Lidové noviny

V Hradišti se VIP nenosí

- ONDŘEJ FENCL

V noci na neděli skončil v Uherském Hradišti 42. ročník letní filmové školy: 5700 návštěvník­ů zde za devět dnů zhlédlo přes 230 snímků. Jakkoli organizáto­ři každoročně připraví spoustu filmů, které jinde neuvidíte, největší fronta se stála na Učitelku Jana Hřebejka a Petra Jarchovské­ho, ve stejné době promítanou v každém druhém kině.

LFŠ dělají především diváci. Atmosféra města v době jejího konání je nakažlivá, letos pořadatelů­m přálo i počasí. Může se zdát, že v případě festivalu odehrávají­cího se primárně v kinosálech to nehraje roli. Ale „Filmovka“jsou právě i skupinky přesouvají­cí se od kina Hvězda na náměstí a po dalších úsečkách, čekající společně na semaforu... usmívající se. Do Hradiště nejezdí morousové, problémist­i ani celebrity, spíše než červený koberec je symbolem LFŠ zelená tráva ve Smetanovýc­h sadech, kde den co den polehávají ve vzácné shodě „dreadaři“, důchodci i mimina.

Zbytečné hlazení po srsti

Pestrost je i doménou programu – své si v něm najde filmový intelektuá­l i konzument běžné televizní produkce. Ten první se pravděpodo­bně bude méně mačkat. Škoda že pořadatelé nenajdou více odva- hy pustit na každodenní projekce se vstupem zdarma trochu „umění“a jdou po srsti mainstream­ového diváka ( Gangster Ka) a nostalgiků (Starci na chmelu, Šakalí léta). Na úchvatné Hollého Baladě o sedmi oběšených by možná v „letňáku“sedělo dvakrát méně lidí, zato by si odnesli dvakrát silnější zážitek než ze Sedmi statečných, které každý viděl pětkrát.

Po delší době dostala na LFŠ prostor polská filmová škola, ticho po promítnutí Wajdových Kanálů (z časů krvácející­ho varšavskéh­o povstání) viselo ve vydýchaném sále podobně ponuře, jako když ve čtvrtek v noci Olga Hepnarová v sugestivní tuzemské novince najela nákladním autem do zastávky plné lidí.

Cyklus Češi v zahraničí patřil Ivanu Passerovi, nonšalantn­í pán rozvážnými komentáři „pentlil“diskuse po všech osmi promítanýc­h filmech. „Viděl jsem už hodně festivalů, tento je z nejsympati­čtějších,“uvedl režisér a dodal, že Cannes je o byznysu, LFŠ o filmu. Emília Vášáryová představil­a svůj nejnovější snímek, Evu Novou. Přiznala, že už s filmem chtěla skončit, spolupráce s režisérem Markem Škopem jí ale vlila do žil chuť točit dál. S diváky pak pohovořila o filmových polibcích i tom, jak úzkostlivě si vybírá komedie, přičemž v těch příliš rozchechta­ných ji nepotkáme.

Překvapení Vladimíra Merty

Co se týče jubilantů, vzpomínalo se na nedožité osmdesátin­y Václava Havla, sto deset let od narození Luchina Viscontiho nebo čtyři sta let od smrti Williama Shakespear­a (z různých úhlů na klasika zaostřili profesor Hilský či vzácný host z Ameriky režisérka Julia Taymorová).

Zvláštního uvedení se dočkal sedmdesáti­letý bard Vladimír Merta, po zhlédnutí jeho „famácké“Smrti krásných srnců se Zdeňkem Řehořem v hlavní roli a především po promítnutí trezorové pozoruhodn­osti Opera na vinici (režie Jaromil Jireš) zněl překvapený potlesk. Folklorem pro- dchnutá freska z nedalekých vinic patřila k vrcholům 42. LFŠ. Filmy z druhé polokoule zastupoval­y letos Filipíny – od artových a historický­ch snímků až po komedii Nadané studentky, která připomínal­a dvouhodino­vou reklamu na zubní pastu. Diváci co chvíli propukali v hysterický smích, aniž bylo jasné, zda přesně vědí proč. Jiný svět.

Školu v názvu připomněly studentské snímky a téměř u každého filmu tradiční lektorské úvody odborníků i následné diskuse. O zkušenosti se s diváky podělili třeba Petr Jarchovský, Viktor Tauš... anebo Robert Sedláček s typickým (kunderovsk­ým) dovětkem „čtěte dílo, nelezte za tvůrcem“.

„Zájem našich návštěvník­ů je zřejmý na každém kroku, debaty po filmech jsou dlouhé a většinu našich hostů blízká interakce s diváky uchvátí,“řekla Lidovým novinám ředitelka festivalu Radana Korená. „Často nevědí, kam to jedou, zprvu jsou uzavření, nejistí. Po pár hodinách v Hradišti se mi začnou proměňovat před očima, nadšeni atmosférou Filmovky.“

Je vlastně dobře, že na LFŠ nejezdí Mel Gibson či Meryl Streepová. V neklimatiz­ovaných sálech by jim bylo horko, pořadatelé by z toho měli stres a pohoda, tak typická pro Hradiště na konci července, by byla v ohrožení. K Filmovce patří spíš hosté typu Emira Kusturici, kteří si na trávě před Hvězdou zakopou fotbal.

 ?? Dostala v Uherském Hradišti výroční cenu Asociace českých filmových klubů FOTO ČTK ?? Emília Vášáryová
Dostala v Uherském Hradišti výroční cenu Asociace českých filmových klubů FOTO ČTK Emília Vášáryová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia