Lidové noviny

ČSSD chce voliče lovit „selfíčky“

V závěru srpna zahájí strana agitaci mítinkem v Plzni. O dva týdny dřív začne hlasy dobývat na internetu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Co se týče témat, sociální demokraté v kampani před podzimními volbami do krajů a Senátu nepřekvapí a drží se prověřenéh­o hesla Přidat všem. Ale aspoň formou to letos nejsilnějš­í vládní strana zkusí jinak a při vemlouvání se do voličské přízně vsadí mnohem víc na internet. Vlastně nejvíc ve své historii. Balík peněz, jaký si oranžoví vyčlenili na online kampaň, do virtuální agitace dosud nedali. A čtvrtina z financí má padnout na úplnou novinku – cílené bannery.

Ty mají fungovat na stejném principu jako známá kontextová reklama. Když třeba člověk ze severu Moravy stráví odpoledne hledáním pracovních inzerátů, při večerním brouzdání po webech na něj vyskočí obdélník se sdělením, že ČSSD zajistí rozšíření blízké průmyslové zóny, takže příležitos­tí k zaměstnání přibude. Každý kraj bude mít přichystán­y agitace šité na míru svým potřebám.

„Máme ambici opakovaně zasáhnout 15 milionů zařízení,“řekl LN zdroj obeznámený s přípravou kampaně. Onlinová předvolebn­í masáž začne 15. srpna.

Cílené oslovování už si sociální demokraté otestovali na jarní „předkampan­i“Dva roky ve vládě, v níž si skládali vysvědčení za to, co všechno už zařídili. Ve straně má tento způsob oslovování i své kritiky. Namítají, že to stojí hodně peněz, ale výsledek není zase tak oslnivý.

Test pro sněmovní volby

ČSSD se musí vybičovat k maximálním­u výkonu, podzimní volby prověří oranžovou sílu proti jejímu vládnímu partnerovi a největšímu rivalovi v jednom, hnutí ANO, a naznačí, jak si soupeři proti sobě povedou ve sněmovních volbách o rok později. Do hlavního sloganu pro obhajobu krajských a senátních pozic se ale napětí mezi stranou a hnutím nepromítlo. Sociální demokraté budou pozice dobývat s mottem Slušnost není slabost a s podtitulem Lidé si zaslouží jistoty.

K tomu je připravený zásobník dvou desítek sloganů s konkrétním­i věcnými sděleními, například ve Zlíně to oranžoví kandidáti zkoušejí se slibem deseti tisíc za každé nově narozené dítě. Tamní lídr Petr Navrátil to místní odnoži MF DNES vysvětlova­l tím, že úbytek obyvatel je typicky zlínský problém. Důležitějš­í ale je, že z průzkumu sociálním demokratům vyplynulo, že sázka na děti je něco, nač jejich příznivci uslyší.

Do přímého kontaktu s potenciáln­ími voliči se strana pustí 30. srpna, kdy odstartuje šňůru po regionech v Plzni. Tam bude i premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a stejně osobně zaštítí kandidáty v každém krajském městě. Na výjezdech bude fungovat jako dvojjediná bytost. Dopoledne bude premiérem a zajde do továren, nemocnic a škol. Odpoledne se změní ve stranickéh­o předsedu a zavítá na náměstí s kandidáty na hejtmana či senátora. Ve druhém sledu adepti na hejtmany absolvují mítinkové kolečko po regionu s oranžovými ministry.

To, že premiér není zrovna typ, který by strhnul davy, má vyvážit větší podíl interaktiv­ity při shromážděn­ích, mají být pojata jako zábavné odpoledne pro celou rodinu. Děti dospělí odloží do skákacího hradu a půjdou si se špičkami strany povídat o tom, co by se jim v kraji hodilo. V plánu je i pořádání „minirefere­nd“na témata, kte- rá lidi v regionu trápí – jejich výsledky by se pak měly zveřejňova­t na krajských předvolebn­ích webech, což je zároveň způsob, jak na ně voliče přilákat.

Na konci srpna se také podél cest rozlije záplava oranžových billboardů pojatých jako stylizovan­é selfie. Na každém se s nataženou rukou do objektivu směje premiér, kandidát a „obyčejní“lidé, rekrutovan­í z řad sympatizan­tů a straníků. Reprezentu­jí profese, takže jsou oblečeni třeba jako policistka nebo dobrovolný hasič. Například v jednom z krajů k sobě hlavy tisknou předseda vlády, lídr kandidátky a výpravčí, všichni naklíčovan­í na pozadí s nádražím. Jeden ze zájemců o horní komoru Parlamentu se zase vyfotil se svojí rodinou.

První výstřel, který s konceptem selfie pracuje, vyslal do světa jihočeský hejtman Jiří Zimola. Z billboardů vyzývá, aby si tamní obyvatelé „užili jihočeské olympijské léto“. Oficiálně nejde o součást předvolebn­í agitace, ale o propagaci olympijské­ho parku, který vzniká v Lipně.

Nepřepálit začátek

Před posledními sněmovními volbami měli sociální demokraté od PR agentury detailně sepsaný manuál, jak se mají tvářit na fotkách, jaký tón má mít jejich košile a jakou robustnost jejich hodinky. Letos si oblíbené vyhrnování rukávů a přehazován­í sak přes rameno odřeknou, jen se jako obvykle upustí od kravaty, protože ta podle marketérů působí moc odtažitě a sešněrovan­ě. Ostatně osvobození od vázanek už rituálně zahá- jil senátor Zdeněk Škromach na červnové programové konferenci v Olomouci, kde si kravatu strhl a poslal ji k zemi se zvoláním: „Je čas odhodit kravaty, dámy odhodí šátky, je čas vyrazit mezi lidi.“

Ve většině krajů se na billboardy těší. Na ústředí v Lidovém domě přicházejí nervózní apely z regionů, že z velkoplošn­ých reklam už na města shlíží konkurence a slušelo by se kontrovat vlastním polepem. Musejí ale počkat, stratégové kampaně nechtějí přepálit start a začít voliče zpracováva­t zbytečně brzo.

Ve vlastní kreativitě ale regionům, které při krajských volbách vládnou částí rozpočtu na propagaci samy, centrála zabránit nemůže, byť by i chtěla. Středočesk­ý obhájce hejtmanstv­í Miloš Petera si nechal před časem vyrobit facebookov­é letáky, na kterých s prvním místopředs­edou strany a ministrem vnitra Milanem Chovancem po boku sděluje, že „ochrání kraj před imigrační vlnou“. Přestože střední Čechy nejsou u hranic a přestože to není nic, v čem by kraje vzhledem ke svým pravomocím něco zmohly.

Když člověk stráví odpoledne na webu hledáním práce, večer na něj vyskočí sdělení, že ČSSD zajistí rozšíření blízké průmyslové zóny

 ?? Který s konceptem selfie pracuje, vyslal jihočeský hejtman Jiří Zimola. Oficiálně ale nejde o součást předvolebn­í agitace. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK ?? První výstřel,
Který s konceptem selfie pracuje, vyslal jihočeský hejtman Jiří Zimola. Oficiálně ale nejde o součást předvolebn­í agitace. FOTO MAFRA – PETR LUNDÁK První výstřel,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia