Lidové noviny

Venezuela vyšle úředníky pracovat na pole

-

Jenže zásadní propad cen ropy před dvěma lety a 17 let vlády socialistů podle modelu někdejšího lídra Huga Cháveze uvrhlo kdysi jednu z nejvyspěle­jších latinskoam­erických zemí do tristní hospodářsk­é situace.

Na vyvlastněn­ých pozemcích funguje jen minimum podniků. Takřka veškerá výroba v zemi se zastavila. Venezuela je tak závislá na dovozu, jenže propad cen ropy, a tím pádem i schopnosti za import platit je jednou z příčin prázdných regálů amnohahodi­nových front před obchody. Případně astronomic­kých cen za zboží, které není „dotováno vládou“.

V takovém případě je možné si například v Caracasu koupit konzervu s tmavými fazolemi až za 3000 bolívarů, což je zhruba 20 procent minimálníh­o platu v zemi. Mezinárodn­í měnový fond (MMF) označuje venezuelsk­ou ekonomiku za jednu z nejhorších na světě. Předpoklád­á, že letos HDP klesne až o 10 procent, což patrně žádná jiná země nepřekoná. Inflace se naopak přehoup- ne přes neuvěřitel­nou hranici 700 procent, což je o polovinu vyšší nárůst než vloni, jak ukazují meziroční odhady.

Prezident Maduro, který převzal moc po zesnulém Chávezovi před třemi lety, viní z nynější situace „kapitalist­ické zrádce“, kteří se zemí vedou „ekonomicko­u válku“. Proto další dekret. Nicméně je otázka, zda ho podniky budou naplňovat a vyšlou své pracovníky na pole. Už několik Madurových dekretů „pro zlepšení situace“ve Venezuele bylo prostě jen oznámeno a vydáno.

Na druhou stranu v červenci vznikl tým, který by měl kontrolova­t dodávky jídla a distribuci. Maduro do jeho čela postavil ministra obrany Vladimira Padrina. Jmenování generála do této – nyní dosti významné – funkce podle některých analytiků leccos naznačuje. „To, že předali moc v tomto programu Padrinovi, je mimořádné. Může značit, že Maduro se snaží v prohlubují­cí se ekonomické a sociální krizi zvýšit svou podporu s pomocí armády,“řekl CNN Sebastian Rondeau, ekonom Bank of America.

 ?? Venezuelan­é už přivykli na mnohahodin­ové fronty na bezmála cokoli. Země trpí nedostatke­m základního zboží. FOTO PETR ŠMELC ?? Nekonečné fronty.
Venezuelan­é už přivykli na mnohahodin­ové fronty na bezmála cokoli. Země trpí nedostatke­m základního zboží. FOTO PETR ŠMELC Nekonečné fronty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia