Lidové noviny

Testy ukázaly na bankovní černé ovce Evropy

- JAN KLESLA

FRANKFURT/PRAHA Většina bank v EU prošla letošním kolem zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (EBA). Výsledky ale znovu poukázaly na černé finanční ovce v zemích osmadvacít­ky.

Dle očekávání propadla nejstarší banka světa a velká bolest italské vlády Monte dei Paschi di Sienna. Mezi slabými je i třeba kdysi ambiciózní a dlouho problemati­cká Royal Bank of Scotland a dva největší německé ústavy Deutsche Bank a Commerzban­k.

Třetí od konce skončila i rakouská matka české Raiffeisen­bank. Nicméně celkově testy odolnosti proti možné další krizi dopadly lépe než zkoušky v roce 2014. Finanční sektor v Evropě navýšil kapitál, a měl by tedy být odolnější vůči ekonomický­m výkyvům.

Před dvěma lety čelilo testování kritice jako příliš měkké. Nyní také nepokrylo všechny banky v EU, ale jen 51 finančních ústavů, tedy přibližně polovinu, zatímco před dvěma lety jich prověrkou prošlo 123. To sice stále představuj­e zhruba 70 procent unijního bankovního sektoru, ale některé slabé body nemusejí být v testu zastoupeny. Mimo jiné nebyly do testů zahrnuty banky například z Portugalsk­a, Kypru a Řecka.

Hlavní debata se vede kolem „propadlíka“Monte dei Paschi, která jediná skončila se záporným výsledkem. Nutně potřebuje snížit množství svých špatných úvěrů, což je společný problém celého odvětví.

Řešením by bylo rychlé navýšení kapitálu a bance by chtěla pomoci italská vláda. To ovšem narazilo na Evropskou komisi, jež svůj případný souhlas podmínila právě výsledky zátěžových testů.

Ještě než byly v pátek pozdě v noci oznámeny, Monte dei Paschi prohlásila, že navýší kapitál o pětmiliard eur a zbaví se problemati­ckých úvěrů za 9,2 miliardy. Zároveň odmítla nabídku na záchranu ze strany italského exministra Corrada Passery se švýcarskou bankou UBS.

Zkouškou neprošel nejstarší finanční dům světa, na chvostu ale skončila i Raiffeisen­bank.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia