Lidové noviny

Teroristy z Boko Haram vede nový lídr

- LAGOS

Islámský stát oznámil, že jeho odbočka v západní Africe, kterou je islamistic­ké hnutí Boko Haram, má nového vůdce. Ten slíbil, že nebude útočit na mešity či trhy využívané muslimy, uvedla agentura AP.

Islamistic­ký deník an-Nabáa včera nového vůdce identifiko­val: je jím

Ten ve funkci nahradil předchozíh­o velitele Boko Haram Abubakara Shekaua. Jaká je nyní Shekauova pozice, není známo. Podle analytika Jacoba Zenna tento krok naznačuje, že se od Boko Haram odštěpila skupina jménem Ansaru a zároveň dochází k tomu, že islamisté se vzdalují od svého předchozíh­o vzoru, jímž byla al-Káida, a přibližují se k Islámskému státu.

Ansaru proslula zejména únosy cizinců kvůli výkupnému. Od Boko Haram se oddělila kvůli nesouhlasu s tím, že oběťmi útoků jsou nejvíce muslimové.

V rozhovoru pro islamistic­ký list Barnawi uvedl, že jeho skupina „zůstává silou, se kterou je třeba počítat“, a že přijímá nové rekruty. Boj, který jeho muži vedou proti západoafri­ckým státům, nazval válkou vedenou muslimy proti „odpadlíkům a křižákům“.

Boko Haram předloni na severových­odě Nigérie kontrolova­la území o velikosti Belgie, ale nigerijská armáda a jednotky ze sousedních zemí téměř celou oblast loni od islamistů dobyly. Ale i osvobozená území zůstávají nebezpečná. V bojích s islamisty přišlo více než 20 tisíc lidí o život a skoro dva miliony jich uprchly ze svých domovů. Radikálové útočí i v Kamerunu, Nigeru a Čadu. čtk

wi. AbuMusab al-Barna-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia