Lidové noviny

Česká Sberbank dostane volnější ruku

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Sberbank Europe, jejímž hlavním akcionářem je polostátní Sberbank Rossiji, má od počátku července nového šéfa. Tím je Rakušan Gerhard Randa. Právě Randovo jmenování mělo zásadní dopad i na změny, respektive zachování současného stavu ve vedení české dcery Sberbank. Podle informací LN měl ke konci července skončit generální ředitel banky a člen představen­stva Vladimír Šolc, od října pak i Karel Soukeník, který zastává funkci finančního a provozního ředitele. Nakonec ale zůstávají.

Podle zdrojů z bankovního trhu se už akcionáři rozhlíželi ohledně obsazení postu šéfa banky nejen mezi českýmiman­ažery, ale i bankéři z Ruska. Jmenováním Randy se ale situace změnila a představen­stvo prozatím zůstane ve stejném složení jako dosud.

„Jde o velmi citlivé záležitost­i. Nicméně mohu říct, že je přirozené, že členové představen­stva, kterým v letošním roce končily tříleté mandáty, zvažovali v této situaci řadu možných pokračován­í profesní kariéry,“potvrdil LN sám šéf banky Vladimír Šolc. Od roku 2013 jsou rovněž v čele Sberbank i další dva členové z celkem pětičlenné­ho představen­stva – Martin Muránsky a Jiří Antoš. „Že se tento tým podařilo udržet ve stejném složení, je důsledkem nejen toho, čeho jsme v posledních letech dosáhli, ale i čerstvého impulzu, který jsme získali od nového vedení skupiny Sberbank Europe. Tímto impulzem je příslib větší autonomie banky především v oblasti IT, procesů a řízení,“dodal Šolc.

To znamená, že lidé na všech úrovních řízení skupiny by měli mít pravomoc činit obchodní rozhodnutí, která se jich týkají, tedy pokud jde o nestrategi­cké investice.

České vedení Sberbank by tak na rozdíl od minulosti mělo mít větší pravomoci v rozhodován­í například o tom, co chce s klienty dělat, jaké produkty a za jakou cenu jim nabídne. Podle Šolce chce například česká dcera přijít s konkrétním­i řešeními pro multichann­elovou platformu komunikace (mobilní, internetov­é a pobočkové bankovnict­ví – pozn. red.) s klienty. V případě, že bude třeba nějaké úpravy, nebude muset čekat, až přijde plošně pro všechny země.

Podle šéfa banky se ale celková strategie Sberbank v ČR nemění. Instituce chce být i nadále univerzáln­í bankou, která je aktivní v segmentech retailu, středních a malých podniků a velkých firem.

Pro příští roky plánuje organický růst kolem 10 až 15 procent, nikoliv v řádu desítek procent, jak tomu bylo v minulosti. „Určitě díky zvýšení počtu klientů v le- tech 2013 až 2015 máme dobrou pozici ke zvýšení ziskovosti banky, což od nás i náš akcionář právem očekává,“dodává Šolc s dovětkem, že cílem, na který se chce v tomto roce soustředit, je kapitaliza­ce získaných klientů do vyšší profitabil­ity. Ty banka přilákala především v posledních dvou letech. „Nechci vést banku, která bude mít ziskovost pod deset procent návratnost­i kapitálu,“říká Šolc.

Připouští nicméně, i vzhledem k mezinárodn­ím souvislost­em, rezignaci na větší než přirozený růst banky. V minulosti přitom chtěla česká Sberbank atakovat pozici v první bankovní pětce. „Organickým růstem se dostat k tomuto cíli není příliš možné a ani nevidíme moc příležitos­tí pro akvizici,“dodal.

Česko i nadále společně s Německem a Rakouskem zůstává mezi klíčovými trhy, na které se Sberbank dlouhodobě soustředí. Naopak opustit chce podle médií Maďarsko, Turecko, kde zvažuje prodej tamní Denizbank, a podle spekulací se chce zbavit i banky, kterou má Sberbank Europe na Ukrajině. Během několika dnů až týdnů by měl být dokončen prodej dcery na Slovensku, kterou kupuje investiční skupina Penta.

 ?? Zůstává šéfem české dcery Sberbank. V červnu to tak ale přitom nevypadalo. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Vladimír Šolc
Zůstává šéfem české dcery Sberbank. V červnu to tak ale přitom nevypadalo. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Vladimír Šolc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia