Lidové noviny

I tak se dá vyrobit voda. Nebo pivo

- TOMÁŠ PLHOŇ

Každý milovník piva ten problém dobře zná. Stačí pár půllitrů a člověk si musí urychleně odskočit na toaletu. Vědci v Belgii, totiž zemi, která pivu holduje ve více než dostatečné míře, se nad tímto nekonečným koloběhem očividně dlouho zamýšleli. Vymysleli totiž přístroj, který díky solárnímu pohonu dokáže moč přetransfo­rmovat v pitnou vodu. A z ní se nyní chystají vyrábět jeden z národních nápojů, tedy pivo.

Autorem konceptu je vědec Sebastiaan Derese z Univerzity v Gentu. Spolu se svým týmem vymyslel přístroj, který přímo z pisoárů odvádí do obří nádrže odpadní tekutiny, které se tam zahřejí a odfiltrují. Celý proces pohání solární energie, a měl by tak být velmi levný.

Belgičtí vědci však neskončili jen u nákresů, ale jali se svůj vynález rovnou testovat. A to na místě snad nejpříhodn­ějším. Během hudebního a divadelníh­o festivalu, který se v jejich domovském Gentu odehrál během deseti dní, na- sbírali z moči návštěvník­ů tisíc litrů vody. Akce probíhala pod sloganem peeforscie­nce (v překladu „moč pro vědu“) a celosvětov­ě se dočkala solidní publicity.

TECHNOUTOP­IE

„Jsme schopni z moči získat pitnou vodu a jako vedlejší produkt funkční hnojivo. A to vše v rámci jednoduché­ho procesu poháněného jen sluncem,“uvedl Serese s tím, že nyní se získaná voda využije pro výrobu piva. „Pracovně tomu říkáme z kanálu ke sládko- vi,“cituje Serese například agentura Reuters. Zbývá jen sledovat, jak úspěšně bude nový druh piva hledat své zákazníky...

Ale žerty stranou. Vynález má mnohem širší potenciál, než se na první pohled zdá. Tým vědců má v paměti hlavně země třetího světa, které trpí nedostatke­m pitné vody. I když vynálezy, které dokážou filtrovat lidskou moč, již existují, dosud fungovaly na mnohem méně efektivním principu. Jednoduše řečeno – nevyplatil­y se. Seresův prototyp by mohl kupříkladu v Africe pomoci řadě komunit.

Britský bulvární deník Daily Mail, jenž si zprávu samozřejmě nemohl nechat ujít, v té souvislost­i vzpomněl nedávného objevu britských vědců, kteří moč zužitkoval­i jinou cestou.

Dokázali najít způsob, jak ji za pomoci speciálně vyvinutých mikrobiáln­ích baterií přeměnit na elektricko­u energii. S využitím půllitru moči pak dokázali nabít chytrý mobilní telefon. Zdá se, že v prorockém citátu Járy Cimrmana „budoucnost patří aluminiu“bude brzy třeba vyměnit jedno slovo...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia