Lidové noviny

Praha vybírá, kam posadí svoje úředníky

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA O pražském Škodově paláci mluvila vždy primátorka Adriana Krnáčová (ANO) jako o nedořešené­m dědictví po předchozí vládě. Ta nová, která vznikne po volbách do zastupitel­stva v roce 2018, možná bude tvrdit to samé.

Magistrát teď řeší, kde bude v budoucnu sídlit většina jeho úředníků, kteří nyní chodí do práce právě do Škodova paláce. Čty- ři roky trvající spor o předražené nájemné, jak tvrdila Praha, skončil letos v červnu. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e se s vlastníkem paláce domluvil na slevě. Nicméně výměnou za to, že se vzdá kupní opce na budovu.

Praha teď řeší, co dál. Už v červnu semluvilo o tom, že Praha by si mohla postavit pro svoje úředníky novou budovu, která by mohla stát na Smíchově, kde má hlavní město svoje pozemky. Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) včera představil i další možnosti.

Nová budova by mohla být postavena například také na Florenci – nad metrem v místech, kde se nyní nachází supermarke­t Billa. I tento pozemek patří hlavnímu městu.

V obou případech – jak na Florenci, tak Na Knížecí na Smícho- vě – mají v budoucnu vyrůst velké developers­ké projekty. Na Knížecí plánuje vytvořit nové centrum s kancelářsk­ými, obchodními a rezidenční­mi budovami Sekyra Group. V blízkosti Florence má zase skupina Penta postavit takzvaný Central Business District. To ale podle radního Wolfa nehrálo při výběru roli.

Třetí variantou by mohlo být Centrum Palmovka, kde chtěla mít svoji radnici Praha 8. Kolem rozestavěn­é budovy se ale od nástupu nového vedení městské části vedou spory o zákonnosti smlouvy. Na místě je tak rozestavěn­é torzo. Nicméně i tyto pozemky jsou hlavního města.

Koupit Škodův palác?

V neposlední řadě by mohli úředníci zůstat tam, kde jsou. „Jsou to lokality, které připadají v úvahu. Samozřejmě ta čtvrtá je i Škodův palác, který také ještě není passé. Je otázka, jak se k tomu postavit, stejně bychom měli s jeho vlastníkem vstoupit do jednání, zda budovu neodkoupit,“řekl LN Wolf. „Vybudování nového sídla je běh na dlouhou trať. Škodův palác bude město využívat ještě dlouhé roky,“dodal radní.

Škodův palác si Praha pronajala v roce 2006, kdy byl primáto- rem Pavel Bém (ODS). Podle Bémových nástupců byla ale smlouva nevýhodná a nájemné předražené.

Smlouva mezi Prahou a vlastníkem Škodova paláce sice končí až v roce 2028, pokud bude ale chtít hlavní město postavit novou budovu, mělo už by se pomalu začít připravova­t. „Vím, že o tom jednají a vybírají vhodnou lokalitu. Měli by o tom ale rozhodnout do konce volebního období, protože osm let, která budou zbývat, nemusí stačit vzhledem k tomu, jak dlouho trvají povolovací procesy,“sdělil v červnu LN bývalý náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09).

Výstavbu nové budovy pražského magistrátu by měl posoudit Institut plánování a rozvoje. O zadání by měla v několika příštích týdnech hlasovat rada hlavního města.

Praha má vytipované tři lokality, kde by mohla stát nová budova magistrátu. Ve hře je ale stále i odkup Škodova paláce, v němž většina pražských úředníků doposud sídlí.

 ?? Je i rozestavěn­é torzo na Palmovce FOTO YAN RENELT ?? Jednou z variant
Je i rozestavěn­é torzo na Palmovce FOTO YAN RENELT Jednou z variant

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia