Lidové noviny

Účet za lokomotivy posoudí Brusel

- MICHAL PAVEC ministr dopravy (za ANO)

PRAHA Spor Českých drah a Škody Transporta­tion o více než miliardu korun se přesunul do Bruselu. Ministerst­vo dopravy poslalo na konci června k Evropské komisi stížnost na verdikt arbitrážní­ho soudu, který loni dopravci nařídil vyplatit firmě 1,2 miliardy korun.

Několik let trvající spor se týkal zpožděné dodávky lokomotiv pro České dráhy. Obě strany u arbitrážní­ho soudu usilovaly o částky kolem miliardy korun. Škoda hájila prodlení tím, že předání lokomotiv řady 380 zpozdila hlavně změna norem z roku 2008. Kvůli ní musela změnit vývoj stroje. Firmě se zase nelíbilo, že ČD před pěti lety neuhradily splátku 208 milionů – zadržely ji pro případ, že Škoda nezaplatí penále za prodlení.

V listopadu loňského roku pak arbitři rozhodli ve prospěch plzeňské strojírny. Dráhy jí nejprve vyplatily dlužnou částku z kupní ceny (468 milionů) a následně i takzvané inflační navýšení (753 milionů s DPH). Verdikt manažeři drah napadli žalobou u civilního soudu.

Ministerst­vo dopravy nyní přidalo stížnost k Evropské komisi, kterou podle informací serveru Lidovky.cz podalo prostředni­ctvím českého antimonopo­lního úřadu 29. června.

„Chci se od Evropské komise dozvědět, jestli zaplacením skandálníh­o rozsudku rozhodčího soudu nevznikla nedovolená veřejná podpora soukromé společnost­i Škoda Transporta­tion,“vysvětlil ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Ve stížnosti jde zejména o druhou z výše uvedených částek. Takzvané inflační navýšení de facto představuj­e nárůst původní kupní ceny (jeden stroj po přičtení této částky vyjde na 195 milionů korun). Ministr už v minulosti verdikt rozhodčího soudu hodnotil velmi emotivně, mimo jiné mluvil o tom, že dochází v přímém přenosu k tunelování Českých drah.

Nyní Ťok věří, že posouzení v Bruselu může znamenat návrat peněz na účet státního dopravce.

„Pokud Evropská komise rozhodne, že to je nedovolená veřejná podpora, pak bude muset Škoda Transporta­tion peníze, které jí České dráhy na základě rozsudku zaplatily, vrátit. O to usilujeme nejen v Bruselu, ale i u českých soudů,“dodal šéf resortu.

Plzeňská firma trvá na tom, že je v právu, a opakovaně nabídla manažerům drah smírné řešení. Jednání ale skončila bezvýsledn­ě, a obě strany tudíž musí počkat, jak obstojí žaloba, kterou dopravce podal krátce po vynesení verdiktu. Požaduje jeho zrušení. Pokud by České dráhy přistoupil­y na nějakou kompromisn­í dohodu, vzdaly by se možnosti soudní spor vyhrát.

Zástupci Škody se brání tím, že arbitři, kteří rozhodli v jejich prospěch, vycházeli mimo jiné z existence inflační doložky, jež byla zakotvena ve smlouvě na dodávku lokomotiv. Byla také součástí dokumentac­e veřejné soutěže.

„Tedy i v případě vítězství jiného uchazeče by finální smlouva tuto doložku obsahovala. Z toho vyplývá, že se rozhodně nejedná o nedovoleno­u podporu. Podle našeho právního názoru by se tedy v tomto případě jednalo o zbytečnou stížnost, na kterou bude stát pouze nehospodár­ně vynakládat další veřejné finanční prostředky,“reagovala na nejnovější tah ministerst­va dopravy mluvčí Škody Lubomíra Černá.

České dráhy si u firmy objednaly 20 lokomotiv řady 380 zhruba za 2,7 miliardy korun. Stroje měl železniční dopravce převzít v roce 2009, první ale dostal až v roce 2013. Škoda se na arbitrážní soud obrátila s požadavkem doplatku kupní ceny, kterou jí dopravce nezaplatil. Dráhy se naopak dožadovaly zhruba miliardy korun pokuty za pozdní dodávku strojů.

„Chci se od Evropské komise dozvědět, jestli zaplacením skandálníh­o rozsudku rozhodčího soudu nevznikla nedovolená veřejná podpora soukromé společnost­i Škoda Transporta­tion“

 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia