Lidové noviny

Arménská šachová diaspora

V Praze žijící velmistr Movsesjan vyhrál pardubický megaturnaj, na olympiádu ale kvůli válce nemůže

- PAVEL MATOCHA

Na profilovém obrázku na Facebooku má velmistr Sergej Movsesjan posvátnou arménskou horu Ararat, na které podle legend přistála po potopě světa archa Noemova. Ararat je v exilu, leží na arménském území zabraném Tureckem, stejně jako většina Arménů žije v diaspoře kvůli genocidě spáchané Turky na tomto malém zakavkazsk­ém národě na počátku dvacátého století.

Ani arménský velmistr Sergej Movsesjan není výjimkou. Narodil se v gruzínském Tbilisi a po rozpadu Sovětského svazu s rodiči přesídlil do České republiky. Sice již mnoho let žije v Praze, ale zůstává pardubický­m patriotem. Tam nejen dříve žil, ale za Pardubice dosud také hraje šachovou extraligu a v roce 1995 ve svých šestnácti letech vyhrál velký Czech Open jako první významný turnaj své kariéry. A tento víkend, tedy přesně po 21 letech tento velký úspěch zopakoval.

Pardubický festival šachu a dalších deskových her se mezitím svojí velikostí stal celosvětov­ým pojmem. Každé léto přijíždí do města perníku tisíce hráčů z celého světa. V hlavním festivalov­ém turnaji se letos sešlo 291 šachistů z 39 zemí, ve startovním poli bylo 45 velmistrů a 65 mezinárodn­ích mistrů. A v tomto náročném devítikolo­vém turnaji již podruhé dokázal zvítězit Sergej Movsesjan, když uhrál 7,5 bodu z 9 partií.

Rozhodujíc­ími momenty Movsesjano­va úspěchu byly jeho partie s indickými šachisty. Nejprve když v šestém kole udržel ohroženou pozici proti indickému mezinárodn­ímu mistrovi M. Anuragovi, a poté v osmém kole, když po- razil indického velmistra S. S. Gangulyho. Na tuto hezkou a svižnou partii se podívejme.

Movsesjan–Ganguly Czech Open 2016, Pardubice

1. e4 c5 2. Jf3 e6 3. d4 cxd4 4.Jxd4 Jc6 5.Jc3 Dc7 6.Se3 a6 7.Sd3 Jf6 8.0-0 b5 9.Jxc6 Dxc6 10.a3 Sc5

Ganguly nečekaně rozehrál v sicilské obraně variantu, kterou sám Movsesjan černými hrává. Obecně není dobrý nápad chodit do pozic, které má váš soupeř obehrané, zná je dobře a vy jste v nich nováčkem.

11.Df3 Sxe3 12.Dxe3 d6 13.a4 b4 14.Jd5

Tradiční sicilský obrat – jezdce na d5 nemůže černý sebrat pěšcem, protože po 14...exd5? 15.exd5+ by přišel o dámu.

Jediná a rozhodujíc­í chyba v partii. Tak to v ostrých sicilkách bývá – stačí ztratit jedno tempo a už to nedoženete. Černý

14...Vb8?

měl hrát 14...Jxd5 s horší, ale hratelnou pozicí. Po zbytečném tahu věží již bude v celém zbytku partie hrát jen bílý.

15.Dg5! Jxd5 16.Dxg7 Vf8 17. exd5 Dxd5 18. Vfe1 h5 19.Vad1 Dc5 20.b3 Ke7 21.Sc4 Df5

Černého král zůstal v centru a nyní jediný úder duel dokoná.

A černý se vzdal, protože by vzápětí ještě ztrácel na e6 a pak kvůli hrozbám matu i další materiál.

22.Vxd6! 1-0

Na druhé místo s odstupem půl bodu za vítězem se výhrou v posledním kole probojoval­a česká šachová dvojka Viktor Láznička a třetí skončil mladý indický mistr N. R. Visakh. Z českých šachistů se do první dvacítky ještě dostali Jiří Štoček (7.), Robert Cvek (14.) a Martin Červený (19.).

Nejlepší český šachista David Navara hlavní turnaj Czech Opem 2016 nehrál, v Pardubicíc­h absolvoval pouze dva rapid turnaje (ten ve Fischerový­ch šachách vyhrál) a nyní se připravuje v Jizerských horách na šachovou olympiádu.

Ta začne přesně za měsíc v ázerbajdžá­nském Baku, ale bude se konat bez účasti Sergeje Movsesjan a arménského týmu. Arméni, trojnásobn­í vítězové z posledních pěti olympiád, jsou s pořádající­m Ázerbájdžá­nem ve válečném stavu kvůli sporu o Náhorní Karabach.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia