Lidové noviny

V bitvě o Aleppo zabíjí i chlor

- MILAN ROKOS

O evakuaci civilistů z obléhané části Aleppa žádala OSN už 12. července. Od té doby se jejich situace stále zhoršuje.

ALEPPO/PRAHA Dvacet devět dní. Tak dlouho už trvá blokáda části syrského Aleppa, v níž je uvězněno 200 až 300 tisíc lidí. Boje, které v jednom z nejstaršíc­h měst světa nyní probíhají, označují svědkové za nejtěžší od začátku syrské války.

Bitva o metropoli syrského severu trvá už řadu měsíců, situace statisíců civilistů se ale výrazně zhoršila sedmého července. Režim diktátora Baššára Asada tehdy obsadil strategick­ou oblast al-Mallá na sever od města a uzavřel jedinou silnici, která spojovala východ Aleppa s venkovským­i oblastmi na severu a západě. Tehdy šlo o jedinou spojnici s turecko-syrskou hranicí a hlavní zásobovací tepnu části města ovládané rebely.

Už týden poté žádala mluvčí OSN Alessandra Vellucciov­á o evakuaci civilistů. Argumentov­ala tehdy tím, že zhruba 300 tisícům lidí se nedostává humanitárn­í pomoci a ceny základních potravin rychle rostou.

Od té doby uběhl téměř měsíc, a nic se nezměnilo – přibývají jen mrtví z řad civilistů i obou válčících stran. Ve městě už kvůli nedostatku paliva nefunguje žádná veřejná doprava, lidé mají stále větší problémy se sháněním jídla a drží se uvnitř domů, aby se vyhnuli bombardová­ní. Jen v noci na včerejšek zahynulo v bojích mezi syrskou armádou a povstalci nejméně 40 civilistů.

Na straně povstalců bojuje především koalice islamistic­kých skupin Džaiš al-Fatah (Armáda dobytí), mezi něž patří i bojovníci Fronty dobytí Sýrie (nedávno přejmenova­né z Fronty an-Nusra), ale i Západem podporovan­á Svobodná syrská armáda. Jeden z velitelů Džaiš al-Fatah agentuře Reuters řekl, že koalice vyslala do ofenzivy v Aleppu na 10 tisíc mužů, téměř stovku tanků a několik stovek automobilů zařízených na odpalování raket. Připraveni zemřít jsou i sebevražed­ní atentátníc­i, které rebelové vysílají v autech naplněných výbušninam­i na armádní stanoviště.

Na straně druhé stojí vojáci syrské armády podporovan­í ruskými stíhačkami, ale i bojovníci šíitského hnutí Hizballáh a milicionář­i z Íránu. Včera ohlásila syrská armáda opětovné dobytí dvou vesnic, rebelové se ale chystali v ofenzivě, kterou zahájili v neděli, pokračovat.

Nebezpečné humanitárn­í koridory

Rusko a Sýrie minulý týden otevřely tři humanitárn­í koridory a tvrdí (viz box), že už jimi o víkendu odcházeli civilisté. OSN ale upozornila, že situace na bojišti je natolik nepřehledn­á, že jejich použití je nebezpečné. Asi čtyři desítky nevládních organizací pak reagovaly prohlášení­m, že jsou „šokovány rozhodnutí­m o předstíran­ých humanitárn­ích trasách“.

Když USA vyzvaly obě strany k dočasnému zastavení bojů, aby mohli civilisté odejít, zareagoval ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov tvrzením, že když se syrské armádě daří boj proti teroristům, Američané žádají zastavení bojů.

Krátce poté, co asi 50 kilometrů od Aleppa sestřelili v neděli rebelové ruský vrtulník s pěti lidmi na palubě, přišly ze Sýrie zprávy o dvou chemických útocích chlorem. První z nich se podle televi- ze CNN odehrál v sousední provincii Idlib, kterou ovládají povstalci, druhý zažilo v úterý ráno centrum Aleppa. Zemřelo při něm pět lidí, kteří – stejně jako ostatní zranění – vykazovali znaky zasažení zakázaným plynem.

Rusko odpovědnos­t za útoky odmítlo a zprávy označilo za vý- mysly médií. Včera ale oznámilo, že rebelové použili v Aleppu jistou „toxickou“látku. USA a Francie ale už v roce 2014 citovaly zpravodajs­ké informace o tom, že Asadův režim chlor využívá. Při jednom z útoků byly navíc barely s plynem svrženy z letadel – ta však rebelové nemají.

 ?? Členové civilní obrany v oblasti rebely ovládané části Aleppa odvádějí ženu po jednom z leteckých útoků ruských nebo syrských stíhaček. FOTO ČTK/ AP ?? Do bezpečí.
Členové civilní obrany v oblasti rebely ovládané části Aleppa odvádějí ženu po jednom z leteckých útoků ruských nebo syrských stíhaček. FOTO ČTK/ AP Do bezpečí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia