Lidové noviny

Postavme plot a vyzbrojme se

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Češi by se měli vyzbrojit, aby se mohli lépe bránit v případě teroristic­kého útoku. Nabádá k tomu prezident v reakci na řádění ozbrojenců v západní Evropě. Tam v poslední době několikrát útočily jak skupiny islámských fanatiků, tak osamělí střelci bez vazby na náboženstv­í.

„Dřív jsem byl proti držení příliš velkého počtu zbraní, po těch útocích si to už nemyslím,“řekl včera Zeman v rozhovoru pro bulvární server Blesk.cz.

Miloš Zeman První dáma s pistolí

Dodal, že jeho manželka Ivana si udělala zbrojní pas a vlastní revolver. Lidé, kteří jsou podobně jako první dáma ozbrojeni, si podle něj musejí zvyknout, že pistoli nebo pušku budou v případě nutnosti muset použít.

Kvůli obavám z dalších teroristic­kých útoků navrhuje Zeman deportaci všechmusli­mů, kteří v Evropě nezískají azyl. „Těch, jak je známo, je většina,“uvedl.

Deportovat chce také všechny islámské duchovní, kteří vykazují známky fanatismu a v mešitách šíří nenávist.

Prezident zopakoval svůj názor, že migrační krize není spontánní, nýbrž jde o řízenou invazi. Pokud by proud uprchlíků ze zemí Blízkého a Středního východu zesílil, podpořil by Zeman i stavbu plotu, který by jim zabránil v dalším postupu do Evropy.

Opevněný Hrad

Strachem z útoku islámských teroristů je motivována také výrazná finanční injekce, kterou dostane sídlo hlavy státu. Ministerst­vo obrany dá Pražskému hradu 100 milionů korun na zavedení dalších bezpečnost­ních opatření.

„Nebudu říkat, na jaká opatření ty peníze půjdou, abych teroristům neusnadňov­al práci,“okomentova­l krok silového resortu Zeman.

Reforma? Chyba v komunikaci

Prezident ve včerejším rozhovoru mluvil také o policejní reformě, která silně otřásla soudržnost­í vládní koalice. Vyvolala totiž zásadní spor mezi ČSSD a ANO. Zatímco sociálněde­mokratický ministr vnitra Milan Chovanec ji spolu se svými kolegy včetně premiéra Bohuslava Sobotky podporoval, hnutí vicepremié­ra Andreje Babiše se stavělo proti.

Zeman označil za chybu, že autoři reformy o chystaných změnách nejednali se státními zástupci dostatečně dopředu. Podle něj se měla debata točit spíše v odborné než politické rovině. „To znamená nechat to na dialogu policejníh­o prezidenta a nejvyššího státního zástupce,“uvedl prezident. Poznámku čtěte na straně 10

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia