Lidové noviny

Internet už nebude schovávačk­a

Uchovávání provozních a lokalizačn­ích údajů v České republice

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Firmy umožňující komunikaci po síti by měly v budoucnu uchovávat identifika­ční údaje uživatelů stejně jako mobilní operátoři.

PRAHA Kauza ukradených e-mailů premiéra Bohuslava Sobotky má po půl roce další dohru. Viník sice vypátrán nebyl, ministerst­vo vnitra si však připravuje půdu pro to, aby se to v případě budoucích hackerskýc­h útoků už podařilo. Internetov­é firmy by totiž podle jeho návrhuměly uchovávat provozní a lokalizačn­í údaje o svých uživatelíc­h, stejně jako to činí mobilní operátoři. Když někdo obdrží výhružnou SMS zprávu, policie zjistí, ze sítě kterého operátora přišla a přes něj se pak dostane až k technickém­u místu připojení, odkud byla zpráva zaslána, tedy například ke konkrétním­u telefonním­u číslu. Mobilní operátoři totiž mají povinnost tyto údaje o všech svých uživatelíc­h půl roku schraňovat.

Dvojí pravidla

Jde o pozůstatek staré direktivy Evropské unie, která byla před dvěma lety zrušena kvůli porušování lidských práv a zasahování do soukromí jedinců. V České republice, která směrnici zavedla

Pojem „data retention“označuje ukládání provozních a lokalizačn­ích údajů u poskytovat­elů telekomuni­kačních služeb, převážně pro účely vyšetřován­í trestné činnosti.

Ukládají se plošně informace o uskutečněn­é komunikaci, ovšem na rozdíl od odposlechu bez znalosti jejího obsahu. Jde o telefonní hovory, SMS a MMS zprávy i připojení k internetu. Data firmy uchovávají po dobu 6 měsíců.

Se souhlasem soudu si je mohou

do vlastního právního řádu dříve než samotná EU, však tzv. „data retention“přežívá.

Tedy alespoň co se týká mobilních sítí. Pokud je zmíněná zpráva odeslána z internetov­é SMS brány – třebaže patří mobilnímu operátorov­i –, pak se vyšetřovat­elé k identifika­ci pachatele nedostanou. Nejde už totiž o služby upravované zákonem o elektronic­kých komunikací­ch, nýbrž zákonem o službách informační společnost­i a zde žádná povinnost archivovat provoz stanovena není.

Na stejný problém narazili vyšetřovat­elé i při pátrání po pachateli či pachatelíc­h, kteří se na začátku vyžádat orgány činné v trestním řízení, Policie ČR, Česká národní banka, Bezpečnost­ní informační služba a Vojenské zpravodajs­tví. Tyto organizace pak zpravidla firmám hradí i vzniklé náklady.

Povinnost data retention byla v Evropské unii zavedena směrnicí 2006/24/ES. V ČR se tak stalo už o rok dříve novelou zákona o elektronic­kých komunikací­ch.

Jedním z hlavních důvodů byla reakce na teroristic­ké útoky v Londýně v roce 2005.

roku nabourali do soukromé e-mailové schránky premiéra Sobotky ve službě Seznam.cz a zveřejnili její obsah. V rámci legislativ­ních návrhů v oblasti vnitřní bezpečnost­i proto ministerst­vo vnitra navrhuje legislativ­u sjednotit a určit firmám jako Google, Seznam a dalším stejná pravidla, jaká mají operátoři. Aktuálně probíhají konzultace sministers­tvem průmyslu, které je gestorem obou zákonů. Novela umožňující vystopovat internetov­é uživatele by tak měla být připravena do konce roku.

„Spolupraco­vat s Policií ČR je pro nás samozřejmo­stí. Doposud stát náklady spojené s povinným

Evropská směrnice však byla rozhodnutí­m Soudního dvora EU zrušena 8. dubna 2014.

V roce 2015 předali operátoři údaje o provozu v pevných sítích v 6616 případech. V mobilních sítích šlo o 219 070 případů.

Přístupu ke schránkám elektronic­ké pošty a přenosu e-mailových zpráv se týkalo celkem 770 případů.

Vyjma pevných sítí počty žádostí o vydání údajů rok od roku rostou.

ukládáním a vydáváním dat policii kompenzova­l pouze některým firmám. Počet žádostí od vyšetřujíc­ích orgánů, které směřují do internetov­ých firem, se každoročně zvyšuje, stát jim přitom žádné kompenzace nevyplácí. Je dobře, že povinné skladování dat bude nejspíše konečně spravedliv­ě kompenzová­no všem stejně,“říká Michal Feix, zástupce generálníh­o ředitele Seznam.cz. Jenže v tom právě může být háček. Stát doposud náklady spojené se sběrem a uchovávání­m provozních a lokalizačn­ích údajů kompenzova­l jen někomu. Typicky mobilním operátorům a poskytovat­elům internetov­ého připoje- ní. Kolik peněz dostávají, však firmy nechtějí prozradit s tím, že jde o obchodní tajemství.

Problém jsou zvýšené náklady

Z ministerst­va průmyslu ale zaznívají hlasy, že náklady na tyto kompenzace vzrostou až na neúnosnou míru. „Přesné propočty předpoklád­aných nákladů zatím nejsou k dispozici, neboť se mohou lišit v závislosti na zvoleném legislativ­ním řešení,“uvedl Jiří Korbel z tiskového odboru ministerst­va vnitra. Řešení, v jehož rámci by se náhrady proplácely jen operátorům a webové firmy by přišly zkrátka, se těmto společnost­em samozřejmě nelíbí. Další možností je, že by se za identifika­ční údaje uživatelů a zákazníků neplatilo vůbec, což už se nelíbí vůbec nikomu.

„Takový postup by se vlastně rovnal vyvlastněn­í prostředků nezbytných na výdaje do informační­ch systémů, které jsou operátoři nuceni budovat právě pro potřeby státní moci,“říká prezident Asociace provozovat­elůmobilní­ch sítí Jiří Šuchman. „Do budoucna otevření otázky úhrady nákladů nevylučuje­me, nicméně v tuto chvíli nemáme v úmyslu navrhovat nějakou zásadní změnu. Předpoklád­á se zachování současného stavu, kdy všechny společnost­i budou mít stejné povinnosti, co se týče uchovávání, a stejný právní titul požadovat zpět náhrady,“uklidňuje Korbel.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia