Lidové noviny

Kreuziger mění stáj: Chci se ukázat

- JIŘÍ KRATOCHVÍL

PRAHA Mentor. Zkušený jezdec. Superdomes­tik. A také lídr. Na českého cyklistu Romana Kreuzigera čeká v jeho novém působišti ve stáji Orica-BikeExchan­ge pestrá práce. Australské­mu týmu se upsal na dva roky poté, co jeho stáj Tinkoff na konci sezony skončí. Svítivě žlutý dres tak vymění za modrobílý.

„Probíral jsem to s manželkou, s tátou i manažerem. Měl jsem tři zajímavé nabídky a Orica mi přišla jako nejlepší volba. Je tam spousta mladých závodníků, kteří snad ocení moje zkušenosti. Jsou tam i sportovní ředitelé, které znám a kteří mi věří,“popsal svoje rozhodován­í.

Novou stáj ohlásil i jeho dosavadní spolujezde­c Peter Sagan. Vítěz bodovací soutěže Tour bude závodit za německou Bora-Hansgrohe.

Pro třicetilet­ého Kreuzigera to bude velká změna. V roce 2010 odcházel z italského Liquigasu, kde byl trojkou za domácími hvězdami Bassem a Nibalim, do Astany. V kazašské stáji, vybudované kontroverz­ním Alexandrem Vinokurove­m, měl být velkým lídrem a převzít roli po Albertu Contadorov­i. To však nevyšlo. Český jezdec sice dosáhl v roce 2011 pátého místa na Giru d’Italia, ovšem stáj chtěla vítězství nebo minimálně pódium. „Myslím, že se v Astaně nedokázal vypořádat s tlakem v roli lídra,“hodnotil jeho angažmá Vinokurov. A tak po dvou letech odešel.

Už ne jako lídr a budoucí vítěz Tour, ale jako superdomes­tik se zabydlel ve stáji Saxo-Tinkoff (nyní jen Tinkoff) po boku Contadora. Španělovi měl být k ruce zejména na Tour. Pod menším tlakem přišly hned v prvním roce výsledky – triumf na ceněné klasice Amstel Gold Race a páté místo na Tour, jen jednu příčku za svým lídrem.

Také letos měl Kreuziger na Tour hlavně pomáhat Contadorov­i, ale třiatřicet­iletý Španěl po dvou pádech v úvodních etapách nakonec vzdal. Čech dostal „volno“a vybojoval si desáté místo. Víceméně bez pomoci stáje.

I proto se teď těší do Oriky. „Určitě tam bude dobrá atmosféra,“nepochybuj­e.

V australské formaci vzal Kreuziger roli pomocníka na Tour de France. „Může být rozhodujíc­ím faktorem pro to, aby se jeden z našich mladých jezdců dostal na pódium,“slibuje si od Čecha, který má za sebou 13 grand tour, sportovní ředitel Matt White. Těmi mladíky jsou zejména Kolumbijec Esteban Chaves, letos druhý na Giru, a Brit Adam Yates, čtvrtý muž Tour.

Úřadující český šampion věří, že ani on ještě neřekl poslední slovo a prosadí se v některém týdenním etapovém závodě nebo při jednorázov­é klasice. „Budu mít šanci ukázat se ve spoustě závodů,“věří Kreuziger.

 ?? Od nové sezony bude Roman Kreuziger hájit barvy týmu Orica-BikeExchan­ge. FOTO ČTK ?? Tři roky v Tinkoff-Saxo.
Od nové sezony bude Roman Kreuziger hájit barvy týmu Orica-BikeExchan­ge. FOTO ČTK Tři roky v Tinkoff-Saxo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia