Lidové noviny

Uber v Číně koupila konkurence

- PEKING

Společnost Titi Čchusing kupuje značku, obchodní aktivity a údaje Uberu v Číně. Uber bude v Číně nadále fungovat nezávisle.

Čínský provozovat­el alternativ­ní taxislužby Titi Čchusing koupí čínskou součást svého amerického rivala Uber. Oznámila to včera čínská firma, která tak potvrdila spekulace médií a která je považována za vítěze tvrdého konkurenčn­ího boje, který spolu obě firmy dosud vedly. Urputná bitva o zákazníky i řidiče přitom obě firmy stála v Číně už miliardy dolarů.

Společnost Uber Technologi­es získá ve sloučené firmě podíl 5,89 procenta, zakladatel Uberu Travis Kalanick bude členem představen­stva čínské firmy.

Sloučený podnik bude mít tržní hodnotu přibližně 35 miliard dolarů (asi 847,2 miliardy korun). Zhruba 28 miliard dolarů představuj­e tržní hodnota Titi, asi sedm miliard dolarů činí hodnota čínské součásti Uberu.

„Jako podnikatel jsem se naučil, že být úspěšný spočívá v tom, že člověk naslouchá tomu, co říká hlava, a zároveň následuje své srdce,“napsal šéf Uberu Kalanick na svém blogu. Text sdělení ještě před oficiálním oznámením transakce získala agentura Bloomberg. „Nepochybuj­i, že Uber Chi- na a Titi Čchusing budou společně silnější,“dodal Kalanick.

Uber, sídlící v San Francisku, funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrova­nými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží zároveň jako taxametr a platební nástroj.

Zpráva o transakci přichází krátce poté, co Čína minulý týden oficiálně povolila na celostátní úrovni moderní aplikace pro sdílenou jízdu, které slouží jako alternativ­a k tradičním poskytovat­elům taxislužeb. Uber tak poprvé získá možnost legálně podnikat na celém čínském trhu, kde ho cenová válka s tamní jedničkou Titi přicházela na více než miliardu dolarů (více než 24 miliard korun) ročně, uvedla agentura Reuters.

Uber je tak další zahraniční technologi­ckou značkou, která neobstála v ostré konkurenci na čínském trhu. Podobný osud stihl také americké podniky Yahoo či eBay, které své čínské aktivity ukončily nebo je předaly čínským partnerům. čtk

 ?? Služba Uber (na snímku vlevo) je v někdejší říši středu mnohem méně rozšířená než konkurenčn­í domácí taxislužba Titi Čchusing (vpravo). Uber proto nakonec souhlasil se sloučením, i když jeho značka v Číně nezanikne. FOTO ČTK ?? V Číně spolu.
Služba Uber (na snímku vlevo) je v někdejší říši středu mnohem méně rozšířená než konkurenčn­í domácí taxislužba Titi Čchusing (vpravo). Uber proto nakonec souhlasil se sloučením, i když jeho značka v Číně nezanikne. FOTO ČTK V Číně spolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia