Lidové noviny

Velšský tygr na zelené liberecké louce

- MARTA ŠVAGROVÁ

Urostlý a uhrančivý, byť dnes už bělovlasý a bělovousý Velšan, který se proslavil v šedesátých letech minulého století a od té doby jsou on i jeho písně v celém světě stále vřele přijímány, vystoupil v pátek na velké scéně festivalu Benátská! 2016 v libereckém Vesci. Očekávání hlavní hvězdy splnil do posledního písmene – s espritem, nakažlivou pohodou a obdivuhodn­ým elánem vyšel vstříc věkově i sociálně rozmanitém­u publiku (mladých a nejmladšíc­h tu bylo mnohem víc než vrstevníků šestasedmd­esátiletéh­o barda, ale i ti tvořili nezanedbat­elnou část obecenstva): hity jako Mama Told Me Not to Come, Sexbomb nebo Delilah pochopitel­ně k nadšení posluchačů zařadil, prokládal je však písněmi z novějších alb i z čerstvě vydané a kritiky ceněné desky Long Lost Suitcase.

Při koncertě několikrát zmínil Elvise, jemuž právě na posledním albu, které vyšlo spolu se zpěvákovou životopisn­ou knihou Over the Top and Back, vzdal poctu písní Elvis Presley Blues, připomněl také Prince...

Publikum oslovoval střídmě, ale laskavě a s vtipem, střídal tempo a styly od soulu přes gospel ke country i rock’n’rollu, bezpečně podporován skvělými muzikanty. Nepotřebuj­e žádné atraktivní dívčí „křoví“, vokály i pódiové legrácky obstarávaj­í, je-li třeba, jeho úžasní dechaři. Show jednoho protagonis­ty je sympaticky dynamická, byť nepoužívá mnoha efektů. Výjimkou jsou někdy ilustrační videoproje­kce nebo v přídavku sestřih z bondovek k legendární písni Thunderbal­l.

Jeho projev ani hlas neslábne, naopak zraje. Díky dvěma projekčním plátnům po stranách scény ostatně mohl každý vidět, jak naplno zpívá, jak bystrý a stále jakoby pobavený výraz mají jeho hnědé oči, v jak záviděního­dné kondici šestasedmd­esátiletý zpěvák je. Díky tomu jej už dnes pozdraví publikum ve Španělsku, ve středu zazpívá ve Švédsku a v pátek v Norsku, v neděli už zas bude zpět v Bedford Parku v Británii, počátkem září ještě vystoupí ve Skotsku a pak má jeho turné pokračovat za mořem – v Mexiku, Chile, Argentině...

Sir Thomas Jones se rozhodně nešetří. Ukázal to jasně i v Liberci – a skupina Olympic, která „šla“na scénu po něm, to věru neměla lehké. A proč by měla mít?

Přišel pět minut po osmé večerní a půldruhé hodiny nesešel z pódia. Hvězdou liberecké Benátské byl britský zpěvák Tom Jones.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia