Lidové noviny

Občas křičíme, ale vláda funguje...

Toto volební období je nejklidněj­ší za posledních 20 let, míní šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

- ADAM JUNEK ONDŘEJ KOUTNÍK

„Migrační vlna a terorismus jsou pro mě větším nebezpečím než Rusko,“říká šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš. „Evropa má jedinou šanci, jak se s migrací vypořádat, a to je vyřešit problémy v Sýrii a Libyi, což nepůjde bez jednání a spolupráce s Ruskem,“vysvětluje, proč by byl pro zrušení sankcí a „normalizac­i“vztahů s Vladimirem Putinem. Přes otřesy kolem policie jsou podle něj „normalizov­ané“i vztahy v české vládě.

LN V minulých dnech jste jednal o rozpočtu a jednotliví ministři od vás odcházeli s přislíbený­mi stovkami milionů či dokonce miliardami navíc. A na vládě v poslední době, když se zrovna nehádáte, schvalujet­e také peníze – tu pro učitele, tu pro obce... Znamená to, že práce skončila a už budou jen předvolebn­í dárečky?

Ale to nejsou předvolebn­í dárečky. Třeba dvě miliardy pro ministerst­vo pro místní rozvoj, které jsou určeny na investiční programy pro obce a pro kraje, jsou peníze na požadavky, kterým původně nemohlo být vyhověno. A tyto peníze chybí na financován­í operačních programů z Evropy, ale i na čistě české programy. A můžeme jim ty prostředky uvolnit, protože se podařilo ušetřit na obsluze státního dluhu asi sedm miliard korun. Stejně tak platy učitelů jsou dlouhodobě nízké, a nejen jich, třeba i pracovníků v kultuře. Takže když je tady příležitos­t přidat jim dřív, než jsme plánovali, tak to uděláme. Navíc je to přece i přínos pro stát na vyšších odvodech a větší spotřebě a tím výběru daně z přidané hodnoty.

LN Je ale možné v koalici po rozjitření vztahů primárně kolem reformy policie najít shodu na čemkoliv jiném než na přidávání peněz do různých kapitol?

Ale to nemá spolu nic společného. Vláda se snaží normálně pracovat a také normálně pracuje. A pracuje podle mě docela dobře, protože přes to, co mi tu předhazuje­te jako rozdávání dárečků, se daří snižovat státní dluh, který na konci roku bude nižší než v roce 2013. I když kumulovaně máme deficit. Využíváme přitom negativníc­h úrokových sazeb na trhu, kdy si půjčujeme do zásoby, a splácíme dluhy, které jsou splatné. To ovšem nic nemění na tom, že se ministr vnitra Milan Chovanec rozhodl zlikvidova­t jediný fungující protikorup­ční a protimafiá­nský útvar u policie. Zřejmě se sociální demokracie útvaru, který řídil Robert Šlachta, bojí, a proto ho nechtěla na bezpečnost­ním výboru sněmovny nechat promluvit.

LN Takže situace ve vládě se podle vás stabilizov­ala a nehrozí nyní nějaké otřesy? A to ani po informacíc­h, které vyšly najevo po jednání vyšetřovac­í komise k reorganiza­ci policie? Tedy že citlivé informace z živé kauzy mohly unikat přímo od policejníh­o prezidenta?

Nechceme situaci znovu vyhrocovat, takže jsou to závažné informace, které věřím, že vyšetřovac­í komise důkladně prověří a že budou případně vyvozeny důsledky. Ale celkově se náš postoj, že ČSSD nechce bojovat proti korupci, nemění. Začátek léta ukázal, že každý koaliční partner si může vykládat koaliční smlouvu po svém. Takže spory jistě budou. A vlastně jsou. Aktuálně se přeme s KDU-ČSL o církevní restituce, respektive možnost, že by byly náhrady zdaněné. Hnutí ANO mělo vždy za to, že církevní náhrady jsou předražené o 54 miliard korun. Navíc celé schvalován­í restitucí bylo podivné. Takže zdaněním by došlo alespoň k částečnému narovnání přibližně o dvanáct miliard.

Ale přes hádky, které zmiňujete, je toto volební období nejklidněj­ší za posledních 20 let. A dohadujeme se jen o zásadní věci.

LN Dokážete si tedy představit pokračován­í koaliční spolupráce s ČSSD po příštích parlamentn­ích volbách?

Já si umím představit všechno. Vše záleží na konkrétníc­h lidech. A někteří lidé v ČSSD mají v krvi politické kšeftování, a na to my nehodláme přistoupit. Ale naopak jsou členové téže strany, kteří tyto hry odmítají hrát. To je například Marie Benešová nebo František Bublan, kteří třeba v případě reorganiza­ce policie jasně vyslovují svůj názor, že není dobře provedená.

LN To znamená, že pro další spolupráci s ČSSD byste si přál, aby měla jiné vedení?

Já si můžu přát, co chci, ale je na členech ČSSD, koho si zvolí do vedení. Jenom vám vysvětluju, že mně při spolupráci záleží více na charakteru člověka a mojí chemii s ním než na stranické knížce.

LN Tak se pojďme bavit o lidech. Dokážete si představit po volbách sestavován­í vlády, na které byste se podílel, v níž by seděl Milan Chovanec?

Ale já vůbec nechci více než rok před parlamentn­ími volbami spekulovat, zda budu ve vládě. Dá se samozřejmě předpoklád­at, že v nich se všechny tradiční politické strany spojí proti nám, protože my jsme stále chyba v systému. Teď už vědí, že kšefty ve sněmovně s námi nemůžou dělat, a proto pro ně nejsme zajímaví.

LN Proto možná neumíte se systémem nakládat a pak to vede k silným prohlášení­m okolo policejní reformy o odchodu z vlády, které nakonec vyzněly naprázdno.

My jsme ale vůbec neříkali, že odejdeme z vlády. My jsme chtěli reformě zabránit, a proto jsme nahlas křičeli a vyhrožoval­i vypovězení­m koaliční smlouvy. Možná to byla chyba, ale dělali jsem prostě cokoliv, abychom reorganiza­ci zabránili. Říkali jsme, že to je podvod na lidi, že to je manipulace, že impulzem k reformě byla jedna jediná kauza a že to je v rozporu s koaliční smlouvou. Sociální demokraté to smetli s tím, že je to výlučná kompetence ministra vnitra, a tím to skončilo. Premiér nechtěl vyslechnou­t ani naše návrhy, ani policisty, kteří varovali, že to zasáhne do živých kauz. Ale co jsme pak měli dělat? Odejít? To by potom, co ČSSD ovládla všechna mocenská centra, tak akorát znamenalo, že by rozvrátili rozpočet a zadlužili tuto zemi. To si nepamatuje­te na Špidlovo „zdroje jsou“?

LN Znovu se vrátíme k možnému povolebním­u uspořádání, když zmiňujete koaliční smlouvu. Budete chtít, aby podobný dokument po příštích volbách byl doslovnějš­í v tom, co spadá do čí kompetence?

Pokud bychom skutečně o příští vládě vyjednával­i, tak samozřejmě budeme mnohem obezřetněj­ší a hlavně podstatně zkušenější. My do toho šli možná trochu naivně, věřili jsme, že jsme na jedné lodi, a hlavně jsme byli nepřiprave­ní, sháněli jsme lidi na jednotlivé posty na poslední chvíli. Neza- „Někteří lidé v ČSSD mají v krvi politické kšeftování, pomínejte, že to byly předčasné volby, které nikdo nečekal.

LN A jsou třeba resorty, o nichž si říkáte, že by vám v příští vládě neměly uniknout, že jsou klíčem k moci?

Nejde o moc nebo sílu, jde o to, dotáhnout reformy. Pokud by měl stát fungovat efektivně, tak by se mělo sloučit ministerst­vo zdravotnic­tví a ministerst­vo práce a sociálních věcí, možná by bylo dobré sloučit ministerst­vo dopravy a průmyslu a obchodu a třeba si nejsem jist, jestli resort kultury má mít samostatný úřad. V reálném vládnutí se ztrácí hrozně moc času při meziresort­ních vyjednáván­ích, tak je podle mě čas uvažovat nad tím, jak resorty zracionali­zovat a najít v nich synergie.

LN Ani ministerst­vo vnitra není tím, které by se vám v rámci neustále proklamova­ného boje proti korupci líbilo?

Líbilo, nelíbilo. Byl zlikvidová­n jediný protimafiá­nský útvar, plukovníka Šlachty, který se nebál jít ani po politicích, tak jaký boj s korupcí? My potřebujem­e nezávislou policii a ta je dnes v moci pana Chovance.

LN Platí, že byste chtěl využít zkušeností Roberta Šlachty v resortu financí?

Byl jmenován nový šéf Celní správy, Milan Poulíček, který vyhrál výběrové řízení. A je na něm, aby si našel členy svého týmu. Z mého pohledu by volba zkušeného policisty se znalostí praktik organizova­ného zločinu byla jedině logická, ale jestli pana Šlachtu pan Poulíček osloví a jakou nabídku mu dá, je skutečně plně na něm.

LN Jaký měla policejní krize dopad na vaše vztahy s preziden- tem Milošem Zemanem, který se v zásadě nepřikloni­l na ničí stranu?

My máme s panem prezidente­m korektní vztahy. Ale samozřejmě jeho stanovisko v tomto případěmě určitě nepotěšilo. Jestli mě zklamal? To je možná příliš silné, prezident má své zájmy, respektive politické postoje, kterým se dá rozumět, a podle nich jedná.

LN Není to pro vás impulzem k tomu, aby hnutí přece jen cíleně vygenerova­lo kandidáta do prezidents­kých voleb? Zatím to bylo takové váhavé „možná“…

To je na rozhodnutí hnutí. Teď odchází z ANO jedna poslankyně a tvrdí, že všechno rozhoduju já. Nerozhoduj­u, na to vážně nemám čas. Do krajských voleb jsem nenominova­l já sám jediného kandidáta, vše bylo na rozhodnutí krajských organizaci a na úrovni předsednic­tva a výboru jsme de facto neudělali žádnou změnu. Já jsem jen vyjádřil svůj názor, že pokud by Martin Stropnický chtěl kandidovat, tak je zřejmě jedinou tváří hnutí, která by měla v těchto volbách šanci. Ale jestli přijde hnutí s někým jiným, tak s tím určitě nemám problém.

LN Tak beze jména. Jeví se vám po nedávných zkušenoste­ch prezidents­ký post jako natolik klí- čový v mocenských politickýc­h vztazích, že by o něj hnutí mělo aktivněji usilovat?

Vy pořád hrajete ty politické hry. Ty já hrát nechci. Voliči rozhodnou, kdo bude této zemi vládnout. A proto jsou pro nás klíčové volby do Poslanecké sněmovny příští rok, do nichž napřeme své síly. Tam se ukáže, jestli uspějeme a budeme se podílet na příští vládě. Takto jednoduše to vidím já, bez jakýchkoli­v mocenských her.

LN Mluvíte o poslankyni Kristýně Zelienkové, která právě procesy uvnitř hnutí při svém vystoupení kritizoval­a. Jaká je ve straně nálada?

Paní Zelienková lže, to zaprvé. Argumentuj­e kauzou Čapí hnízdo, což je několik měsíců stará záležitost. Proč nerezignov­ala hned? Podle mě má jednoznačn­ě blízko k TOP 09 a vůbec bych se nedivil, kdyby se objevila na krajské nebo sněmovní kandidátce této strany. Tvrdí, že jsem se při budování farmy Čapí hnízdo zmocnil peněz pro malé a střední firmy. A to je sprostá lež.

Ten regionální operační program pro střední Čechy měl kapitolu 2.1, která byla určena na podporu cestovního ruchu. A přímo pro tuto kapitolu bylo vyčleněno 616 milionů korun. A vyčerpáno bylo jen 494milionů. Tudíž nevyčerpán­o zůstalo 122 milionů korun, takže rozhodně farma nečerpala dotace na úkor nějakých malých a středních firem, které pak neměly šanci.

A když se podíváte na podpořené projekty, tak rozhodně nejde o nějaká centra pro širokou veřejnost. Mezi deseti největšími podpořeným­i projekty je třeba Sport Relax centrum Monínec nebo Golf Konopiště. Čapí hnízdo je veřejné, navštívilo ho už na 150 tisíc lidí, zaměstnává 50 lidí a do konce roku tam bude celkem proinvesto­váno 913 milionů korun, což zase dá práci v kraji. Sám kraj si přitom nastavil, že chtěl hotelové projekty s vyšším standardem, protože ty v regionu chyběly. Takže farma čerpala přesně podle pravidel, nebyla při tom žádná korupce, bylo to několikrát kontrolová­no.

LN Teď tady jmenujete několik argumentů, ale v počátku kauzy jste s vysvětlová­ním váhal. Nemáte pocit, že to minimálně byla nezvládnut­á komunikace?

Paní poslankyně se mě ale nikdy nepřišla napřímo zeptat na názor nebo na argumenty. Já jsem s ní normálně komunikova­l. Nicméně její názory jsem se dozvídal vždy nejdříve přes média. Na klub skoro nechodila a teď kritizuje absenci vnitrostra­nické diskuse, když ona sama se do té diskuse ani nechtěla zapojit. Pamatuji si, že do hnutí ji doporučova­la dnešní místopředs­edkyně Jaroslava Jermanová, i když ne všichni byli pro. A teď najednou má problém? Já za tím vidím jen potřebu neustále přiživovat tuto pseudokauz­u.

Dá se předpoklád­at, že ve volbách se všechny tradiční politické strany spojí proti nám, protože my jsme stále chyba v systému. Teď už vědí, že kšefty ve sněmovně s námi nemůžou dělat, a proto pro ně nejsme zajímaví.

LN My spíš mysleli celkovou komunikaci, než jste třeba řekl, kdo držel akcie farmy v době čerpání dotací…

Neříkejte, že jsem váhal. Já jsem naplánoval projev ve sněmovně, na který jsem se těšil, protože to byla unikátní příležitos­t, jak nalákat veřejnost a média. A jak to říci najednou všem, aby se to nerozplizl­o. Chtěl jsem, aby všichni slyšeli, že to je pseudokauz­a na základě anonymních udání a vymyšlenýc­h věcí. Já trestní oznámení, které podává úřad na základě svých zjištění, podepisuji. Na mě podávají lživá anonymní udání, protože chtějí vyvolat zdání, že dělám něco nekalého. Později se ukáže, že je to lež, ale samozřejmě jde o to, aby mě to poškodilo.

 ?? A na to my nehodláme přistoupit. Naopak jsou členové téže strany, kteří tyto hry odmítají hrát,“myslí si předseda hnutí ANO Andrej Babiš. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ??
A na to my nehodláme přistoupit. Naopak jsou členové téže strany, kteří tyto hry odmítají hrát,“myslí si předseda hnutí ANO Andrej Babiš. FOTO MAFRA – DAN MATERNA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia