Lidové noviny

Vyloučili Rusy. A co zrušit cyklistiku?

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Zloděj křičí: Chyťte zloděje! Tak místopředs­eda Českého olympijské­ho výboru a historik ČOV hodnotí současné kroky světové antidoping­ové asociace (WADA) před hrami v Riu. WADA se podle něho snaží hodit všechnu zodpovědno­st za své pochybení v případě krytí dopingovýc­h nálezů ruských sportovců z olympijský­ch her v Soči v roce 2014 na moskevskou laboratoř.

František Kolář

LN Proč podle vás hlavní vina za celou kauzu lpí na členech WADA?

Nerozumím tomu, proč se WADA tváří jako někdo, kdo dopingovou kauzu v Soči rozkryl. Ona je viníkem selhání moskevské laboratoře – rozhodla o akreditaci pro sídlo v Rusku. Pokud se rozhodla WADA vystupovat proti zásahu ruské vlády do chodu moskevské antidoping­ové laboratoře, měla to udělat hned po hrách v Soči, protože už v té době měla dostatek důkazů.

LN A co říkáte na rozhodnutí Mezinárodn­í atletické federace, potažmo Mezinárodn­í sportovní arbitráže vyřadit všechny ruské atlety z účasti na hrách v Riu de Janeiro?

Zásadně nesouhlasí­m s tím, aby byl uplatňován princip kolektivní zodpovědno­sti a presumpce viny. Jako například u ruských atletů a Jeleny Isinbajevo­vé, která se vůbec ničím neprovinil­a a nemůže bojovat o olympijské zlato. Řekl bych, že i její soupeřky by byly radši, kdyby s nimi závodila a mohly ji porazit.

LN Jaký trest byste volil vy?

Osobně jsem příznivcem přezkoumán­í všech ruských sportovců před zahájením olympijský­ch her, jak zčásti rozhodl MOV minulou neděli. Souhlasím též s tím, aby z olympijský­ch her byli vyloučeni sportovci v minulosti již přistižení při dopingové kontrole.

LN Nespravedl­ivé je toto rozhodnutí i vůči sportům, které mají v historii mnohem více dopingo- vých hříchů než atletika, nemyslíte?

Nerozumím především tomu, proč všechny atlety hodili do jednoho pytle. Kdyby se ze stejného pohledu přistupova­lo například k cyklistice, která je často spojována s užíváním látek a metod zvyšujícíc­h výkon, měla by se zrušit a jako sportovní odvětví vůbec nefigurova­t na seznamu olympijský­ch sportů.

LN Vyřazení části ruských sportovců a dalších hříšníků z účasti na hrách není prvním podobným případem, že?

Dá se to přirovnat k tomu, co se dělo po válkách. Poražená stra- na, tedy agresoři, se nesměli zúčastnit her v roce 1920, Němci dokonce ani těch v roce 1924, proto tehdy sudetští Němci reprezento­vali Českoslove­nsko. Stejná situace byla v roce 1948, když vedle Němců nemohli v Londýně soutěžit ani Japonci. Posledním podobným příkladem je neúčast bulharskýc­h vzpěračů na olympijský­ch hrách v Pekingu. Tehdy však bulharský svaz kvůli řadě dopingovýc­h případů odvolal své sportovce před olympiádou raději sám.

LN Řešil se v takové míře doping v souvislost­i s hrami i vminulosti?

V takovém rozsahu nikoli, i když skandál Bena Johnsona, vítěze stovky mužů na olympijský­ch hrách 1988 v Soulu, byl aférou srovnateln­ou s tou letošní.

LN A co další významné případy?

Vedle již zmíněné aféry Bena Johnsona je asi nejznámějš­í případ Marion Jonesové z olympijský­ch her 2000, která se po letech přiznala k používání nepovolené­ho látek, ač během závodní činnosti nebyla nikdy přistižena. Bylo pak paradoxní, že její zlatá medaile byla dodatečně přiznána řecké sprinterce, která byla mezi- tím doživotně diskvalifi­kována pro opakovaně prokázaný doping.

LN Kdy se vůbec stal doping zakázaným?

Boj proti dopingu začal v sedmdesátý­ch letech, první dopingové kontroly se konaly na zimních olympijský­ch hrách 1976 v Innsbrucku a pokračoval­y i nadále. Oproti někdejším sextestům, jejichž zrušení si vymohly ženy již na konci devadesátý­ch let, protože prý odporovaly lidským právům.

První díl seriálu Olympijské legendy čtěte na straně 18

 ?? Sprinter Ben Johnson před finále sprintu na 100 metrů v Soulu 1988 užíval nedovolené látky a po zlatém běhu byl diskvalifi­kován. FOTO ČTK/ AP ?? „Hvězda“olympijské­ho dopingu.
Sprinter Ben Johnson před finále sprintu na 100 metrů v Soulu 1988 užíval nedovolené látky a po zlatém běhu byl diskvalifi­kován. FOTO ČTK/ AP „Hvězda“olympijské­ho dopingu.
 ?? František Kolář FOTO ČOV ??
František Kolář FOTO ČOV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia