Lidové noviny

Buffett versus Trump

-

z Omahy, nejpopulár­nější starosta New Yorku i texaský vynálezce rádia přes internet. Tři miliardáři a úspěšní byznysmeni, kteří mají minimálně ještě jedno společné. Warren Buffett, Michael Bloomberg i Mark Cuban podpořili Hillary Clintonovo­u proti „sobě rovnému“Donaldu Trumpovi. Tedy, každý z nich má více peněz než synek realitního magnáta a také si své bohatství, na rozdíl od něj, vydělali sami.

Investorsk­á legenda z amerického Středozápa­du Buffett pak byl poslední v řadě, kdo se vcelku překvapivě postavil na stranu demokratů, a Trumpa především odmítl jako špatného podnikatel­e. „Kdyby opice hodila šipku na seznam akcií, vydělala by víc,“prohlásil. Republikán­ská naděje na Bílý dům nemá přitom proti trojici úspěšnější­ch mužů zrovna moc co říct.

Důležité je, že se tak nabourává i dojem, že bohatí a pravicoví drží při sobě proti chudým levičákům. I žebříčku nejbohatší­ch lidí planety jde o budoucnost. A jak trefně poznamenal Michael Bloomberg při představě, že by Donald Trump řídil největší ekonomiku světa jako své podnikání: „Tak to nám tedy pomáhej pánbůh.“

premiér Šinzó Abe ohlásil, že jeho kabinet včera schválil stimulační balíček pro ekonomiku země vycházejíc­ího slunce ve výši 275 miliard dolarů poté, co tamní centrální banka, proslavená tištěním jenů, zvolila umírněnějš­í cestu podpory růstu. Za masivním „nakopnutím“hospodářst­ví, které přišlo poprvé před třemi lety, je však hlavně obava, že by se mohlo ukázat, že slavný experiment zvaný abenomika ve skutečnost­i příliš nefunguje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia