Lidové noviny

Zkáza symbolu Krušnohoří

- JANA MACHALICKÁ

Výletní hostinec s vyhlídkovo­u věží na vrcholku Klínovce patří od konce 19. století k emblematic­kým stavbám západního Krušnohoří. Po poslední přestavbě v roce 1929 měl hotel kapacitu až 112 lůžek. Tato rozsáhlá dřevěná horská bouda ve stylu typickém pro zdejší region byla až do roku 2003 v provozu a sloužila návštěvník­ům tehdy ještě skromného lyžařského areálu. Interiéry byly stylové s řezbářskou výzdobou, i když se jim za socialismu nevyhnuly různé úpravy jako plastové ostění a podobné výdobytky nevkusu.

Zkáza klínovecké­ho hotelu ovšem začala záhy po roce 1989, kdy jej dosavadní vlastník město Jáchymov jako svůj historický majetek prodal soukromé společnost Interconex, která slibovala, že hotel zrekonstru­uje nákladem 25 milionů korun.

K tomu samozřejmě nedošlo, společnost hotel přeprodala za kupní cenu 18 milionů, pak ho získal Český národní investiční majetkový fond a posléze ho obstavila banka. Od ní koupila hotel firma Moon, která jej údajně zbavila zástav a pokusila se ho provozovat formou pronájmu, ale s nulovým výsledkem. Mezitím pokračoval­o chátrání objektu a nakonec padlo rozhodnutí o jeho uzavření, což vzhledem k drsným klimatický­m podmínkám vrcholku Klínovce (1244 mn. m.) znamenalo rychlou zkázu. A to navzdory tomu, že od roku 1992 je objekt i s rozhlednou zapsán na seznam kulturních památek ČR.

Devastace pokračoval­a a ani v novém miléniu to nevypadalo, že by se mělo něco změnit. V roce 2003 ovšem komplex odkoupilo město Boží Dar. Objekty měly podle plánu v letech 2004–2008 projít rekonstruk­cí, kteráměla stát kolem 150 milionů korun, přičemž potřebný obnos chtěla obec shromáždit i prostředni­ctvím sbírky. Vzhledem k havarijním­u stavu byla rozhledna uzavřena a obec v září 2004 zahájila opravu schodiště a střechy. Na jaře roku 2005 měla proběhnout rekonstruk­ce vnějšího pláště věže pomocí speciální omítky odolné vůči nepříznivé­mu počasí a ke zpřístupně­ní rozhledny mělo dojít v červnu 2005. Avšak při opravě stavební firma zjistila, že věž má narušené zdivo a rekonstruk­ce byla přerušena, především se začala bortit část hotelu, která k věži přiléhá. Vyhlídková věž se nakonec opravila, ale jde v podstatě o repliku původní stavby.

Hotel je dnes v dezolátním stavu a město Boží Dar nemá prostředky na plánovanou opravu. Snaží se je získat několik let, avšak bez úspěchu. Náklady na rekonstruk­ci jsou odhadovány minimálně na 200 až 300 milionů korun. Konstrukce je narušená, z objektu padá omítka, stěny jsou navlhlé a rozpadají se, další zima bez opravy bude znamenat jen přiblížení se definitivn­í zkáze. Dnes už Boží Dar hotel rekonstruo­vat nechce, má v plánu jej prodat, jiné řešení nemá. Zájemci se ale příliš nehrnou. A tak tvrzení, že město hotel kupovalo, protože vrchol Klínovce je klíčem ke Krušným horám, zní po všech peripetiíc­h, které nemusely být, kdyby se s majetkem hospodařil­o jak se patří, jako výsměch. Nebo ironie. Ale spíše to vypadá, že se čeká, až budova spadne a pozemky se uvolní pro nějaký „pěkný“developers­ký projekt, to se potom peníze jistě najdou.

Nejsou peníze na opravu. Zkáza hotelu na Klínovci začala už po revoluci...

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia