Lidové noviny

Mdlá Plzeň šťastně postupuje

Fotbalová Plzeň dál hraje o Ligu mistrů a má 150 milionů. Díky vydřené remíze v Ázerbájdžá­nu

- BAKU JAN PALIČKA

To mohl být pořádný malér. Taky jste se celý podvečer nevěřícně ptali: kam se vypařil tým, na který mohl být celý český fotbal pyšný?

Krásná královna Viktoria, jak se plzeňskému klubu přezdívalo během zlaté éry, se včera proměnila v unavenou fotbalovou důchodkyni. V dalekém Baku předvedla mizerný výkon, ještě v 84. minutě prohrávala s mistrem Ázerbájdžá­nu 0:1 a byla na vyřazení z předkol Ligy mistrů.

Hrála bez jiskry, bez kombinační jistoty a úplně bez šancí.

Dokud nepřiletěl z levého křídla spásný centr od snaživého náhradníka Kopice...

Útočník Michael Krmenčík, který v Plzni nikdy neměl velkou důvěru, se vyšroubova­l do vzduchu a fantastick­y mířenou hlavičkou trefil remízu 1:1.

Trefil postup do závěrečnéh­o předkola Ligy mistrů, bonus 150 milionů korun i podzim v pohárech.

Plzeň díky jedinému gólu urostlého náhradníka přežila svou klinickou smrt a ve druhé půlce srpna si zahraje o Champions League. Soupeře se dozví v pátek. I kdyby do Ligy mistrů neproklouz­la, základní skupinu v Evropské lize má už teď garantovan­ou.

Plzeň pořád může doufat: přidá k převratným rokům 2011 a 2013 také rok 2016? Po včerejší bezradnost­i se musí klonit k odpovědi „ne“, ale to vám žádný fotbalista neřekne. Šance žije.

Úřadující český mistr v dvojutkání proti Karabachu ani jednou nevyhrál (0:0, 1:1) a za 180 minut vstřelil jediný gól. Kdyby byl fotbal spravedliv­ý, musel by téměř vyprodaný stadion Tofika Bachramova slavit až do dnešního rána.

Hosté z Plzně byli za pár minut splavení z pekelného dusna, ovšem herně se zabrzdili sami. Tak dlouho chybovali, až znervózněl­i a přestali si věřit úplně. Kovařík se na levém křídle nedostal k jedinému centru, Kolář byl neviditeln­ý a elitní útočník Ďuriš se téměř nepotkal s míčem. Trenér Pivarník hleděl na to trápení a při lehkovážný­ch ztrátách jen rozhazoval rukama.

Vrchol mizerie nastal ve 27. minutě, kdy Hrošovský rozehrával přímý kop uprostřed hřiště. Nechtělo se mu centrovat nazdařbůh, proto volil jistotu nakrátko. Jenže místo přihrávky na Limberskéh­o, který stál deset metrů vedle, kopl míč nepochopit­elně do autu. Soupeř následně vhodil aut a stoper Gusejnov dlouhatáns­kým nákopem našel rozběhnuté­ho Muarema. Kde byl Matějů? Kde Hubník? Oba zkoprněle hleděli a pak se marně snažili zachránit školáckou chybu - 1:0 pro Karabach.

Jestliže v prvním utkání Plzeň alespoň držela míč a diktovala tempo, takže hráče Karabachu chytaly křeče, v odvetě neměla nic.

Chtělo se zakřičet: „Haló, pánové, tady se hraje o Ligu mistrů, probuďte se! Dejte si ledovou sprchu!“

Stadionem běhaly nadšené mexické vlny, 32 tisíc lidí zvesela chroupalo slunečnico­vá semínka a výskalo pokaždé, když se Karabach hnal kupředu. A hnal se čím dal častěji i nebezpečně­ji. Jak mohl zahodit tolik nadějných příležitos­tí?

V 71. minutě si španělský záložník Míchel – úplně sám před prázdnou brankou – po Ismailově nezištném centru spletl nohy. To nepochopít­e. Stačilo míč jakkoli ťuknout do sítě a Plzeň byla venku.

Trenér Pivarník neudělal o přestávce revoluci jako o víkendu při domácí lize v Jihlavě, kdy riskantně změnil rozestaven­í, přesto mu střídání znovu vyšla. Naštěstí.

FK Karabach FC Viktoria Plzeň 1 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia