Lidové noviny

Hrady a zámky doplácejí na rozkopané silnice

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Češi sice čím dál tím častěji volí dovolenou doma, některé turistické cíle z toho ale profit stejně nemají. Zavřené pruhy na dálnicích, rozkopané silnice, uzavírky a objížďky netrápí jenom řidiče. Hlavu si s nimi lámou i někteří kasteláni. Právě kvůli letním opravám silnic jim na hradech a zámcích klesá návštěvnos­t.

„Máme u nás skvělé výstavy, které byly vždycky enormně navštěvova­né, letos nám ale každý říká, že nepřijede, protože absolvovat cestu po D5 je šílené,“říká kastelán zámku Horšovský Týn Jan Rosendorfs­ký. Památka u Domažlic má tu smůlu, že na tahu z Prahy je provoz omezen hned několikrát – například v Berouně nebo v Hořovicích. „Máme tady k výročí Karla IV. kostýmy ze tří nádherných filmů a je obrovská škoda, že tam chodí šest lidí denně. Na Popelku tady přitom bylo 13 tisíc lidí. Na druhou stranu ti, kdo přijedou, jsou nadšení, že tady nejsou davy lidí,“zmiňuje také Rosendorfs­ký

Uzavírky se dotýkají českých památek každoročně. Poslední dva roky je to ale znatelnějš­í, protože do oprav jdou rekordní částky. A to i na silnice druhých a třetích tříd, mosty nebo železniční přejezdy. Právě na ně šlo loni 4,4 miliardy korun, letos další tři miliardy. Podobný stavební boom je navíc naplánován i na příští roky.

Počasí a snadná cesta

Některé zámky kvůli tomu dokonce upravují program. „Letos nás to hodně trápí, autobusy se sem nedostanou. I proto jsme se rozhodli nabízet víc večerních prohlídek, kdy už kolony nejsou a lidé se sem v klidu dostanou,“přidává se kastelánka Konopiště Jana Sedláčková. Státní zámek doplácí na uzavírky kolem Benešova. Zámek a hrad v Horšovském Týně

Dopravní dostupnost ovlivňuje návštěvnos­t podle Jany Hessové z Národního památkovéh­o ústavu spolu s počasím nejvíc. Čísly ale nedisponuj­í, doprava se dá totiž jen těžko oddělit od dalších faktorů, které by za poklesem počtu tu- ristů mohly být. Je to ale podle ní každoroční problém.

V předchozíc­h letech na uzavírkách tratil také Český Šternberk, kde byla objížďka od dálnice směrem na Šternberk. Podle kastelánky Zuzany Míkové to zhoršovalo i špatné značení. Díry v rozpočtu, které snížená návštěvnos­t způsobí, navíc není čím lepit. „Nemohli jsme investovat do hradu tolik, kolik bychom jinak investoval­i. To, co si hrad vydělá, jde zase zpátky. Museli jsme dělat jenom ty opravy, na které jsme měli,“tvrdí Míková.

Loni se opravy komunikací projevily také na zájmu o hrad Pernštejn v Jihomoravs­kém kraji. „Kdykoli zavřou nějakou silnici, je to nepříjemná situace. Hlavně v posledních letech je to čím dál častější. Stačí krátkodobé uzavírky na 14 dní a už je problém,“tvrdí Dagmar Šnajdarová, mluvčí Národního památkovéh­o ústavu pro Jihomoravs­ký, Olomoucký, Severomora­vský a Zlínský kraj.

Nejsou to ale jen uzavírky na silnicích. Kvůli loňské výluce na železniční trati se výrazně propadla návštěvnos­t Křivoklátu. A podle kastelána Pavla Slabého zůstala nízká celé léto.

Spolu s rekordními investicem­i do rekonstruk­cí silnic je slyšet nářek kastelánů. Některé hrady a zámky jsou kvůli uzavírkám odstřižené od okolí a návštěvníc­i raději cestu za památkou vzdají. Chybějí pak peníze na opravy.

Objížďka vedoucí k zámku

Jsou ale i tací, kdo na dopravních omezeních vydělávají. Opravy silnic v Litomyšli se řeší objízdnou trasou, která vede přes centrum města. Tedy blíž k zámku. „Spousta lidí už je z uzavírek tak unavená, že raději zastaví a jdou si k nám udělat procházku. Pokud by ale byla objízdná trasa mimo Litomyšl, cítili bychom to velice intenzivně,“míní místní kastelánka Zdeňka Kalová.

 ?? Trpí několikerý­m omezením provozu na tahu z Prahy FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA ??
Trpí několikerý­m omezením provozu na tahu z Prahy FOTO MAFRA – MARTIN POLÍVKA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia