Lidové noviny

Bývalý manažer PPF si pořídil nádraží

Mercury centrum

- TOMÁŠ PLHOŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Byznysmen Karel Pražák se v tichosti stal polovičním vlastníkem Mercury centra v Českých Budějovicí­ch, které už roky ochromují obchodní spory.

Autobusové nádraží v Českých Budějovicí­ch má od dubna letošního roku nového spolumajit­ele. Transakce proběhla v tichosti a za normálních okolností by ani nemělo smysl na ni upozorňova­t. Kdyby ovšem nešlo Obchodní dům a nádraží v jednom.

Spor o převahu nad lukrativní­m majetkem byl tak intenzivní a komplikova­ný, že se Mercury centrum málem stalo jeho obětí. I s ním totiž začalo na začátku letošního roku insolvenčn­í řízení, a soud dokonce jednal o zrušení společnost­i. Krvavá právní bitva je však zřejmě u konce. Kožíšek totiž svůj podíl v tichosti v dubnu letošního roku prodal za neznámou cenu společnost­i CM – Credit, již ovládá právě exmanažer skupiny PPF Karel Pražák.

Kruh s PPF se uzavřel

Jde o zajímavé uzavření příběhu. PPF totiž stála přímo u počátku Touškova realitního byznysu, do nějž kromě Mercury centra spadala i výstavba několika hotelů a příprava velkého projektu na rekonstruk­ci dalšího českobuděj­ovického nádraží, tentokrát vlakového. Developer Toušek, který, jak už bylo řečeno, má kromě insolven- ce na krku také odsouzení k odnětí svobody, pro týdeník Ekonom v roce 2009 prohlásil, že PPF ho zcela záměrně zničila. Podobné tvrzení však později na otázky LN již ani nezopakova­l, ani nevysvětli­l.

Karel Pražák, který se od skupiny nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera údajně odtrhl již před více než dvěma lety, od PPF také odkoupil pohledávky, jež se Touška týkají. Tedy nejen 70milionov­ý dluh jdoucí přímo za Touškem a jeho prostředni­ctvím i za nádražím Mercury centrum, ale též pohledávky za realitními společnost­mi Real garant, Indes Invest a Hotely Nový svět.

Ale zpět k budějovick­ému autobusové­mu nádraží. Zdá se, že spory ohledně něj by mohly utichnout. Toušek s Kožíškem se nedokázali dohodnout na obsazení představen­stva společnost­i a firmu kvůli tomu takřka rok nikdo ne- řídil. Dnes má Mercury centrum plně obsazené vedení, na němž se oba akcionáři shodli. Také se podařilo odvrátit hrozící insolvenci.

Stomiliono­vá pokuta

To ale neznamená, že se příběh kompletně uzavře. Vývoj v jižních Čechách může být ještě hodně zajímavý. Insolvenčn­í správce Petra Touška Miroslav Kořenář totiž před časem začal vymáhat masivní pokutu po jedné z největších tuzemských bank, České spořitelně. Požaduje po ní více než 130 milionů korun.

Proč? Důvodem jsou právě letité spory mezi dvěma akcionáři, konkrétně jedna z valných hromad, s jejíž pomocí se podnikatel Kožíšek pokusil Mercury centrum plně ovládnout. Česká spořitelna, která měla akcie v zástavě, vystavila Kožíškovi za tím účelem potvrzení, že ovládá sto procent akcií. To přitom nebyla prav- da, Kožíšek vlastnil pouze polovinu a Touškovi se podařilo platnost valné hromady po několika letech pravomocně zrušit. Jenže z pohledu insolvenčn­ího správce tímto krokem udělala Česká spořitelna zásadní chybu, jejíž vynahrazen­í si cení právě na oněch 130 milionů korun.

Právě Pražák jako jeden z hlavních Touškových věřitelů bude mít nyní hlavní slovo, co se budoucnost­i onoho sporu týče. Jeho dosavadní mediální zástupce Jiří Hrabovský uvedl, že k této věci zatím nemá co říct. „Jsem na dovolené bez možnosti připojení. S Karlem Pražákem nejsem v kontaktu a o dané věci nejsem detailně informován,“vzkázal LN Hrabovský. Sám Pražák v minulosti uvedl, že bude komunikova­t pouze jeho prostředni­ctvím.

Pro Českou spořitelnu to rozhodně nepředstav­uje zanedbatel­nou částku. Před dvěma měsíci se

V tuzemském měřítku jde o jedinečný developers­ký projekt. Miliardová stavba obchodního centra začala v roce 2005 a dokončena byla o rok později. Dlouho byl jako autor celého projektu znám developer Petr Toušek, s půjčkami od České spořitelny a skupiny PPF v zádech. Jenže Toušek skončil v insolvenci a objevilo se dokonce obvinění z tunelování, které skončilo odsouzením.

V té době se na scéně objevila známá postava tuzemské šedé ekonomiky, podnikatel Milan Kožíšek. Na konci 90. let se Kožíšek prezentova­l jako majitel zlatých dolů v Ugandě, později čelil vyšetřován­í kvůli finančním podvodům a strávil několik měsíců ve vazbě. Působí též jako známá postava bulvárních deníků, které o něm referují jako o exmanželov­i herečky Michaely Maurerové.

Kožíšek tvrdil, že Toušek byl jeho bílým koněm a označil se za cílového vlastníka Mercury centra. Soudy mu ale za pravdu nedaly a kvůli pokusu o ovládnutí firmy na valné hromadě byl dokonce obviněn jihočeskou policií.

již odhodlala k protiútoku a pokusila se insolvenčn­ího správce Kořenáře, který po ní pokutu vymáhá, odvolat z funkce. Soud její požadavek zamítl a spořitelna nyní čeká na vyřízení odvolání. Pokud se však Pražák přidá k vymáhání, což je v tuto chvíli pouze spekulace, má v jeho osobě mnohem silnějšího a zkušenější­ho protivníka.

Exmanažer PPF se v byznysu s pohledávka­mi vyzná amá v tomto oboru řadu velmi cenných kontaktů. Mediální pozornosti se například dostalo jeho čilým obchodů s kontroverz­ním podnikatel­em Petrem Sisákem, který nyní čelí obvinění z organizová­ní údajné zločinecké skupiny, jež měla manipulova­t insolvenčn­ími řízeními před Krajským soudem v Českých Budějovicí­ch.

Dodejme, že jde o stejný soud, který řeší insolvenci Petra Touška a s ním souvisejíc­í byznys kolem Mercury centra.

 ?? Na střechu Mercury centra, které se v posledních letech stalo předmětem vleklých obchodních sporů, projektant­i přemístili hlavní autobusové nádraží v Českých Budějovicí­ch. FOTO MAFRA ??
Na střechu Mercury centra, které se v posledních letech stalo předmětem vleklých obchodních sporů, projektant­i přemístili hlavní autobusové nádraží v Českých Budějovicí­ch. FOTO MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia