Lidové noviny

Mladý Schumacher už myslí na F1

Velká cena Německa, závod MS formule 1

- ROBERT SÁRA

PRAHA Je mu teprve 17 let, zatím není žádnou hvězdou dnešních teenagerů, ale i tak semu už dostalo zvláštního privilegia. Oficiální twitterový účet formule 1 zveřejnil před včerejším závodem jeho fotografii, kde se drží za ramena s Berniem Ecclestone­m, a připsal vzkaz: „Boss přivítal velmi vzácného hosta.“

Pro jistotu přidal ještě jeho jméno, což je i při letmém pohledu nejspíš zbytečné. Rysy v obličeji nezapřou, kdo je jeho otec. K tomu na hlavě tatáž sponzorská čepice, kterou v F1 táta roky nosíval.

A aby toho nebylo málo, během víkendové Velké ceny v Německu směl vkročit do boxů Ferrari i Mercedesu, tedy dvou velkých rivalů. Zároveň ale týmů, kde jeho otec prožil drtivou část kariéry.

Načež Mick Schumacher – ten,

Závod v Hockenheim­u: 1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:30:44,200 (prům. rychlost 202,647 km/h), 2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -6,996, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -13,413, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) -15,845, 5. Vettel (Něm./Ferrari) -32,570, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -37,023, 7. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:10,049, 8. Button

o kterém je řeč – na svůj Instagram napsal: „Snažím se tu (v boxech) pochytit, jak některé věci fungují.“Sice zatím závodí „jen“ve formuli 4 – aktuálně je v seriálu druhý –, věří však, že je na správné cestě, aby se příjmení Schumacher znovu objevilo v F1. I proto nejspíš teď svolil k takové publicitě. Zabíraly ho kamery, dával rozhovory pro televize. (Brit./McLaren), 9. Bottas (Fin./Williams), 10. Pérez (Mex./Force India) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 12 z 21 závodů): 1. Hamilton 217, 2. Rosberg 198, 3. Ricciardo 133, 4. Räikkönen 122, 5. Vettel 120, 6. Verstappen 115, 7. Bottas 58, 8. Pérez 48, 9. Massa (Braz./Williams) 38, 10. Hülkenberg 33.

Celý závodní víkend v Německu, kde vyhrál Lewis Hamilton, se vzpomínalo na Michaela Schumacher­a. Už ve středu piloti F1 odehráli na jeho podporu exhibiční zápas proti výběru basketbali­sty Dirka Nowitzkého. Jeden z gólů dal před 25 tisíci diváky právě i mladý Schumacher.

A Felipe Massa, bývalý „Schumiho“parťák, po zápase vyklá- dal: „Každé dítě potřebuje udělat mnoho kroků. A Mick je ještě dítě a já jeho vývoj sleduji. Je to velmi příjemný mladík, roste, učí se. Mám ho moc rád.“Má podle něj na F1? „Má, ale je před ním ještě spousta práce,“odvětil.

To nejzásadně­jší ale i přes německo-schumacher­ovskou zastávku F1 zůstává utajeno. Jak na tom teď sedminásob­ný šampion je? Po pádu na lyžích v prosinci 2013 bojoval o život, nyní už je téměř dva roky v domácím léčení. Žádné oficiální zprávy ale od rodiny měsíce nechodí. „Všichni víte, že ke zdravotním­u stavu nemohu a ani nechci nic říkat. Rodina si chce nadále chránit soukromí. A je to natolik těžké, že nemohu poskytnout žádné pohledy,“řekla začátkem července Sabine Kehmová, Schumacher­ova manažerka.

Když před půl rokem společně s rodinou otevírala speciální výstavu o Schumacher­ovi – v německém Marburgu je stále k vidění –, uvedla: „To, co se stalo, nemůžeme změnit. Musíme to přijmout a nadále ho podporovat, aby tu jednoho dne opět s námi stál.“

Nedostatek oficiálníc­h informací tak nahrává bulváru, který často píše, že rodině docházejí peníze na Schumacher­ovu drahou léčbu, a tak rozprodává části majetku.

 ?? Mick Schumacher FOTO REUTERS ??
Mick Schumacher FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia