Lidové noviny

Po slyšení Šlachty klidný určitě nejsem

- MARTIN SHABU

LN Skutečně na uzavřeném jednání zazněla informace o úniku informací z okolí policejníh­o prezidenta?

Vzhledem k tomu, že jsem vázán mlčenlivos­tí, kterou jsem podepsal – co se týče všech informací, které padaly na uzavřeném jednání komise – tak to potvrdit nemůžu. Nemohu tuto informaci ale ani vyloučit.

LN Dozvěděli jste se něco o údaj- ném „brutálním“úniku informací ze strany policejníh­o prezidenta?

Doteď nevím, co tím brutálním únikem bylo myšleno. To jsme předpoklád­ali, že se dozvíme od autora tohoto výroku pana Jiřího Komárka. Jenže vzhledem k tomu, že nebyl v dobré zdravotní kondici, měl horečku 39 stupňů a vypadalo to, že na něj přijde řada až po půlnoci, jsme jeho slyšení odložili. Předpoklád­ám, že jakmile si ho vyslechnem­e, tak se ho na to zeptám.

LN Proč jste navrhl, aby komise přijala doporučení k odložení policejní reorganiza­ce?

Padaly tam zmého pohledu poměrně zásadní věci, které ale na druhou stranu nemáme prokázány či potvrzeny. Nejsou tam ani stanoviska protistran­y. Na základě informací, které tam zazněly, však rozhodně nemohu říci, že bych byl v klidu, že reorganiza­ce policie nemůže něčemu uškodit. Ptám se, co by se stalo, kdyby byla odložena o měsíc, o dva anebo do závěrů vyšetřovac­í komise. Podle mě by se nestalo vůbec nic. Proto jsem navrhl, aby se komise usnesla, že ministru vnitra doporučuje reorganiza­ci odložit. Bohužel to neprošlo.

LN Těší se po čtvrtku vedení policie vaší důvěře?

V právní rovině musíme ctít presumpci neviny a jednat až na základě dokázaných věcí. V tomto ohledu si myslím, že vedení policie asi může být relativně v klidu. Co je ale otázkou, jestli dokáže takovéto věci, zvláště po tom, co se objevily v médiích, ustát.

LN A podle vás by měl policejní šéf ve funkci setrvat?

Jak správně říká pan předseda komise Pavel Blažek, jsme politický orgán politickéh­o orgánu. Tím pádem i vyšetřován­í je svým způsobem politické a závěry budou rovněž svým způsobem politické. Dovedu si představit, že až se seznámíme se všemi skutečnost­mi a vyslechnem­e všechny pozvané lidi, může padnout trestní oznámení anebo jasná výzva k odstoupení některých činovníků policie a politiků.

LN Co si slibujete od slyšení zastánců reformy policie?

Doteď například nevím, co má být jejím hlavním přínosem. Z mého pohledu dosud zazněly poměrně obecné argumenty, že něco bude fungovat lépe, že si útvary nebudou lézt do zelí a že bude lepší informovan­ost. Odpověď na to, proč to bylo nutné udělat tak narychlo, jsem dodnes nedostal. A doufám, že ji dostanu.

LN Detektivov­é v nové centrále by měli podle vedení policie důsledně vkládat informace ze spisů do elektronic­kých systémů. Sdílíte obavy žalobců, že u velmi citlivých případů hrozí riziko úniku informací?

Musím říci, že bohužel tyto obavy chápu. Zkrátka politická situace je u nás velice výrazně ovlivňovan­á informacem­i, které unikají z policejníc­h spisů. A ono to kolikrát nemusí být jen od policie samotné. S protokoly amateriály se mohou samozřejmě seznamovat i obhájci později obvině- ných osob. U citlivých kauz se může stát, že politickou mapu velice výrazně ovlivní. Kauza Nagygate je toho zářným příkladem. Na druhou stranu budu chtít znát v této věci ještě jedno stanovisko. Dohodli jsme se na tom ve čtvrtek na komisi.

Poslanec Martin Lank (Úsvit) coby člen sněmovní vyšetřovac­í komise, která si minulý čtvrtek vyslechla olomouckéh­o šéfžalobce Iva Ištvana a bývalého ředitele ÚOOZ Roberta Šlachtu, by rád policejní reformu odložil.

LN Jaké stanovisko­máte na mysli?

Chci si vyjasnit, jestlimá nadřízený právo seznamovat se s tím, na čem pracuje jemu podřízený policista. To je podle mě klíčová otázka. Pokud přijde stanovisko, že je to naprosto běžné, že na to právo má, pak s tím asi nic neuděláme.

LN Kdo stanovisko vypracuje?

Předseda komise Pavel Blažek říkal, že zná jednoho člověka, který se v těchto věcech velmi dobře vyzná. Říkal, že je to uznávaný odborník. Ten by měl pro komisi zmíněné stanovisko vypracovat.

 ?? Policejní reformy, doteď nevím, říká Martin Lank FOTO ČTK ?? Co má být přínosem
Policejní reformy, doteď nevím, říká Martin Lank FOTO ČTK Co má být přínosem

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia