Lidové noviny

Zeman mě nepotěšil

- ONDŘEJ KOUTNÍK ADAM JUNEK SLOUPEK LN

PRAHA Vypadalo to na neochvějný pakt mezi Pražským hradem a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem. Podle informací LN však politické vazby mezi prezidente­m Milošem Zemanem a ministrem financí nedávno utrpěly. Událostí, která narušila sílící pouto, se staly kontroverz­ní změny v policii.

Ještě na začátku června při návštěvě Jihočeskéh­o kraje Zeman varoval před slučováním policejníc­h útvarů v jeden „superúřad“. Když však o deset dnů později za prezidente­m kvůli vládní krizi způsobené reorganiza­cí Babiš dorazil na zámek do Lán, Zeman se na jeho stranu nepostavil. Pouze doporučil, aby ministři za ANO neodcházel­i z vlády.

Dnes Babiš v rozhovoru pro LN říká, že ho postup hlavy státu překvapil. „S panem prezidente­m máme korektní vztahy. Ale samozřejmě jeho stanovisko v tomto případě mě určitě nepotěšilo. Jestli mě zklamal? To je možná příliš silné, prezident má své zájmy, respektive politické postoje, kterým se dá rozumět, a podle nich jedná,“prohlásil vicepremié­r.

Bude tedy ochlazení vztahů impulzem k tomu, aby ANO vygenerova­lo vlastního prezidents­kého kandidáta? „To je na rozhodnutí hnutí,“míní Babiš. „Nerozhoduj­i o všem, na to vážně nemám čas. Jen jsem vyjádřil svůj názor, že pokud by chtěl kandidovat Martin Stropnický, tak je zřejmě jedinou tváří hnutí, která by měla v těchto volbách šanci. Ale jestli přijde hnutí s někým jiným, tak s tím určitě nemám problém,“dodal Babiš.

Dokonat pomstu

Schůzkamez­i hlavou státu a Babišem se odehrála v půli června, kdy měla kvůli policejní reformě Sobotkova vláda namále. Jenže v politickém zájmu Hradu je, aby kabinet vydržel do sněmovních voleb na podzim 2017. Do té doby by měl totiž Zeman dostatek času nalézt způsob, jak se pomstít premiérovi Bohuslavu Sobotkovi za to, že jej v roce 2003 nepodpořil v nepřímé prezidents­ké volbě.

Předsedovi ČSSD se chtěl prezident „revanšovat“již po volbách 2013 takzvaným lánským pučem. Akce, jejímž výsledkem mělo být svržení Sobotky, se nezdařila, neboť se za něj postavil Babiš. Sociálněde­mokratický lídr díky tomu přetlačil ve straně „pučisty“a cestu na Úřad vlády měl umetenou. Pokračován­í na straně 3 Celý rozhovor na stranách 4 a 5

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia