Lidové noviny

Čech měl namířeno k islamistům

-

PRAHA Policie vyšetřuje případ prvního Čecha, který se chtěl podle ní přidat k teroristům organizace Islámský stát.

Muž je ve vazbě, hrozí mu trest vězení od tří do 12 let. Zadržen byl letos v lednu v Turecku na jednom z tamních mezinárodn­ích letišť. Podle dostupných informací nebyl součástí větší skupiny dalších lidí, píše týdeník Respekt.

Letenka na syrskou hranici

Policie muže zpočátku vyšetřoval­a na svobodě. „O vazbě bylo rozhodnuto nedávno, důvodem byla obava z pokračován­í trestné činnosti a možnost útěku,“uvedla místopředs­edkyně Okresního soudu Plzeň-jih Simona

Ve výpovědích muž údajně sdělil, že cílem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k Islámskému státu

Kuboušková. Při zadržení v Turecku měl muž podle dostupných informací u sebe letenku na vnitrostát­ní linku, jež měla směřovat na syrské hranice.

Turecké policii muž údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou Islámského státu. Turečtí policisté poté zadrženého vrátili do Česka a zároveň informoval­i své české kolegy.

Stopa na Twitteru

Případem se podle týdeníku zabývá protiextre­mistické oddělení Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu. Ve výpovědích muž údajně sdělil, že cílem jeho cesty do Sýrie bylo přidat se k Islámskému státu. Důvod jeho plánů není jasný.

Identita muže kvůli rané fázi vyšetřován­í i kvůli ohledům na rodinu zadrženého nebyla zveřejněna. Stejným uživatelsk­ým jménem, které muž používá na Twitteru, byla ovšem jako oblíbené položky v minulosti označena videa propagujíc­í džihádisty, uvedl k tomu časopis Respekt.

Od začátku občanské války v Sýrii do ní odešlo bojovat víc než 20 tisíc lidí ze zahraničí. Přes čtyři tisíce tvoří Evropané a Američané, z Evropy nejvíc z Belgie, Francie, Německa a Velké Británie. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia