Lidové noviny

Letní spánek fotbalistů je u konce

- DANA ZÁRUBOVÁ

Nový ročník nejvyšší fotbalové soutěže se znovu rozjede už zítra. A bude to vmnoha ohledech speciální sezona. Poprvé si budou kluby ligu řídit samy. Skončit by měly zásahy „vyšší moci“z Peltovy asociace i případné nářky na ně.

Velká očekávaní vzbuzuje i nové řízení arbitrů. Pod vedením Poláka Michała Listkiewic­ze by měli rozhodčí ukázat, zda za jejich minulými minelami doopravdy nebyla neschopnos­t.

MALÁ DOMŮ

Tolik dobré zprávy. Další už vzbuzují spíše rozpaky: největší mnohokrát ohlašované a stále odkládané oznámení sponzora ligy. Když na začátku týdne organizáto­ři soutěže v tichosti ukázali logo bez jména sponzora v názvu ligy, bylo definitivn­ě jasné, že zádrhel s jeho hledáním je větší, než jak se Miroslav Pelta od jara tvářil. Říkat první lize i oficiálně po letech zase jen 1. liga bude pro fanoušky úleva. Pokladníci klubů to ale asi vidí jinak.

Smělé plány na další finanční zdroje z prodeje televizníc­h práv zase mohou narazit na neochotu lidí za fotbal platit. Komerční kanály už o tom vědí své. Že by to aspoň přivedlo do hledišť víc lidí, to se taky nezdá. Experiment Sparty, jejíž úterní zápas se Steauou vysílala jen zpoplatněl­á internetov­á televize, přiměl k zaplacení vstupného slabých 14 tisíc diváků. Na zápas o Ligů mistrů žádná sláva.

A když už jsme u předkrmu, který startu ligy obstarali naši uchazeči o pohárovou Evropu, ten taky moc optimismu do duší fanoušků nenalil. I když byl los k Čechům tentokrát poměrně milosrdný, na Ligu mistrů to zase nevypadá. Snad příště. I v tom by nový ročník ligy mohl být speciální. Při souhře některých okolností by první vítěz samostatné 1. ligy mohl poprvé po dlouhé době postoupit do Champions league přímo. To by mělo zatím polospící české fotbalisty vyburcovat k lepším výkonům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia