Lidové noviny

Český fotbal v Evropě uvadá. Zatím...

3. předkolo Evropské ligy

- DAVID ČERMÁK MILOSLAV NOVÁK

Nevábný obraz českého fotbalu po mizerii národního mužstva na Euru nevylepšil­y ani elitní kluby v boji o Ligu mistrů. Rozjasní ho dnes Slavia, Liberec a Mladá Boleslav alespoň v kvalifikac­i o Evropskou ligu?

PRAHA Parafráze slavného výroku legendární­ho anglického útočníka Garyho Linekera by mohla znít: „Fotbal je jednoduchá hra, dvaadvacet chlapů se devadesát minut honí za míčem a v kvalifikac­i o Ligu mistrů vždycky vypadne Sparta.“

Ne, ještě nevypadla. Nelze ji odepsat po úvodním utkání 3. předkola, které proti Steaue Bukurešť skončilo remízou 1:1. Navíc když šlo o první zápas v nové sezoně vůbec. Za týden v odvetě v Rumunsku to může být lepší.

Jenže leccos už naznačila atmosféra v ochozech v úterý večer po závěrečném hvizdu. Když v polovině dubna Sparta doma podlehla Villarreal­u 2:4, což znamenalo vyřazení ve čtvrtfinál­e Evropské ligy, tisíce fanoušků zůstávaly na tribunách a bouřily nadšením. Byl to dík nejen za zábavné loučení, ale také za celou pohárovou sezonu.

Fanoušci už nevěří

Jenže teď, když skončil úvodní duel 3. předkola Ligy mistrů proti Steaue, hráči zase obcházeli tribuny, ale děkovali jen hrstce věrných.

Jako by sparťanský lid kvapným odchodem hned po závěrečném hvizdu ztratil víru a vynesl předčasný soud – Ligu mistrů zase mít nebudeme.

„Není to pozitivní výsledek. Druhý poločas z naší strany nebyl dobrý. Nedokázali jsme si poradit s hrou soupeře, příště musíme být nebezpečně­jší. Ale pořád to jako ztracené nevidím,“prohlásil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

Sparta nebyla v Lize mistrů od roku 2005, a pokud se v Rumunsku výrazně nezvedne, bude čekat dál. „Když chcete takový zápas vyhrát a ještě výrazným rozdílem, musí všichni hráči podat výkon na hranici sta procent. A to tam nebylo,“řekl Ščasný.

Jestli Sparta odehrála špatně druhý poločas, Plzeň proti ázerbájdžá­nskému Karabachu podobně vyhlížela celý zápas. Měla jedinou vyloženou šanci, neskóroval­a, ale jelikož ani gól nedostala, její vyhlídky na postup jsou nadějnější než v případě Sparty. A to i vzhledem k síle obou protivníků českých týmů.

„Pro odvetu je to příznivý výsledek. Remíza nula nula je přijatelná,“říkal nový trenér Roman Pivarník.

Ještě před pár lety by podobná věta zněla po zápase s týmem z Ázerbájdžá­nu šíleně, dnes na ní nic tak zvláštního není.

Fotbal je v zemi u Kaspického moře na vzestupu a Karabach žije z ročního rozpočtu kolem 360 milionů korun... I tak by byla ostuda s ním vypadnout.

Doma jen Slavia

Sparta ani Plzeň na úvod sezony nepřesvědč­ily, přitom český fotbal už by nutně potřeboval zasvítit. Slavia, Liberec a Mladá Boleslav se o to dnes pokusí – rozehrají třetí předkolo Evropské ligy.

Pražský klub před týdnem proti Levadii Tallinn se štěstím postoupil. Pro zbývající české týmy v pohárové soutěži číslo dvě to bude ostrý start do sezony. Jen Slavia začne doma a jen ona není favoritem.

„Soupeř nemá velké jméno, takže bych řekl, že máme šanci. Ale chce to hrát líp než proti Tallinnu. Vím, že Portugalci mají kvalitu, ale věřím, že ve dvou zápasech je dokážeme porazit,“doufá slávistick­ý záložník Gino van Kessel, který postup přes estonský celek v odvetě zařídil.

Slavia se do Evropy vrátila po sedmi letech, Liberec touží proti vídeňské Admiře Wacker zažehnout euforii a zopakovat loňský postup do základní skupiny. „Papírově je Liberec favoritem, ale

my si věříme,“řekl obránce Thomas Ebner.

Boleslav chce na hřišti makedonské­ho Tetova napravit minulý kolaps v kvalifikac­i se Strömsgods­etem a po devíti letech se probojovat do hlavní fáze pohárů. Zároveň by to bylo ideální loučení s trenérem Karlem Jarolímem, který se příští týden oficiálně ujme české reprezenta­ce. Klub povede souběžně do konce předkol. „Naše přání je postup do skupinové fáze. Věřím tomu, že mužstvo tohle první dvojutkání zvládne,“řekl Jarolím, který loni s týmem vypadl ve 2. předkole s norským Strömsgods­etem.

 ?? Trenér Sparty Zdeněk Ščasný (vlevo) marně vymýšlel varianty, jak Steauu Bukurešť přehrát. FOTO ČTK ?? Zmar na lavičce.
Trenér Sparty Zdeněk Ščasný (vlevo) marně vymýšlel varianty, jak Steauu Bukurešť přehrát. FOTO ČTK Zmar na lavičce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia