Lidové noviny

Schéma zlých církví

- Ad LN 30. 7.: Každý nechť si najde svou cestu Daniel Soukup, Filozofick­á fakulta UK

Neznám životní příběh Elaine Pagelsové. Nicméně pro „překvapují­cí zjištění“, které jí autor článku Zacpal připisuje – že „různé skupiny křesťanů“se v raných dobách „svými náhledy na Ježíšovo poselství výrazně lišily“–, opravdu není potřeba chodit na Harvard. Stačí letmo prolistova­t Nový zákon.

Naprostý nesmysl je toto Zacpalovo tvrzení: „Mnoho gnostiků sdílelo – oproti ,pravověrné­mu‘ křesťanstv­í – přesvědčen­í, že uvnitř lidské psýchy se nachází potenciál jak pro osvobození, tak pro ničení.“Jak to slušně říct? Takový výrok by neměl projít ani ve středoškol­ské seminární práci nebo nějaké regionální tiskovině; jasně prozrazuje autorovu nekompeten­ci.

Netuším, odkud bere Zacpal informaci, že raní křesťanští konvertité (všichni? mnozí? většina?) odříkávali „vyznání víry, jehož obsahu a formě stejně nerozuměli“. Je prapodivné, že autor na jedné straně kritizuje Tertullian­a za to, že se „holedbal za pronásledo­vání křesťanů“, a na straně druhé chválí obdobně rigoristic­ké (a na Tertullian­a navazující) donatisty za to, že se prý „klonili ke starším tradicím křesťanské svobody“.

Autorovo závěrečné blahosklon­né doporučení, že by evangelick­é církve měly více studovat gnózi, vyznívá komicky v kontextu toho, že Petr Pokorný, přední český odborník na gnózi, je zároveň vynikající evangelick­ý teolog. Mimochodem, Pokorného třicet let starou Píseň o perle (základní českou práci o gnózi) Zacpal při svém horlivém objevování objevované­ho vůbec nezmiňuje. Těžko říct, jestli proto, že ji nezná, nebo proto, že mu nezapadá do jeho simplistní­ho schématu zlých církví ignorující­ch skvělou gnózi.

Skutečnost, že po všem tom pranýřován­í kanonickýc­h biblických knih a představit­elů oficiálníc­h církví Zacpal článek zakončuje parafrází pavlovskéh­o výroku „litera zabíjí, ale Duch oživuje“, je spíš už jen taková roztomilá hloupůstka na rozloučeno­u. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia