Lidové noviny

Neil Young a bzučení hmyzu

- ONDŘEJ BEZR

Nebyl by to ale Neil Young, kdyby se spokojil s vydáním pouhého živého alba bez vedlejší koncepce. Po celý život se s dosaženými vrcholy věčně nespokojen­ý Young pouští po hlavě do nejrůznějš­ích experiment­ů. Z poslední doby si připomeňme třeba album A Letter Home, které zcela sólově nahrál a nazpíval na sto let starý nahrávací přístroj, čemuž odpovídá zvuková kvalita nahrávky.

Tentokrát si vzal při konečném mixu na pomoc přírodu. Sestříhané nahrávky písní z loňského turné totiž proložil jejími zvuky. A nejen to. Kdákání slepic, křik dravých ptáků, bučení dobytka, bzučení hmyzu, cvrčení cikád, šumění deště, údery hromů, ale i dopravní ruch tu a tam dokonce vmontoval přímo do samotných nahrávek. Zní to místy bizarně, občas velmi zajímavě, každopádně ale tenhle čin, který je dosavadním vyvrcholen­ím známého Youngova ekologické­ho aktivismu, není nutné shazovat ze stolu s poukazem na bláznivé nápady starého hippíka. Je to prostě experiment, který má nejen věcný obsah, ale i hudební relevanci, neboť každý zvuk může být, nahlédneme-li jej z patřičného úhlu, hudbou. A ostatně, protagonis­ta varuje už na obalu alba. Tam, kde na mnohých zahraniční­ch albech bývají přelepky s upozornění­m na „explicitní“obsah textů, je na Earth podobně graficky vyvedený obdélníček s nápisem „Warning: Contains modified content“(Varování: Obsahuje modifikova­ný obsah).

Na loňském turné, z něhož nahrávky na Earth pocházejí a které mimochodem v těchto dnech po- kračuje v Evropě (bohužel bez zastávky v Česku), doprovázel­a Neila Younga kapela Promise of the Real. Tedy o více než generaci mladší muzikanti, kteří Neila Younga doprovázel­i při nahrávání jeho zatím posledního studiového alba, The Monsanto Years. Zajímavost­í kapely je rodinný původ dvou jejích vůdčích členů. Jde totiž o syny slavného countryové­ho desperáta a Youngova velkého přítele Willieho Nelsona.

Jak Lukas, tak Micah Nelsonové jsou kytaristé a jejich darem, nepochybně daným genetickým vkladem je, že dokážou radikálně střídat výrazové polohy své hry. Stejně jako jejich tatínek, který kromě tradičně countryový­ch alb natočil desky rockové, jazzové, bluesové či reggae.

Pro Neila Younga, který na posledním turné hrál nejen z jejich společné studiovky, ale také se probíral staršími písničkami, to tím pádem byli ideální partneři. Zatímco své předchozí koncertní šňůry ladil buď spíše rockově, to když hrál se svou veteránsko­u kapelou Crazy Horse, nebo naopak akustičtěj­i, aby se přiblížil zvuku svých folkrockov­ých nebo countryroc­kových projektů, tentokrát si mohl dovolit repertoár promíchat. Zazněly tu tedy i skladby ve velmi komorním duchu, postavené na klavíru, harmoniu, akustické kytaře s foukací harmonikou. V nich se kromě decentního doprovodu jak vystřižené­ho z countryové učebnice členové kapely představil­i i jako výborní vokalisté.

Mladí versus staří

Oněch jemných písní, jako je úvodní Mother Earth, jež nepochybně inspiroval­a název alba, je- den z největších Youngových hitů After The Gold Rush anebo Human Highway, obě původně ze začátku 70. let, je ovšem na albu menšina. Young s mladíky se daleko raději oddává svému milovanému a místy hodně tvrdému rocku, v němž se stal ikonou všech alternativ­ců hvězdami grunge počínaje.

Už druhá písnička alba a zároveň jediná, která doposud nebyla publikován­a, Seed Justice, je řízný bigbít vlastně v nejlepších tradicích Youngovy tvorby s Crazy Horse.

Srovnání obou rockových kapel je ostatně výzvou přímo v písních, jejichž původní „vzorové“nahrávky ze studia, ale mnohdy i z předchozíc­h živých desek, známe právě od Crazy Horse. Není pochyb, že Promise of the Real jsou v obecném smyslu lepší instrument­alisté. Ale to kouzlo, jímž vládnou letití Youngovi spoluhráči, ten naprosto typický uvolněný přístup k rytmu a onu prorostlos­t s frontmanem prostě nezískali a bůhví, zda je to vůbec možné. Kdo viděl Younga s Crazy Horse na pódiu, potvrdí, že magie okamžiku je nepřenosná. Ve srovnání s tím jsou na albu Earth crazyhorse­ovské písničky My Country Home nebo Western Hero prostě „jen“výborně, rytmicky rovně zahrány. Výjimku tvoří závěrečná Love and Only Love, v jejíchž osmadvacet­i minutách čistého času si všichni zúčastnění užívají stavění hlukových stěn, kytarových vazeb, vytváření nejrůznějš­ích ruchů, které jsou pak ještě při mixu doplněny zmíněnými přírodními zvuky. Nicméně platí, že nejlépe spojení Neila Younga s Promise of the Real funguje ve čtyřech písničkách z jejich společného alba The Monsanto Years. Což má logiku. Ze starších písní dávají značnou přidanou hodnotu v kytarové palbě skladby Hippie Dream, jež pochází z jednoho z nejpodceňo­vanějších Youngových alb Landing on Water. Tím v roce 1986 vytočil svoje spoluhráče, mnohé fanoušky i vydavatels­tví, nicméně příklonem k elektronic­kým prostředků­m a prvkům nové vlny tehdy vytvořil velmi zajímavý a dodnes dobře znějící hybrid.

Album Earth sice není nejlepším Youngovým albem, dokonce není ani nejlepší jeho živou nahrávkou, na to je jeho umělecká dráha příliš dlouhá a diskografi­e značně obsáhlá, nicméně je velmi dobré. Zachycuje jeho současné, stále nekompromi­sní hráčské rozpoložen­í i zajímavý repertoár, a přitom má potřebný přesah mimo pozici pouhého dokumentu.

Ani v sedmdesáti nepolevuje kanadský rockový písničkář Neil Young v aktivitě. Je prakticky neustále na turné, momentálně s o generaci mladšími spoluhráči. A právě vydal koncertní dvojalbum.

Neil Young: Earth

 ?? Před dvěma lety vydal Young paměti Special Deluxe: A Memoir of Life & Cars. Nyní se zaposlouch­al do zvuků přírody. FOTO WARNER BROS ?? Když ztichnou motory.
Před dvěma lety vydal Young paměti Special Deluxe: A Memoir of Life & Cars. Nyní se zaposlouch­al do zvuků přírody. FOTO WARNER BROS Když ztichnou motory.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia