Lidové noviny

Z advokátů se stávají investoři

- JAN JANUŠ

Na první pohled je to překvapivý krok – z partnerské pozice v jedné z nejrespekt­ovanějších a nejprestiž­nějších právních firem na trhu se neodchází jen tak. Michal Smrek ale i přesto opouští White & Case a příští měsíc zamíří do R2G, takzvané family office věnující se správě majetku. Za firmou stojí miliardář Oldřich Šlemr, bývalý akcionář České gumárenské společnost­i.

Advokáti ale Smrekovi vesměs dobře rozumějí a mluví o příležitos­ti, která přichází jen jednou za život. „Vůbec se mu nedivím, rozšíří si záběr i zkušenosti,“říká jeden z respektova­ných expertů na obchodní právo. Podobně se ostatně vyjádřil také Smrekův dosavadní šéf David Plch. I on mluví o jedinečné příležitos­ti a přeje mu hodně úspěchů: „Těšíme se na budoucí spolupráci s ním – tentokrát v roli klienta.“

Podobná personální změna se letos odehrála už jednou. V únoru zamířil Pavel Kvíčala, do té doby partner kanceláře Havel, Holásek & Partners a ještě dříve jeden z klíčových partnerů pražské pobočky kanceláře Norton Rose Fulbright, do společnost­i Genesis Capital, s níž spolupraco­val 15 let. Firma totiž nedávno založila další fond na podporu malých a středních podniků. „Mezi investory je již tradičně Česká spořitelna, eQ Private Equity či Evrop- ský investiční fond, nově se připojila Investiční kapitálová společnost Komerční banky a také Kooperativ­a, Česká podnikatel­ská pojišťovna a český family office. Celková velikost fondu se očekává kolem 80 milionů eur,“popisuje Kvíčala, který v Genesis Capital působí jako senior legal counsel.

A je spokojen: „Má očekávání co do dynamiky a rozvoje se zatím plně potvrzují. Nový fond roste, od února jsme z předchozíh­o fondu prodali IT společnost Servodata strategick­ému investorov­i BDO Advisory, koupili do nového fondu farmaceuti­ckou společnost Quinta-Analytica, podnikajíc­í v oblasti analytický­ch služeb a klinických studií.“Pár dalších transakcí pak ještě připravují.

Kvíčala odpovídá v Genesis Capital podle svých slov především za právní aspekty aktivit fondů, účastní se však také obchodních jednání a podílí se rovněž na pří- pravě a analýzách investic. A to už v rané fázi, takže má vliv i na jejich dalších formování. Kvíčala tak mluví o nové pracovní energii, zkušenoste­ch a rozšiřován­í obzorů: „Je to nová životní etapa. Mám dojem, že svým způsobem nikoli neobvyklá u kolegů, kteří začínali ve stejné době jako já.“Má pravdu, se Smrekem totiž rozhodně nejsou jedinými advokáty, kteří právě hledají nové pracovní výzvy a dívají se mimo právní trh.

Na vlastní pěst

Slibně rozjetou advokátní kariéru nedávno opustili i Tomáš Otruba s Janem Petříkem. Na rozdíl od Smreka a Kvíčaly, kteří se z advokacie vydali do služeb jiných firem, se ale rozhodli být vlastními pány. Oba byli dříve partnery české kanceláře BBH, která i díky dlouhodobé spolupráci se skupinou PPF rozjela úspěšnou poboč- ku v Moskvě. Když se pak v roce 2014 poprvé zapojila do žebříčku Právnická firma roku, mezi tuzemskými hráči obsadila první místo.

Otruba a Petřík ale vykročili jiným směrem. V loňském roce společně založili investiční skupinu Nordic Investors. „Soustředím­e se na projekty z oboru nemovitost­í a informační­ch technologi­í. Kromě klasických investiční­ch projektů se zaměřujeme na takzvané distressed assets. Jedná se o projekty, které mají problém s financován­ím nebo například s vypořádání­m vztahů mezi akcionáři. Právě v této oblasti využíváme zkušeností z advokacie,“popisují jádro svého nového byznysu.

Oba právníci přitom rozjeli obchody opravdu ve velkém. Jejich investiční skupina totiž nejprve získala liberecké nákupní centrum Géčko, záhy přidala do svého vlastnictv­í i realitní projekt na Slovensku, konkrétně bratislavs­ké Nové Vajnory. Nedávno podle svých slov dokončili akvizici čtvrtého českého mobilního operátora Air Telecomu a zároveň se jim povedlo získat firmu IZIP, která v ČR rozjela projekt elektronic­ké zdravotní knížky. „Vidíme mezi těmito dvěma firmami velké synergie a slibnou budoucnost,“říkají.

Oba přitom tvrdí, že se jim po advokacii nestýská. Dosáhli v ní prý nejspíše vrcholu. „Vlastní investiční skupinu bereme jako mnohem větší výzvu. Koneckonců, na tom je založena i naše filozofie. Nordic Investors je o zdolávání vrcholů,“shodují se.

Michal Smrek, jeden z nejvýše postavenýc­h právníků na českém trhu, v září odejde z advokacie a vydá se na druhou stranu byznysu. Není přitom sám, investiční prostředí nedávno zlákalo třeba Pavla Kvíčalu, Tomáše Otrubu, Jana Petříka nebo Jana Holáska.

Parky s včelkou Májou

Kam stoupat už v advokacii neměl ani Jan Holásek, jeden ze zakladatel­ů kanceláře Havel, Holásek & Partners. A i on se nyní zaměřuje hlavně na investiční projekty. „Věnuji se rozmanitým aktivitám například v oblasti životního prostředí, stavebnict­ví, nemovitost­í, ale také neotřelým startup projektům. Ve většině projektů působím jako investor nebo právní poradce,“popisoval v nedávném rozhovoru pro LN.

Na regionální úrovni připravuje podle svých slov spolu s partnery síť volnočasov­ých a zábavních center pro rodiny s dětmi, kde by se mohla objevit včelka Mája a její přátelé. „Včelka Mája je jen jednou z postaviček, které v centrech mohou děti najít. Nejedná se o tematické parky pouze s touto filmovou postavou. Zatím je vše ve fázi přípravy. První centrum by mohlo reálně vzniknout za dva roky. Hodnota jednoho centra se odhaduje na 300 milionů korun a v současnost­i začínáme hledat investory pro tento projekt,“říkal v květnu.

Holásek se ale angažuje i ve veřejném životě a nedávno ohlásil kandidatur­u do Senátu na Berounsku. Na YouTube je nově dostupný i jeho volební spot, který natočila známá dokumentar­istka Olga Sommerová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia