Lidové noviny

Plzeň a Sparta vydřely body. A teď Liga mistrů

- JAN PALIČKA

PRAHA Byla to veliká rošáda, ale Plzeň riskovat musela. Hrála až trapně, ledabyle bránila, chybovala. U outsidera v Jihlavě si koledovala o průšvih, i proto přišel pokus fotbalovéh­o kaskadéra: dvě střídání o poločase, revoluční změna rozestaven­í, hra na tři obránce a dva útočníky, o kterých se dřív tradovalo, že si na hrotu překážejí.

Výsledek? Z 0:1 na 2:1 a vítězný vstup do ligy.

„O přestávce jsem musel zvýšit hlas, což dělávám jednou za půl roku,“přiznal trenér Roman Pivarník. Svědci tvrdí, že se z plzeňské šatny ozávalá hodně drsná slova.

Na Spartě probíhala sobotní premiéra v opačném gardu. Vicemistr se ani nezadýchal a už vedl nad Slováckem 2:0. V pauze se tři hráči ptali trenéra Ščasného: „Když to bude 3:0, necháte nás odpočinout?“

Jenže místo pohody nastaly trable. Nejprve 2:1, pak 3:2 a těsně před koncem se Divišův pokus přes hlavu zastavil o břevno. Mohl to být hattrick! Také sparťané málem doplatili na to, že začali být liknaví.

Největší favorité soutěže, která nově dostala název ePojisteni.cz, o víkendu pochopili, že nejsou neomylní.

O 150 milionů v Lize mistrů

Ještě před výkopem plánovali, že pošetří klíčové hráče, aby byli čerství do osudových soubojů o Ligu mistrů, jenže nakonec museli měnit taktiku. Přesto v obou klubech opakují: „Daleko důležitějš­í zápas nás teprve čeká.“Ano, bude to zápas sezony! Plzeň už dnes ráno letí do Ázerbájdžá­nu, kde zítra nutně potřebuje uspět (první zápas s Karaba- chem 0:0). Jde o prestiž, sportovní posun a hlavně o 150 milionů korun!

Sparta nastoupí ve středu v Bukurešti. S tamní perlou Steauou bude hájit remízu 1:1.

Nejsou to dobré výchozí pozice, ale mohlo být ještě hůř, kdyby se v lize nevyhrálo.

Především plzeňský obhájce si vyzkoušel tah, který může pomoci, když je zle. Sparta už jej používat umí. Jde o změnu herního schématu během utkání. Laik si toho možná ani nevšimne, ale pro experty je to jako srovnání kočky s tygrem. Ta zvířata jsou si také vzdáleně podobná... Plzeň ještě nikdy nehrála na tři obránce, ani v tréninku to nezkoušela. „I tak jsme to dokázali obstojně zvládnout,“těšilo kouče Pivarníka.

Zprvu mátožný tým vyhnal dva nejhorší hráče (krajní beky Rajtorala s Matějů), zredukoval defenzivní řadu ze čtyř na tři, k Ďurišovi vyslal na hrot válečníka Bakoše a okamžitě získal převahu ve středu hřiště.

Zápas Brno-Slavia odložili

Ne, nebylo to bez chyb, ale výsledek se dostavil. Jihlavští odchovanci Rada s Kopicem otočili skóre za 13 minut. Tomáš Rada svůj gól neslavil: „Nebylo vhodné, abych lítal kolem stadionu, když mě Jihlava vychovala.“

Upřímně, remíza by byla spravedliv­ější. Zvlášť když jihlavský vůdce Vaculík skončil na nosít- kách, neboť mu Matějů ve výskoku zlomil čelist.

A Sparta? Ta si navzdory výpadku ve druhé půli ztratit body nezaslouži­la. Kapitán Dočkal skóroval dvakrát za úvodních 10 minut. Nejprve kuriózně, pak z penalty. Už ve 2. minutě strčil nohu do odkopu, který prováhal brankář Heča, a jásal z rychlého dárku. Takové góly se nevidí. Snad bude mít Sparta podobné štěstí i ve středu. Ale hlavně nesmí být v Bukurešti jalová.

Zápas mezi Brnem a Slavií byl odložen kvůli podmáčeném­u terénu. „Kvůli bezpečnost­i hráčů a regulérnos­ti,“vysvětlil rozhodčí Královec. Utkání se uskuteční v zatím nerčeném náhradním termínu.

Mistr panikařil první poločas, vicemistr zase druhý. Plzni i Spartě hrozilo, že na startu fotbalové ligy ztratí body. Proč? A dostanou se do rytmu, když už zítra a pozítří hrají o 150 milionů? FK Jablonec MFK Karviná 5 3 Vysočina Jihlava Viktoria Plzeň 1 2 Sparta Praha 1. FC Slovácko 3 2 Fastav Zlín 1. FK Příbram 2 0 FK Mladá Boleslav Slovan Liberec 3 0 Bohemians Praha 1905 0 FC Hradec Králové 3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia