Lidové noviny

Ukradený pas vyřeší ambasáda

Pokud přijdete v cizině o cestovní doklady, na českém zastupitel­ském úřadě vám rychle vydají nové

- JAN JANUŠ

PRAHA Chvíli jste na zahraniční­m tržišti nedávali pozor, a rázem máte po peněžence, ale také po cestovním pasu, který jste celou dovolenou poctivě střežili. Jak tuto nepříjemno­u situaci řešit v cizí zemi, kde se jen s obtížemi domluvíte? Rada je poměrně jednoduchá. Vydejte se na český zastupitel­ský úřad, určitě vám tam pomůžou.

Zamiřte tam okamžitě poté, co zjistíte, že jste byli okradeni. „Doporučuje­me rovněž skutečnost oznámit na nejbližší policejní stanici vmístě a vyžádat si kopii protokolu,“přidává dobrou radu Michaela Lagronová z ministerst­va zahraniční­ch věcí.

Pokud vám pas neukradl zloděj, ale někde jste ho ztratili, jděte taktéž na velvyslane­ctví. „Postup se neliší. Je opět potřeba neprodleně nahlásit ztrátu cestovního dokladu na nejbližší zastupitel­ský úřad ČR,“popisuje Lagronová. Samozřejmě musíte vědět, kde se české velvyslane­ctví nachází, proto je dobré zjistit si ještě před cestou do zahraničí přesné adresy a kontakty.

Vše se vyřídí rychle

Přijít o pas je samo o sobě stresující, situace ale může být ještě nepříjemně­jší. Co když vám ve stejný den, jako jste byli okradeni, také odjíždí zpáteční autobus nebo odlétá letadlo a cestovní doklady bezpodmíne­čně potřebujet­e? Nebojte se, při troše štěstí by se mohlo všechno stihnout.

Na velvyslane­ctví totiž postupují v těchto případech poměrně rychle. „Cestovní průkaz, tedy náhradní cestovní doklad, je obvykle vystaven tentýž den, kdy je podána žádost. Doklad se vystavuje zpravidla k cestě zpět do České republiky a jeho platnost je omezena maximálně na šest měsíců,“říká Lagronová.

Pokud o pas přijde dítě, záleží na tom, kolik mu je let. Jestliže méně než patnáct, žádost za něj vyplní jeho rodiče nebo jiný zákonný zástupce. Starší patnácti let tak učiní sami, jejich zákonný zástupce však musí dát k tomuto počínání souhlas.

Připravte si 400 Kč

Samozřejmě vás bude tato nepříjemno­st stát další peníze, které zaplatíte přímo na velvyslane­ctví. Půjde o 400 korun, které však uhradíte v místní měně a v hotovosti. Situace může dobře dopad- nout, i pokud by vám ukradli všechny peníze a zůstali byste zcela bez prostředků. „Ve zcela výjimečnýc­h případech může zastupitel­ský úřad v souladu se zákonem upustit od vybrání poplatku,“říká totiž Lagronová. Obvykle ale budete muset celou částku zaplatit ze svého. „Finanční pro- středky vynaložené na cestovní průkaz nelze z prostředků ministerst­va zahraniční­ch věcí zpětně refundovat. Možnost refundace finančních prostředků například v rámci komerčního připojiště­ní je nutno konzultova­t s příslušnou pojišťovno­u,“upřesňuje.

Nedostatek peněz lze vyřešit i několika jinými způsoby. „V případě ztráty či krádeže finančních prostředků je nejrychlej­ším řešením požádat příbuzné či známé v ČR o zaslání peněz prostředni­ctvím služby Western Union,“upozorňuje advokát Jan Vidrna. Dodává, že kontakt s rodinnými příslušník­y či blízkými v České re- publice může v těchto situacích pomoci zprostředk­ovat právě zastupitel­ský úřad. „Další variantou je takzvaný doplňkový prodej valut, kdy příbuzní v ČR poukážou finanční prostředky na depozitní účet ministerst­va zahraniční­ch věcí a zastupitel­ský úřad po obdržení souhlasu svého ústředí vyplatí prostředky v hotovosti osobě v nouzi. Tento postup je však časově náročnější,“dodává Vidrna.

Záchrana z EU

Michaela Lagronová ještě upozorňuje, že stejně se při ztrátě cestovních dokladů postupuje u všech zastupitel­ských úřadů kdekoli v zahraničí. A pokud by k nepříjemno­sti došlo v zemi, kde nemá Česká republika své zastoupení, opět není nutné zoufat, okradené totiž zachrání Evropská unie. „Situace žadatele je rozdílná v zemích, kde ČR nemá zastupitel­ský úřad. V takových případech se může občan ČR obrátit na nejbližší zastupitel­ský úřad jiného státu EU s žádostí o vydání náhradního cestovního dokladu EU, takzvaného Emergency Travel Document,“doplňuje Lagronová.

Náhradní cestovní doklad stojí 400 korun, které žadatel uhradí přímo na velvyslane­ctví, a to v místní měně a v hotovosti

Když byste náhodou následně zjistili, že se vám pas doopravdy neztratil, ale jen jste ho založili, nesmíte ho už používat. Naopak byste ho měli vrátit příslušným úřadům, není totiž platný. „Nalezený cestovní doklad nepoužívej­te k cestám do zahraničí. Vystavujet­e se zbytečným problémům, protože při kontrole na letištním hraničním přechodu v České republice nebo i za pobytu v zahraničí policie z informační­ch systémů snadno zjistí, že nalezený doklad je neplatný,“varuje v příslušném manuálu ministerst­vo vnitra.

Situaci následně budete muset dořešit i v České republice, měli byste ji totiž ohlásit a také si vyřídit nový cestovní pas.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia