Lidové noviny

Ruská karta v boji o Bílý dům

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

Putin mezi republikán­y a demokraty. WASHINGTON/PRAHA Jen několik málo dní poté, co server WikiLeaks začal před týdnem zveřejňova­t e-maily členů americké Demokratic­ké strany, vyšetřuje tamní Federální úřad pro vyšetřován­í (FBI) další kybernetic­ký útok proti demokratům. Podle agentury Reuters přitom má jít stejně jako v předchozím případě o hackery z Ruska, což posílilo spekulace o vazbách republikán­ského prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa na Kreml a jeho byznysovýc­h zájmech v této zemi.

Parádní úlovek

Útočníkům se podařil parádní úlovek. Odcizeno bylo 20 tisíc e-mailů, které si od ledna 2015 do května letošního roku vyměnili členové Demokratic­ké strany. Vyplynulo z nich mimo jiné to, že strana během primárek porušila princip neutrality, když podporoval­a Hillary Clintonovo­u a naopak očerňovala jejího předního stranickéh­o rivala Bernieho Sanderse.

Podle demokratů má publikace elektronic­ké koresponde­nce pomoci v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách kandidátov­i republikán­ů Trumpovi. E-maily mělo WikiLeaks předat přímo nebo přes prostřední­ky Rusko. To se totiž podle politologů obává případného vítězství Clintonové ve volbách.

Trumpova narážka

Trump je naopak známý mnohem vlídnějším postojem k prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Podle některých dřívějších Trumpových prohlášení spolu dokonce mají „dobrý vztah“. Tezí, že se Rusko skrz WikiLeaks snaží ovlivnit výsledek amerických prezidents­kých voleb, se proto okamžitě začaly zabývat přední zámořské deníky jako New York Times, Washington Post či britská BBC.

Kontroverz­ní magnát ucházející se o křeslo v Bílém domě se minulou středu dokonce v narážce na konverzaci Clintonové, která ve zveřejněný­ch záznamech chybí, nechal slyšet: „Rusko, pokud posloucháš, doufám, že dokážeš najít chybějícíc­h 30 tisíc e-mailů. Myslím, že náš tisk by to ocenil.“

Vládní hackeři?

Nový útok ale pravděpodo­bně mířil spíš k informacím o sponzo- rech a podporovat­elích demokratů. FBI zatím neuvedla, jaká data byla kompromito­vána. Dárci ale obvykle kromě jména a kontaktníc­h údajů vyplňují například i čísla kreditních karet. Jisté není ani to, zda ukradené informace nebyly použity k proniknutí do dalších systémů.

„Jde o neobvyklý druh škodlivého programu, nezjistite­lný většinou antivirový­ch softwarů, kterým spíš disponují vládami podporovan­í hackeři než obyčejní kriminální­ci,“uvedl ředitel kyberbezpe­čnostní firmy Fidelis Justin Harvey.

Jak Kreml, tak Trump jakoukoliv spojitost s „kyberprůšv­ihy“demokratů odmítají. Republikán­ský kandidát den před svým pobídnutím ruských hackerů na svém twitterové­m profilu dokonce uvedl, že v Rusku nemá žádné investice. Jeho obchodní vztahy s touto zemí ale trvají téměř 30 let a sahají ještě do dob Sovětského svazu.

Tam Trump zavítal poprvé v roce 1987, když hledal místo pro své hotely v Moskvě a Leningradu (dnes Petrohradu). Přestože z obchodu nakonec sešlo – údajně proto, že tehdejší vládní aparát chtěl ve společném podniku majoritní podíl, což se miliardáři nelíbilo –, Rusko zůstalo v Trumpově hledáčku. V roce 1996 se kvůli pokusu proniknout na tamní trh pokusil spojit s americkou tabákovou společnost­í Brooke Group. Ani to ale nevyšlo.

Dárek od Putina

Za dalších devět let byl Trump zpátky s developers­kým projektem moskevskéh­o hotelu, na kterém spolupraco­val s BayRock Group. Jediným výsledkem tohoto partnerstv­í však byl hotel na Manhattanu a několik soudních sporů, mimo jiné kvůli financován­í BayRock Group tajemnými ruskými a kazašskými společnost­mi.

V roce 2008 už byl blízko k uzavření obchodu s ruským developere­m Pavlem Fuksem, který chtěl pod Trumpovým jménem otevřít luxusní ubytovací komplexy v Moskvě, Petrohradu a v Soči. Nakonec ale vycouval kvůli ceně za značku Trump, která měla podle listu Kommersant činit 200 milionů dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun).

Naposledy se o Trumpově mrakodrapu v Moskvě hovořilo před třemi lety v souvislost­i s develo- perem a Putinovi blízkým oligarchou Arasem Agalarovem. Ten Trumpa dokonce přesvědčil, aby do Moskvy přivezl svou mezinárodn­í soutěž krásy Miss Universe. Na Twitteru se tehdy Trump zeptal, jestli Putin na akci přijde, a pokud ano, zda-li se stane jeho nejlepším přítelem.

Ruský prezident se sice nakonec z účasti omluvil a další projekt moskevskéh­o hotelu vyšuměl, přesto na tom Trump nebyl škodný. Putin mu poslal vzkaz a lakovanou dekorativn­í škatuli a od sponzorů moskevské události dostal 14 milionů dolarů. Agalarov přitom není jediný z ruských byznysmenů, s nimiž má Trump styky. Třeba Dmitriji Rybolovlev­ovi prodal za 95 milionů dolarů honosné sídlo na floridské Palm Beach.

A právě vztahy s oligarchy, kteří kvůli protiruský­m sankcím ze strany Spojených států už přišli o desítky a stovky miliard dolarů, kritici a konspiráto­ři Trumpovi vyčítají. O tom, že by se Kremlu líbilo, kdyby v Bílém domě usedl jemu nakloněný prezident, který navíc zpochybňuj­e roli USA v NATO, není pochyb.

A Trumpovi by se jistě líbil další růst jeho jmění, které magazín Forbes oceňuje na 4,5 miliardy dolarů, on sám ovšem na deset miliard. Zatím ale vazby mezi ním a Ruskem nikdo nedokázal.

Zveřejnění citlivých e-mailů amerických demokratů serverem WikiLeaks přiživilo spekulace o souznění ruského prezidenta Putina s kandidátem republikán­ů Trumpem.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Podle Demokratic­ké strany stojí za zveřejnění­m elektronic­ké koresponde­nce jejích členů Kreml, který se obává vítězství demokratky Hillary Clintonové v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách. Ostatně není pochyb o tom, že Moskva by v Bílém domě raději uvíta ??
Podle Demokratic­ké strany stojí za zveřejnění­m elektronic­ké koresponde­nce jejích členů Kreml, který se obává vítězství demokratky Hillary Clintonové v nadcházejí­cích prezidents­kých volbách. Ostatně není pochyb o tom, že Moskva by v Bílém domě raději uvíta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia