Lidové noviny

Nebojte se vrásčitých brambor

-

Kdo se nedrží jen kuchyní turistický­ch resortů, měl by určitě na Kanárských ostrovech vyrazit i za tradičním jídlem. „Chce to ale hledat podniky, kam chodí místní. To je základ. Jakmile uvidíte jen záplavu turistů v barevných tričkách a kraťasech, jděte jinam,“radí kuchař Jiří Brabec, který vařil na ostrově Gran Canaria v Las Palmas.

Všudypříto­mná omáčka mojo

Místem, které podle něj v Las Palmas stojí za návštěvu, je malá restaurace Frida, kterou najdete v ulici Calle Gral Vives 19. Mají tu výborné mořské plody a saláty – navíc za rozumné ceny. Kdo touží po typickém kanárském jídle, měl by vyzkoušet papas arrugadas, což se dá přeložit jako vrásčité brambory.

Jsou obalené v mořské soli a jedí se s omáčkou mojo, která je obvykle z chilli papriček nebo z bazalky a koriandru. „Této omáčce se určitě nevyhnete, místní kuchaři je totiž dávají téměř ke každému jídlu,“dodává Brabec.

V restaurací­ch lze často narazit i na cocido nebo také puchero canario, což je jídlo vařené i servírovan­é v kotlíku, které zpravidla obsahuje hovězí a vepřové maso, dýni, sladké i běžné brambory, cizrnu a kukuřici.

Baleárské vepřové

Turisté mířící na Baleárské ostrovy toužící po tradiční kuchyni by měli očekávat, že se na talíři potkají s vepřovým masem. A ve velkém také s místní zeleninou, především pak s rajčaty, bílou cibulí, paprikou, artyčoky, zelenými fazolkami a mrkví. Pokud zůstaneme u vepřového masa, klasikou a téměř národní jídlem je lechona, tedy sele na rožni. Dále pak sobrasada, což je pikantní uzenina, která se ale dá i namazat na chléb a díky své výrazné chuti se přidává také do jiných jídel.

Ze zeleniny stojí za ochutnání ensalada de alcachofas, což je salát z artyčoků, nebo coca de pimientos, tedy paprikový koláč, jenž se servíruje coby překrm. Lahůdkou je také el tumbet, zeleninový pokrm z brambor, lilku a papriky, kdy se ingredienc­e naskládají na sebe a přelijí rajčatovou omáčkou. Na Mallorce také milují polévky, které se připravují ze všech možných surovin, od ryb až po zeleninu. A téměř povinností každého turisty na ostrově Menorca je koupě sýru Mahón, který se smí vyrábět pouze zde. oki

 ?? Servírují na Kanárských ostrovech pálivou omáčku mojo ?? K „vrásčitým bramborám“
Servírují na Kanárských ostrovech pálivou omáčku mojo K „vrásčitým bramborám“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia