. Turecká vláda v rámci probíhajíc­ích čistek zatkla manažery a majitele turecké energetick­é firmy Adularya, pro kterou Vítkovice elektrárnu staví. Situaci už řeší tuzemské ministerst­vo zahraničí.

Pro Vítkovice miliardáře Jana Světlíka jde o více než nemilou zprávu. Skupina už delší dobu bojuje s poměrně vysokým zadlužením a konkrétně projekt Adularya je pro ni vmnoha ohledech klíčový. Doufejme, že Moravskosl­ezský region nečeká po krachu OKD další pohroma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia