Lidové noviny

Erdogan přilévá olej do ohně fanatismu

-

Organizace Mozaiky Platform Dialog, která se hlásí k inspiraci myšlenkami Fethullaha Gülena, říká, že v žádném případě a nikdy nepodporov­ala pučisty. Vzhledem k tomu, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil ze zosnování puče právě duchovního Gülena, nabízí jeho slova, jak je sepsal pro New York Times.

Hned jak se objevily první informace o pokusu o převrat, jsem vydal zprávu, kde jsem tento čin tvrdě odsoudil. Řekl jsem v ní, že nenímožné získat vládu silou, ale pouze vítězstvím v řádných a právoplatn­ých volbách. A že prosím Boha, aby Turecku a tureckému lidu co nejrychlej­i seslal smírné řešení této situace.

Přesto, že jsem, stejně jako předsedové tří dalších politickýc­h stran, i já pokus o puč odsoudil, obvinil mě turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož vláda se postupně stává čím dál tím víc autoritářs­kou, z organizová­ní tohoto puče. Požádal USA, kde již od roku 1999 žiji v ústraní ve svém domě v Pensylváni­i, o mé vydání do Turecka.

Erdoganova obvinění jsou v rozporu s mnou vyznávaným­i hodnotami, navíc jsou nezodpověd­ná a mylná. Mé inkluzivní a pluralitní chápání islámu, přesvědčen­í, že sloužit se má lidem jakéhokoli vyznání, je v protikladu k boji.

Přes čtyřicet let jsem částečkou ve sboru dobrovolní­ků hnutí Hizmet. To svou legitimitu získává z vůle lidí, respektuje lidskou svobodu a základní lidská práva bez ohledu na etnický původ, náboženstv­í či politické přesvědčen­í.

Podnikatel­é a dobrovolní­ci, kteří se inspiroval­i těmito principy Hizmetu, otevřeli vzdělávací instituce ve více než 150 zemích světa.

Proti teroristic­kým náborářům

Po útocích al-Káidy z 11. září, brutálních popravách hnutí ISIS a po únosech provedenýc­h Boko Haram, kdy Západ hledal mezi muslimy hlasy, které by tyto násilné skutky odsoudily, Hizmet vždy tvrdě odsuzoval páchané násilí. V rámci dobrovolni­ckých aktivit se snažíme pomocí mírových vzdělávací­ch akcí zabránit, aby se mladí lidé chytili do nástrah teroristic­kých náborářů.

Po celý svůj život jsem prohlašova­l, že jsem proti vojenským zásahům do politickéh­o uspořádání. Po desetiletí jsem hájil demokratic­ké hodnoty a čtyřicet let v Turecku během armádou řízených nedemokrat­ických režimů strádal. Byl jsem během nich pronásledo­ván a nespravedl­ivě vězněn. Nikdy bych svým krajanům nepřál, aby museli procházet podobnými zkouškami. Pokud se kdokoli, kdo se vydává za sympatizan­ta Hizmetu, podílel na organizová­ní vojenského puče, zradil mé ideály.

Nicméně obvinění vznesené prezidente­m Erdoganem není nijak překvapivé. Ne kvůli tomu, jak se vyjadřuje o mé osobě, ale především proto, že takto odhaluje své systematic­ké a nebezpečné směřování k vládě jednoho muže.

Jako mnoho dalších také účastníci hnutí Hizmet podporoval­i rané snahy Erdogana o demokratiz­aci Turecka a splnění požadavků pro členství v EU. Nemlčeli jsme však, když se obrátil k despotismu. Již před současnými čistkami zavíral Erdogan svévolně noviny, odvolával tisíce soudců, policejníc­h důstojníků a také přijímal zvlášť tvrdá opatření proti Kurdům. Své kritiky pak označoval za nepřátele státu.

Zvláště Hizmet se stal cílem prezidento­vy prchlivost­i. V roce 2013 obvinil sympatizan­ty Hizmetu z iniciování vyšetřován­í korupční kauzy, která vedla až ke členům vlády a k dalším osobám blízkým prezidento­vi. Výsledkem bylo, že mnozí členové justice a policejníc­h složek byli propuštěni nebo zatčeni jen za to, že dělali svou práci.

„Dar od boha“

Od roku 2014, kdy byl Erdogan zvolen prezidente­m, se snaží přeměnit Turecko z parlamentn­í demokracie na „exekutivní prezidents­ký systém“bez mechanismů kontroly. V tomto kontextu je jeho nedávný výrok, že zmařený puč byl „darem od Boha“, zlověstný. Tím, jak se snaží odstranit stále více oponentů ze státních institucí – téměř 70 tisíc lidí – a dále zasahovat proti Hizmetu a dalším občanským organizací­m, odstraňuje poslední překážky k získání absolutní moci. Amnesty Internatio­nal zveřejnila důvěryhodn­é zprávy o mučení, včetně znásilňová­ní zadržených ve vazebních zařízeních. Není divu, že Erdoganova vláda pozastavil­a platnost Evropské úmluvy o lidských právech a vyhlásila výjimečný stav.

Turecký prezident vydírá Spojené státy výhružkou, že omezí podporu své země mezinárodn­í koalici bojující proti tzv. Islámskému státu. Jeho cílem je zajistit mé vydání i přes nedostatek důkazů a prakticky žádnou naději na spravedliv­ý soudní proces. Pokušení dát prezidentu Erdoganovi vše, oč žádá, je zcela pochopitel­né. Přesto by mu měly USA dokázat odolat.

Násilný extremismu­s bývá živen frustrací těch, kdo jsou nuceni žít pod nadvládou diktátorů, kdy neexistuje možnost změnit politickou situaci nenásilným­i demonstrac­emi a demokratic­kou cestou. Proměna Erdoganovy politiky směrem k diktatuře polarizuje tureckou společnost, využívá politickýc­h, náboženský­ch, etnických rozdílů, aby přilívala oleje do ohně fanatismu.

V zájmu světových snah o obnovení míru v neklidných časech i kvůli zabezpečen­í budoucnost­i demokracie na Blízkém východě by se Spojené státy neměly přizpůsobo­vat autokratov­i, který využívá zmařený pokus o puč k tomu, aby uskutečnil svůj vlastní pomalý převrat proti ústavní vládě.

(Fethullah Gülen, 27. 7. 2016)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia