Lidové noviny

Velikán z Corcovada žehnající Riu

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Počasí toho dne nestálo za nic. Mlha, déšť a prý i takový nepříjemný chlad. Byť zimu v tropickém Riu de Janeiro si našinec přece jen musí trochu odmocnit.

Zkrátka a dobře, slavnostní odhalení jednoho z nejvýznamn­ějších brazilskýc­h a vůbec latinskoam­erických monumentů – sochy Krista Spasitele alias Cristo Redentor na hoře Corcovado – se onoho 12. října 1931 dvakrát nepovedlo. Tedy co se klimatický­ch podmínek týče. Jinak to byl totiž sukces. Aby ne. Socha žehnajícíh­o Krista byla až do devadesátý­ch let největší svého druhu na světě, než ji předehnaly další. Nyní má prvenství monument Krista Krále v Polsku.

TERRA INCOGNITA

V Riu už pozítří odstartuje olympiáda a Cristo Redentor – dominanta zhruba 17milionov­ého města – patří poprávu k nejnavštěv­ovanějším místům megapole. Je vidět takřka odevšud. Přesně tak, jak si to přál padre Pedro Maria Boss, misionář, jemuž se o Kristově vyobrazení na jedné z rijských homolí zdálo v roce 1859. „Corcovado! Tam ční velikán z kamene, vysoký, strmý, smutný; jako by zpovídal celý širý horizont. Kdy přijde?“ptal se lazarista v básni, již o snu napsal. Ideu vztyčit nad tehdejší brazilskou metropolí sochu Krista Boss přednesl císařské princezně Isabele Brazilské. Souhlasila. Stavět se začalo až mnohem později, v roce 1922, už za republiky. Isabela zemřela o rok dříve v exilu, na sochu se zapomnělo.

Až přípravy na oslavy stého výročí nezávislos­ti na Portugalsk­u (1822) připomněly knězův dávný sen. Soutěž trvala rok, samotná stavba podle vzoru Heitora da Silvy Costy pak dalších devět let. Dnes se Cristo Redentor tyčí do výše 38 metrů, jen chodidlomě­ří 1,35metru a ruce se rozpažují do šíře 28 metrů. Inženýři a sochaři tehdy vybrali kromě betonu i mastek, měkký kámen, v němž lze snadno zanechat rýhu nehtem, ale vydrží změny teplot i nárazy větru. Od roku 2007 socha patří mezi sedm moderních divů světa. A údajně nejen z hlediska architektu­ry. Při náročné stavbě v nelehkých podmínkách totiž nikdo nezemřel. Stavbu tak podle některých Brazilců „vedly ruce Boží“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia