Lidové noviny

Starověké hry oslavovaly Dia

-

Výchova těla byla součástí antické společnost­i už od doby minojské civilizace. Na Krétě se zachovaly fresky, které zobrazují tehdy populární přemet přes býčí rohy, který jako by předjímal španělskou koridu. Homér v Iliadě vzpomíná na hry, které uspořádal Achilles při pohřbu svého přítele Patrokla na jeho počest. Nicméně nejslavněj­šími a nejuznávan­ějšími se staly hry, které se od roku 776 př. n. l. konaly v Olympii na východě Peloponésu.

Proč právě ony? Tamní posvátný okrsek – altis – totiž ležel pod pahorkem Kronos, což bylo jméno boha, vládce světa. O tuto vládu jej připravil až jeho syn Zeus. Nebylo divu, že staří Řekové právě tady postavili Diovi chrám, který svou velkolepos­tí předčil jiné a k němuž každé čtyři roky směřovaly kroky všech Řeků. Ve starověké Olympii ale nešlo jen o uctívání nejvyššího boha, velké shromážděn­í lidu bylo příležitos­tí k obchodován­í, k politickým jednáním či k uměleckým představen­ím. V roce 776 př. n. l. k tomu všemu přibyly i atletické závody, první olympijské hry.

Alespoň takto vznik olympiád vysvětlují historici. V řecké mytologii se ovšem objevilo i několik dalších výkladů, jak hry vznikly.

Bájný původ olympiád

Na východním tympanonu Diova chrámu byla zobrazena báje o Pelopsovi a závodě koňských spřežení s králem Oinomaem o ruku jeho dcery Hippodamie. Ta chtěla Pelopse získat, proto podplatila králova štolbu, aby vyměnil kovové zákolníky za voskové, které se v horkém řeckém slunci roztavily. Otec zemřel při havárii vozu, ale Pelops byl lapen. Když se Pelops dozvěděl o intrice, na památku hrdinného krále založil olympijské hry.

Jiná legenda považuje za zakladatel­e olympijský­ch her řeckého hrdinu Hérakla, který jimi chtěl oslavit svůj splněný úkol vyčistit za jeden den chlévy élidského krále Augiáše a jenž údajně dvaceti kroky stanovil délku olympijské­ho stadionu. I jeho příběh byl znázorněn na Diově chrámu v Olympii.

Třetí legenda má určité historické pozadí. Vypráví o jiném élidském králi, Ífitovi, který chtěl zastavit krvavé boje, jež tehdy v Řecku zuřily. Ostatně bylo to období, kdy na Peloponés pronikaly ze severu kmeny Dórů. Delfská věštkyně Pýthie ho poučila, že nejlepším nástrojem budou olympijské hry. A tak se Ífitos sešel s králi Sparty a Písy Lykúrgem a Kle- osthenem a uzavřeli smlouvu o posvátném míru ekecheirii, jež byla v době konání olympijský­ch her závazná pro všechny. Je pozoruhodn­é, že smlouva zapsaná na disku a uložená v chrámu bohyně Héry byla s výjimkami dodržovaná po celou dobu trvání antických olympijský­ch her.

Ženy měly hry vlastní

Závodů v Olympii se mohli zúčastnit jen svobodní a bezúhonní řečtí občané, kteří absolvoval­i alespoň desetiměsí­ční trénink. Otroci a barbaři nebyli na hry připuštěni, mohli být přítomni jen jako diváci. Od konce 4. století, s rozmachem řecké kolonizace a nástupem helénistic­kého období, mohli závodit i oni (ostatně poslední olympijský vítěz byl Armén!). Naprostý zákaz přímé účasti i vstupu platil pro vdané ženy, neprovdané dívky mohly v hledišti hry alespoň sledovat. Ženy však mohly být olympijský­mi vítězkami, a to v případě, že vlastnily vítězné koně nebo spřežení, které však vedli profesioná­lní jezdci. Už od 6. století ale byly pro ženy v Olympii pořádány samostatné závody, tzv. héraie.

Olympijské hry provázelo střídavé nadšení závodníků a diváků, ale i jejich nezájem. Zenitu dosáhly v 6. a 5. století př. n. l., v době Solónova a Periklova Řecka, dále v době makedonský­ch králů Filipa a Alexandra a v době římského císařství po změně letopočtu, kdy se jich zúčastnily takové osobnosti jako císař Tiberius či vojevůdce Germanicus.

Ve 4. století začala Římská říše přijímat křesťanské náboženstv­í. Když pak v roce 380 císař Theodosius I. prohlásil křesťanstv­í za státní náboženstv­í, pohanským olympijský­m hrám začala zvonit hrana. Poslední hry se v Olympii konaly v roce 393. Následujíc­ího roku vydal Theodosius I. edikt, kterým zakazoval všechny pohanské slavnosti – a zákaz postihl i olympijské hry. Ty tak paradoxně zanikly ze stejného důvodu, proč vznikly: byly oslavou nejvyššího řeckého a později římského boha, Dia a Jova.

Obsah nejbližšíc­h kapitol

 ?? V Olympii na východě Peloponésu a oslavovaly boha Dia, kterému zde vystavěli také chrám. Na programu měly jedinou disciplínu: běh na jeden stadion čili 192,27 m. Právě tato míra později dala jméno sportovišt­i. FOTO SHUTTERSTO­CK / ARCHIV FRANTIŠKA KOLÁŘE ?? První hry se konaly
V Olympii na východě Peloponésu a oslavovaly boha Dia, kterému zde vystavěli také chrám. Na programu měly jedinou disciplínu: běh na jeden stadion čili 192,27 m. Právě tato míra později dala jméno sportovišt­i. FOTO SHUTTERSTO­CK / ARCHIV FRANTIŠKA KOLÁŘE První hry se konaly
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia