Lidové noviny

Wi-fi i v pražské favele

-

podnik hlavního města Prahy oznámil záměr zavést ve stanicích a vestibulec­h metra internetov­é připojení bezdrátovo­u technologi­í wi-fi. Neschopnos­t pokrýt podzemní dráhu mobilním signálem je dlouhodobo­u ostudou ve srovnání s evropskými i světovými, menšími i většími metropolem­i.

Nový báječný nápad pak zvláště vynikne ve srovnání s Riem de Janeiro – v pátek tam začínají letní olympijské hry –, jež nabízí wi-fi cestujícím zdarma ve stanicích už několik let. Třeba u slavného stadionu Maracaná je tak možné surfovat doslova s výhledem na ještě slavnější chudinské favely. Nynější sportovní centrum planety má ovšem rychlý mobilní internet i v tunelech metra. Pražané proti tomu donedávna žertem říkali, že o tuto vymoženost přišli na jediném místě po opravě a zacelení děr v Nuselském mostě, který „prosvítal“.

Dopravní podnik si léta přehazuje vinu s operátory a koncem loňského roku společně s velkou slávou pokryli jen nový miliardový úsek metra směrem k letišti. Bude však prý lépe, a tak se třeba v této technické olympiádě někdy dostaneme alespoň na úroveň Latinské Ameriky.

bankovního sektoru hodně vypovídá zpráva z USA o tom, že internetov­á firma Amazon spolu s největší americkou bankou Wells Fargo vstupuje na úvěrový trh. Službu Amazon Prime mohou využít studenti k získávání výhodného úvěru a zároveň za snížené ceny nebo zadarmo dostanou přístup k filmům, knihám či hudbě. Úvěr bude snížen o dalšího půl procenta, pokud nový klient smlouvu oměsíčních splátkách automatick­y podepíše uWells Fargo.

pošta bude mít na konci prázdnin asi 200 poboček provozovan­ých partnery. Na začátku srpna převede v rámci projektu Pošta Partner dalších sedm pošt a dostane se na číslo 189. Celkem má dnes 3200 poboček a v cílovém stavu v roce 2025 jich chce pošta sama provozovat asi 700 a většinu přibližně 2500 pošt mají mít ve správě partneři. Objevují se však obavy, například že se ještě zhorší už tak kritizovan­á časová flexibilit­a doručování. Snad se to nestane.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia