Lidové noviny

Plzeň musí. Tým ale nezáří

- JAN PALIČKA

Cíl je jasný: fotbalová Plzeň se musí přiblížit jackpotu. Dnes od 18.30 v Baku (na ČT sport) ji čeká odveta 3. předkola Ligy mistrů.

PRAHA Je to zápas, ve kterém se Roman Pivarník potká se svým trenérským osudem.

Kam se hrabe zkušenost v Saúdské Arábii. Ani postup do ligy s Jihlavou se téhle výzvě nemůže rovnat. Natož působení v Prešově, Olomouci nebo Bohemians.

Teprve teď nastal den, který přímo ovlivní budoucnost jednoho nebojácnéh­o muže, jenž mluví směsicí českoslove­nštiny.

„Můžeme udělat velký krok do Evropy. A všichni ho udělat chceme,“prohlásil rázně před čtyřhodino­vým letem do Ázerbájdžá­nu.

Tam se dnes od 18.30 rozhodne.

Jestli se chce Pivarník výrazně posunout v trenérském žebříčku, nesmí prohrát. I remíza posune jeho Plzeň do 4. předkola Ligy mistrů. Tedy pokud utkání neskončí 0:0, což by okopíroval­o skóre z prvního utkání a poslalo odvetu do prodloužen­í.

Postup je jediným cílem. Dá se říct i povinností bez ohledu na to, jak ošidně vypadá Karabach Agdam.

„Bude záležet, co soupeři dovolíme,“řekl Pivarník a dál pokračoval spíš v diplomatic­kých slovech. Upřímně, umí mluvit daleko zajímavěji, uvolněně a s ironií. Možná ho stíhá nervozita, protože si jistě uvědomuje, před jakým úkolem stojí. MUSÍ postoupit.

Plzeň si zvykla, že klíčové zápasy v předkolech zvládá. Už dvakrát se probila až mezi boháče do Ligy mistrů, dvakrát si vyzkoušela skupinovou fázi Evropské ligy. To je pro klubové šéfy základ. Mají-li o mužstvu pochyby, mění trenéra.

Léto 2014: Dušan Uhrin doplatil na krach s rumunskou Ploještí, který zavinil sezonu bez pohárů.

Léto 2015: Miroslav Koubek se musel rozloučit, protože nedokázal uhájit nadějný náskok s Maccabi Tel Aviv a vypadl ve 3. předkole Ligy mistrů. I jeho nástupce Karel Krejčí, byť se do Evropské ligy prokousal a s rekordní vítěznou sérií získal český titul, si za pohárový podzim vyslechl spíše výčitky.

Poháry se pro Plzeň staly měřítkem kvality a spolehlivý­m zdrojem bonusových výdělků.

Posledním trenérem, který se na plzeňské lavičce držel bez výkyvů, byl Pavel Vrba. Od prosince 2013 se na nového Vrbu čeká. Do jaké škatulky se zařadí Pivarník?

Na startu sezony jeho mužstvo nijak nezáří. Útočníci ještě nedali gól, o víkendu v Jihlavě se úřadující mistr výrazně trápil a skóre otočil až ve druhém poločase, kdy zcela překopal rozestaven­í: „Snad jsme se z toho poučili a už se to nebude opakovat.“Protože kdyby ano, byla by to vážná komplikace jak pro Plzeň, tak pro kouče Pivarníka.

Postup do závěrečnéh­o předko- odveta 3. předkola Ligy mistrů 18.30 (ČT sport) První zápas: 0:0 Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (všichni Tur.)

Klubová bilance: ČR–Ázerbájdžá­n: 5 výher, 2 remízy, skóre 15:1

Předpoklád­ané sestavy: Karabach: Sehič - Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli - Dani Quintana, Míchel, Garajev, Richard Almeida, Reynaldo - Muarem Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hrošovský, Hořava - Kopic, Kolář, Kovařík - Ďuriš la Ligy mistrů představuj­e jackpot 150 milionů korun a hlavně garantovan­ý podzim v pohárech. Pokud by Plzeň nezískala lístek na bál s fotbalovou šlechtou, jako soutěž útěchy jí postačí Evropská liga.

Konec s Karabachem ještě neznamená úplný konec v pohárech, nýbrž přestup do 4. předkola Evropské ligy, a tudíž velkou nejistotu.

Sparta proti favoritům

Ve středu si stejný scénář prožije Sparta, jen s tím rozdílem, že mírným favoritem bude Steaua Bukurešť.

První se o postup popere Plzeň a jako motivaci by si mohla mít vzpomínku na to, jak začínala le- genda o trenéru Vrbovi. V červenci 2011 letělo mužstvo do horkého Jerevanu a bylo plné nervozity. Neznalo arménského soupeře ani tlak z pohárových zápasů. Vyhrálo však ve 2. předkole suverénně 4:0 a odrazilo se k velké jízdě.

Dnes se bude hrát v podobném dusnu a na podobném stadionu. Jen Karabach, šampion Ázerbájdžá­nu, má daleko vyšší kvalitu.

Ustojí zkušená Plzeň i letošní výzvu?

Mimochodem, Karabach doma neprohrává, z posledních 37 soutěžních zápasů padl pouze loni s Tottenhame­m v Evropské lize. Na druhou stranu, Plzeň vyhrát nemusí...

 ?? Trenér Roman Pivarník (v černém) v lize proti Jihlavě měnil rozestaven­í týmu o poločase. Učiní tak i proti Karabachu? FOTO ČTK ?? Plzeňský stratég.
Trenér Roman Pivarník (v černém) v lize proti Jihlavě měnil rozestaven­í týmu o poločase. Učiní tak i proti Karabachu? FOTO ČTK Plzeňský stratég.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia