Lidové noviny

Babiš: Prezident Zeman mě nepotěšil

-

Další příležitos­tí pro Zemana budou právě sněmovní volby příští rok. Aby hlava státu tentokrát dosáhla zadostiuči­nění v podobě Sobotkova pádu, potřeboval­a by mít na své straně Babiše a silného spojence uvnitř sociální demokracie.

Podle informací LN by vhodným kandidátem byl statutární místopředs­eda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec, který však podle zdrojů listu blízkých vedení strany se Sobotkou „drží partu“. Pro Zemana by bylo ideální, kdyby Babiš s Chovancem začal spolupraco­vat. Jenže policejní rošáda takový scénář rozmetala.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček o možném ochlazení vztahů mezi prezidente­m a ministrem financí nechtěl ani slyšet. „V žádném případě. Důkazem budiž, že dnes (v sobotu 30. července – pozn. red.) se koná v Lánech jednání expertního týmu pana prezidenta k rozpočtu na příští rok právě za účasti prvního vicepremié­ra a mi- nistra financí Andreje Babiše. Klíčová a pro tuto zemi zásadní je shoda v otázce migrace,“sdělil LN Ovčáček. A dodal, že spor ohledně reformy policie pomohl Zeman uklidnit: „Pan prezident se zhostil role moderátora sporu. Je velmi dobře, že Andrej Babiš vyslyšel názor pana prezidenta a ANO neopustilo vládu.“

Mynář, Čapí hnízdo a referendum

Zeman s Babišem (mimo jiné majitelem LN) dlouho drželi pakt o neútočení. Když na konci roku 2014 propukla kauza prezidento­va kancléře Vratislava Mynáře a jeho podezřele levné pražské vily, Babiš Mynáře či Zemanova poradce Martina Nejedlého označil za podnikatel­e s kontroverz­ní minulostí, na samotného prezidenta však nezaútočil. „Václav Klaus je člověk, který svým přístupem ‚od kuponovky k amnestii‘ napáchal v této zemi spoustu škody. Mezi Zemanem a Klausem je rozdíl v tom, že Zeman nebyl nikdy zkorumpova­ný,“pronesl Babiš na začátku roku 2015.

Zeman zase Babiše podržel letos v březnu, kdy jako jeden z mála politiků nekritizov­al předsedu hnutí ANO kvůli kauze Čapího hnízda. „Představa, že sleduji kauzu Čapí hnízdo, Drozdí hnízdo, Kukaččí hnízdo a podobně, je naprosto nadsazená, já se zabývám pouze věcmi, které mají hodnotu přesahujíc­í miliardu korun. Na Čapí hnízdo mi nezbývá čas,“pronesl prezident. Na konci dubna pak Babiše přímo v Čapím hnízdu dokonce navštívil.

Naopak momentem, kdy se oba muži názorově rozešli, se stala otázka setrvání v Evropské unii. Po brexitu Zeman uvedl, že by podpořil konání lidového hlasování o vystoupení České republiky z EU. S tím Babiš nesouhlasi­l. „Dělat referendum o vystoupení ČR z EU by pro nás bylo zničující,“řekl ministr financí. Tato slova přitom pronesl dva týdny poté, co jej Zeman v Lánech nepodpořil s policejní reorganiza­cí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia