Lidové noviny

České zvony za francouzsk­ého kněze

-

PRAHA Několikami­nutovým zvoněním se včera odpoledne pražské kostely a jejich návštěvníc­i připojili ke vzpomínce na francouzsk­ého kněze Jacquesa Hamela, zavražděné­ho minulý týden islamistic­kými útočníky. K pietě vyzvali české a moravské diecéze katoličtí biskupové. V katedrále ve francouzsk­ém Rouenu se v téže době konal smuteční obřad.

V kostelech po celém Česku se na Hamela vzpomínalo již v uplynulých dnech. Společnou modlitbou tak včera učinili v kostele sv. Josefa v Praze na Malé Straně, který je duchovním centrem zdejší francouzsk­é katolické komunity. Zvony Týnské- ho chrámu se rozezněly také nad pražským Staroměsts­kým náměstím (na snímku).

Pětaosmdes­átiletého Hamela zavraždil jeden z dvojice ozbrojenýc­h mužů, kteří vtrhli minulé úterý při dopolední mši do kostela v severofran­couzském Saint-Étienne-du-Rouvray. Drželi v zajetí šest lidí. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

„Chceme připomenou­t, že nešlo o výjimečný čin osamělého šílence, ale o čin, který jen dovršil stále narůstajíc­í počet útoků na křesťanské kostely, modlitebny a synagogy po celé Evropě,“uvedli biskupové. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia