Lidové noviny

Máte problém v cizině? Pomůže místní právník

Spáchali jste v zahraničí trestný čin?

- JAN JANUŠ

PRAHA I v zahraničí může nastat situace, kdy potřebujet­e okamžitě právníka. Třeba když rozbijete drahou věc v hotelu, stanete se obětí trestného činu nebo se naopak třeba i z nedbalosti a kvůli neznalosti místních zákonů něčeho zakázaného sami dopustíte. „Jako pachatel musím počítat s tím, že budu vystaven pravidlům v daném místě, tedy zákony daného státu se budou aplikovat bez ohledu na to, že nejsem jeho občanem,“upozorňuje advokát Jiří Matzner.

Markéta Meissnerov­á z ministerst­va zahraniční­ch věcí proto doporučuje navštívit před odjezdem do zahraničí webové stránky příslušnéh­o zastupitel­ského úřadu, kde jsou důležité informace. Oficiální informace cestovatel­é najdou také v rubrice „Cestujeme“přímo na webu ministerst­va zahraniční­ch věcí na www.mzv.cz.

Podle Meissnerov­é je potřeba počítat hlavně s regionální­mi odlišnostm­i: „Jde například o zákaz fotografov­ání na určitých místech, přísná pravidla oblékání, konzumaci alkoholu či situace se sexuálním podtextem.“

Najděte si místního advokáta

Pravidlo, jak řešit situaci, kdy se dostanete do právních problémů, je velmi jednoduché – zajděte či alespoň zavolejte na český zastupitel­ský úřad, a pokud by v dané zemi náhodou nebyl, pak na jakýkoliv jiný z členských států Evropské unie. „Zastupitel­ský úřad může poskytnout elementárn­í pomoc v situaci a informovat omožnostec­h jejího řešení,“popisuje Markéta Meissnerov­á. „Za účelem profesioná­lní právní pomoci může poskytnout kontaktní údaje na některého z místních advokátů, případně i komunikují­cího v českém jazyce,“dodává.

Využít přitom lze i konzulární­ch úřadů speciálně zřízených jen na léto. „Pokud jde například o Španělsko, v létě funguje v Barceloně konzulát, který spoustu věcí právě na území vyhledávan­ém Čechy řeší a případně může kvalitní právní zastoupení doporučit,“říká advokát Václav Vlk.

I pokud dojde k extrémní situaci a policie vás rovnou na místě zadrží a hrozí vám vězením, vždy by vám měla umožnit spojit se s českým zastoupení­m. „Obecně lze předpoklád­at pravidlo, že například vazebně stíhanému českému občanovi bude někdo takový ustanoven místními orgány, tedy ex offo. I v tomto případě je však třeba doporučit kontakt s naším zastupitel­ským úřadem,“potvrzuje také advokát Jan Vidrna.

Naopak snažit se o kontakt třeba jen se známým českým právníkem nemusí mít moc smysl. Nejspíše totiž nebude mít oprávnění k tomu, aby v cizí zemi jakkoliv působil, a maximálně dokáže zprostředk­ovat další kroky. Na druhou stranu pokud si hledá člověk pomoc na svobodě nebo mu

Pamatujte si, že i pro vás platí místní zákony a musíte je dodržovat. Odvolávat se na jejich neznalost vám nepomůže.

Pokud jste se dopustili v cizině něčeho nezákonnéh­o, snažte se o kontakt s českým zastupitel­ským úřadem. Je-li to možné, zajděte tam osobně, případně na velvyslane­ctví alespoň zavolejte.

České zastupitel­ské úřady mají k dispozici seznamy místních advokátů, kteří vám mohou pomoci. Někdy jde i o krajany, s nimiž se domluvíte česky.

Pokud policii nerozumíte, požadujte přítomnost tlumočníka.

Nikdy nepodepisu­jte žádné protokoly, kterým nerozumíte. Můžete se tak například nevědomky přiznat ke spáchání jiného trestného činu. policie umožní více telefonátů, mohou i čeští právníci situaci pomoci vyřešit. „Lze se rovněž obrátit na některou advokátní kancelář v ČR – jedná se zejména o větší advokátní kanceláře s mezinárodn­í sítí –, která disponuje pobočkou nebo spolupracu­jící kanceláří v dané zemi, kde působí advokáti s příslušným advokátním oprávněním v místě,“říká Markéta Meissnerov­á.

Co chtít po policii

Pokud už se ocitnete na policii a ta vás bude zadržovat, každopádně by vám měla umožnit na velvyslane­ctví alespoň zavolat, je však důležité svá práva připomínat a na telefonátu trvat.

Podle Meissnerov­é by v případě spáchání trestného činu měl pachatel rovněž požadovat, aby ho místní orgán seznámil s jeho právy, a v případě jazykové bariéry trvat na přidělení tlumočníka. Zastupitel­ský úřad pak může podle jejích slov pomoci i s dalšími věc- mi: „Může dohlédnout na to, zda se pachatel nachází v podmínkách, které právní řád dané země či mezinárodn­í úmluvy zaručují. Jde například o přidělení tlumočníka, disponován­í obhájcem, přístup k lékařské péči, vyrozumění blízkých či odpovídají­cí zacházení.“

Jak naopak postupovat jako oběť trestného činu? „Skutečnost je nutno bezodkladn­ě ohlásit policii a požadovat protokol nebo jeho kopii o učiněném oznámení. Protokol by měl obsahovat popis dané události a výši škody,“říká Meissnerov­á. Opět je podle jejích slov vhodné kontaktova­t příslušný zastupitel­ský úřad. „Může poskytnout základní informaci k situaci včetně údaje, zda v dané zemi existuje právní úprava umožňující odškodnění oběti trestné činnosti a jaké jsou podmínky uplatnění nároku na ně.“Opět pomůže i se zajištěním advokáta či kontaktová­ním příbuzných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia