Lidové noviny

Pudink není jen sladký dezert

-

Méně známým pokrmem z hub, který však rozhodně stojí přinejmenš­ím za vyzkoušení, je houbový pudink. Pokud se jej naučíte připravova­t, můžete oslnit v houbařské sezoně překvapivý­m předkrmem nebo méně obvyklou svačinou. A v případě, že si jej obzvláště oblíbíte, což opravdu není těžké, vytvoříte – jen s malým ústupkem v požadavku na kvalitu výsledku – houbový pudink i z hub zmrazených. Méně voňavé, ale také velmi chutné verze lze dosáhnout s žampiony.

Jak na to? Očištěné a na velmi malé kousky pokrájené houby (přibližně čtvrt kila) podusíme doměkka na trošce másla. Během pomalého dušení je osolíme a lehce opepříme. V závěrečné fázi dušení, tedy když jsou houby ještě trochu tuhé, přilijeme asi jednu sběračku silného hovězího nebo zeleninové­ho vývaru.

Mezitím si uděláme z 30 gramů másla, lžíce hladké mouky a šálku mléka bešamel. Máslo rozpustíme a pomalu za stálého míchání přisypávám­e mouku, až vznikne světlá jíška. Zředíme ji mlékem, přidáme špetku muškátovéh­o oříšku a ještě chvíli do zhoustnutí vaříme.

Bešamel přimícháme k houbám, které jsme odstavili z plotny. Přidáme dvě celá vejce a trochu sýra, nejlépe parmezánu, ale určitě uspějeme i s čedarem či jiným kvalitním sýrem.

Výslednou hmotu vlijeme do vymaštěné a strouhanko­u vysypané pudinkové formy. Vaříme ve vodní lázni asi půl hodiny. Po vychladnut­í pudink vyklopíme, nakrájíme a můžeme jej servírovat. Vhodnou přílohou je zeleninový salát z čerstvé sezonní zeleniny. mic

 ?? Předkrm nebo méně obvyklá svačina FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Překvapivý
Předkrm nebo méně obvyklá svačina FOTO SHUTTERSTO­CK Překvapivý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia