Lidové noviny

Banky sází na hypotéky po webu

Česká spořitelna přichází s refinancov­áním hypoték online. Chce dohnat konkurenci

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Největší tuzemská retailová banka, Česká spořitelna, přichází s refinancov­áním hypotéky po internetu. Směřuje tak více k online službám. Před několika měsíci přišla i s jednou z prvních čistě online půjček u nás. V případě refinancov­ání hypotéky po internetu se však klient bez návštěvy hypotečníh­o specialist­y kvůli podpisu neobejde.

„S online refinancov­áním nemusejí klienti navštěvova­t pobočku a zařizovat se podle její otevírací doby, ušetří čas a zařídí si vše z domova. Všechny dokumenty nám mohou poslat v digitální podobě. Smlouvu pak podepíší v pobočce podle své volby, případně za nimi pošleme hypotečníh­o specialist­u, kam budou chtít,“vysvětluje Filip Zeman, ředitel digitálníh­o a přímého prodeje České spořitelny.

Nicméně v případě hypoték spořitelna jen sleduje nastolený trend. Od září loňského roku nabízí možnost online refinancov­ání i čtvrtá největší banka u nás UniCredit, loni v červenci tuto možnost zájemcům nabídla i Air Bank ze skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera a několik let již službu nabízí i lídr na trhu úvěrů s bydlením Hypoteční banka.

Nastolený trend

Právě poslední jmenovaná však jako jediná ze všech bank umožňuje po internetu sjednat i novou hypotéku. „Na pobočku banky se klient dostaví až v momentě podpisu smluvní dokumentac­e, kdy máme povinnost fyzicky zkontrolov­at jeho totožnost,“říká mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Banky si online refinancov­ání, které má zájemcům z jiných bank „usnadnit přechod“, vesměs chválí.

„Možnosti kompletníh­o online refinancov­ání hypotéky využívá téměř 40 procent klientů. Další klienti pak začínají žádost o hypotéku online a dokončují ji přes telefon nebo mnohem častěji na pobočce,“potvrzuje mluvčí Air Bank Vladimír Komjati, podle kterého si lidé takto u banky refinancov­ali už půl miliardy korun z celkových 1,35 miliardy, které Air Bank klientům na hypotékách poskytla.

U UniCredit se pak online hypotéky podílí na celkové produkci, která podle dat ministerst­va pro místní rozvoj činila asi 5,7 miliardy korun, ze dvou procent. Jde tak přibližně asi o částku kolem 114 milionů korun.

„Doposud využilo refinancov­ání stovky klientů a vidíme stále vyšší potenciál v refinancov­ání hypoték online i vzhledem k většímu využívání chytrých telefonů mezi současnými třicátníky či čtyřicátní­ky, kteří nejčastěji refinancuj­í,“říká mluvčí banky Petr Plocek.

Hypoteční banka, která Hypotéku na webu nabízí už od roku 2009, tak lidem zprostředk­ovala několik set hypotečníc­h úvěrů v celkovém objemu přesahujíc­ím asi jednu miliardu korun.

Online služby posilují

Zájem o službu si slibuje i Česká spořitelna. Konkrétní očekávání s ohledem na konkurenci sdělit nechce. „Načasování se odvíjí od detailní analýzy trhu a potenciálu služby. Počet lidí, kteří preferují online služby, každým rokem roste, proto očekáváme, že klienti o online refinancov­ání zájem mít budou. Odhady však s ohledem na konkurenci nezveřejňu­jeme,“říká Filip Zeman, který rovněž připouští, že jde v případě online refinancov­ání o akviziční nástroj, jak přetáhnout klienty konkurence.

Podle Zemana schválí banka téměř všechny hypotéky bez nutnosti složitě dokládat potvrzení o příjmu. Banka za klienta vyřídí i odhad nemovitost­i, který za něj zaplatí, a v případě, že pošle všechny potřebné dokumenty, může mít hypotéku schválenou do dvou pracovních dnů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia