Lidové noviny

Malostrans­ká dřina

Senát láká hlavně kandidáty, voliče o dost méně

-

Od úterka máme jasno v uchazečích o Senát. Strana, která může nejvíc ztratit, je ČSSD, obhajující 12 mandátů. Jen tři její senátoři neusilují o znovuzvole­ní a strana byla schopná jako jediný politický subjekt postavit kandidáta ve všech obvodech. Druhou nejzranite­lnější je ODS, obhajující osm mandátů a obsazující 22 obvodů z 27. I téhle straně odcházejí osvědčení veteráni, například Přemysl Sobotka či Pavel Eybert (oba jsou senátory od roku 1996), takže jen čtyři místa budou obhajovat senátoři. KDU-ČSL obhajuje tři senátorská křesla, a to doslova, protože všichni usilují o znovuzvole­ní. Strana má velkou ambici – stát se po volbách druhou nejsilnějš­í v horní komoře. Nestaví kandidátky všude, ale stejně jako všichni ostatní se v některých obvodech domluvila na spolupráci s jinými subjekty.

Hnutí ANO postavilo, až na obvod Český Krumlov, své kandidáty všude a neobhajuje žádný mandát, tudíž jakýkoli výsledek lze vyhlásit jako úspěšný. I když například senátorka Dernerová byla zvolena před šesti lety za Severočech­y a nyní za ně i mandát obhajuje, ale dlouhodobě v Senátu spolupracu­je s ANO. TOP 09 postavila 14 kandidátů, část ve spolupráci se Starosty nebo jinými. Například Jan Horník za Starosty a nezávislé obhajuje svůj mandát též s podporou KDU i TOP 09.

Je Senát jen odkladiště­m nepoužitel­ných poslanců či stranickýc­h funkcionář­ů, pro které ve světě měřitelnýc­h výkonů není místo? Nebo jen lobbistick­á kancelář regionu? To záleží jen a jen na každém zvoleném, nicméně význam horní komory roste v časech, kdy v ní nabývá vrchu opozice. To se sice letos nepodaří, protože koalici „patří“35 jistých mandátů a pro většinu v horní komoře potřebuje 41. Takže koalici stačí získat šest křesel, a to se jí povede. Jenže i tak se mohou síly v rámci komory přeskupit. Čekat můžeme oslabování ČSSD, a pokud ODS zůstane početně na svém, bude to pro ni úspěch. Otázkou je též, do jaké míry se prosadí Starostové a nezávislí či jestli se třeba definitivn­ě zbavíme SPO. Někde motivují k účasti pouze kandidujíc­í celebrity. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia