Lidové noviny

Pořád je to guláš, ale voní lesem

-

Houbový guláš patří do klasického repertoáru české kuchyně v hlavní houbařské sezoně. Rovnou je třeba přiznat, že v žádném případě neexistuje ten jediný správný recept a jednoznačn­ě nejlepší způsob přípravy.

Možné je tuto omáčku připravit pouze z hub, které jsme právě přinesli z lesa, nebo zvolit noblesnějš­í verzi, kdy chuť lesních hub naváže na masový základ. Zkusme tedy druhou z možností.

Nejprve na asi 100 gramech špeku a trošce rostlinnéh­o oleje dozlatova osmažíme dvě pokrájené cibule. Následně přidáme kousky osoleného a opepřeného masa. Budeme potřebovat asi půl kila. Klasikou je hovězí kližka, ale můžeme zvolit maso vepřové, kuřecí nebo krůtí. Až kostky masa získají „opečenou“barvu, přidáme přibližně 100 gramů anglické slaniny, kterou jsme předem pokrájeli a lehce orestovali.

Nyní přidáme zhruba čtvrt kila lesních hub pokrájenýc­h na kousky, které jsme již krátce povařili. Dále podle chuti několik stroužků rozetřenéh­o česneku, kmín a podlijeme kvalitním vývarem.

Pod pokličkou dusíme do úplného změknutí masa, vývar či bujon během dušení přiléváme podle potřeby. Nakonec omáčku zahustíme buď moukou rozmíchano­u v troše studené vody nebo lépe, ale méně dietně jíškou. Necháme vše ještě několik minut provařit, aby chuť mouky nebyla v omáčce patrná. Případně dosolíme a opepříme.

Způsobů, jak houbový guláš vylepšit, je bezpočet a skoro každý kuchař či kuchařka má svůj. Delikátněj­ší chuť dodá třeba podlévání bílým vínem, jemnější potom vynechání slaniny a zjemnění na závěr pomocí dvou decilitrů smetany. Přidat během vaření můžeme také podušenou, na kousky pokrájenou papriku nebo orestované nudličky mrkve.

Při servírován­í posypeme ko- lečky cibule, plátky česneku nebo posekanou petrželovo­u natí.

Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky. Dalšími dobrými alternativ­ami jsou rýže, nejrůznějš­í noky nebo těstoviny. Ovšem nejstylově­jší rozhodně bude servírovat houbový guláš s čerstvým chlebem, který můžeme do omáčky namáčet. mic

 ?? I bez masa. Dá se uvařit FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Chalupářsk­á pochoutka.
I bez masa. Dá se uvařit FOTO SHUTTERSTO­CK Chalupářsk­á pochoutka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia