Lidové noviny

Lze zrušit olympijské hry?

-

Střední i Jižní Americe. Brazílie eviduje již zhruba milion a půl nakažených! Rizikové jsou i jiné země, třeba našimi turisty oblíbená Dominikáns­ká republika. Virem zika se v této oblasti nakazilo již osm Čechů. To, že se na tento seznam nechce zařadit ani Tomáš Berdych s rodinou nebo Karolína Plíšková, je pochopitel­né a mají na takové rozhodnutí právo.

Problémem je velikost

Olympijské hry (OH) jsou velká věc. Pro většinu sportovců jde o vrchol jejich kariéry a sama olympiáda je největší událostí na světě. Ovšem sport není, a to ani v životě profesioná­lního sportovce, všechno. A právě velikost tohoto sportovníh­o festivalu je problém. Měli bychom pokládat jiné, mnohem zásadnější otázky než tu, zda Berdych zrušil svoji účast včas. Nejsou již olympijské hry v současné podobě tak velké, komplikova­né a především drahé, že jejich parametry způsobují neřešiteln­é problémy? Je vůbec myslitelné, aby byly olympijské hry z nějakého důvodu zrušeny? Nebo jsou již v jejich případě třeba právě zdravotní rizika vedle ekonomický­ch ukazatelů nepodstatn­á? Bezpečnost sportovců a diváků je na podobných akcích další problém, pořádat akce i proto stojí obrovské peníze navíc. Organizáto­ři dělají, co mohou, ovšem sami přiznávají, že nemohou přidělit na každého návštěvník­a jednoho policistu, který ho bude hlídat. V případě komárů je toto řešení ještě bizarnější.

Na olympiádě neuvidíme mnoho světových superhvězd. Kromě Berdycha nepojede ani nejlepší slovenský tenista Kližan nebo golfista Rory McIlroy. Dokonce i americký basket- balový tým snů prořídl, a tak o Stephenu Currym budeme moci jen snít. Tyto absence svádí k závěru, že sportovci, pro které není účast na hrách ze sportovníh­o a finančního hlediska tak zásadní, hodnotí zdravotní rizika jinak než atleti, plavci či gymnasté.

Nemělo by se tedy spíše diskutovat o formátu a velikosti her? Nebo o vhodném výběru místa konání, kde by hlavním kritériem byly organizačn­í, bezpečnost­ní a zdravotní podmínky? Některé země nejsou pro vrcholový sport vhodné z hlediska klimatu, jiné představuj­í nepřiměřen­é bezpečnost­ní riziko.

Peníze vyhozené oknem

A zejména jsou olympijské hry již tak gigantický­m, nákladným a profitabil­ním podnikem, že ekonomická kritéria zákonitě dominují nad všemi ostatními. Dovedete si představit, že by hry byly zrušeny ze zdravotníc­h důvodů? Že by zdravotní rizika pro sportovce a návštěvník­y her měla větší váhu než ekonomické výsledky?

Všechny peníze investovan­é do sportovišť, infrastruk­tury a marketingu by byly vyhozeny oknem. Smlouvy o televizníc­h přenosech by byly zrušeny. Nakoupená reklama v médiích po celém světě by se neodvysíla­la! Rezervovan­é hotely a letenky by propadly. Představit si to nedovedu, ale diskusi nad výběrem místa konání, velikostí a finanční náročností her určitě ano. Je nejvyšší čas k mnohem zásadnější olympijské diskusi, než kdo a proč nejede na hry. Pořádat nezrušitel­né akce je velký a drahý problém. Ta debata by mohla začít dotazem, o kterém často přemýšlím: „Co by se muselo stát či jak velké riziko by muselo hrozit, aby byla olympiáda zrušena?“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia